reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

iiyama ProLite XB2780HSU: stvořen pro filmy

8.11.2012, Pavel Kovač, recenze
iiyama ProLite XB2780HSU: stvořen pro filmy
Dnes se na trhu vyskytuje valná většina monitorů s technologií IPS. Pro filmy se však hodí daleko více technologie VA. A právě taková je dnes recenzovaná iiyama ProLite XB2780HSU. Uvidíme, jak si poradí s našimi náročnými testy.

Interpolace obrazu při nižším rozlišení (1280×800)


Interpolace jasu je při připojení na počítač řízena buď přímo monitorem, nebo grafickou kartou. Máte tedy na výběr, jakou interpolaci si zvolíte. U grafické karty máte jistotu v kvalitě, resp. víte, co očekávat. U monitoru je to sázka do loterie. Dnešní iiyama XB2780HSU je na tom velmi dobře. Kvalita interpolace je tedy na vysoké úrovni. Linky jsou ostré a moaré efekt se téměř nedostavuje. Dovolím si tvrdit, že jde o jednu z nejlepších interpolací, jakou u monitorů najdete! A to je skvělý výsledek. Pokud tedy připojujete například multimediální centrum, nebo herní konzoli, tak nezoufejte. Vše bude ostré.


BenQ GW2750HM - interpolace linek

- Klikněte pro zvětšení -


BenQ GW2750HM - interpolace textu

- Klikněte pro zvětšení -


BenQ GW2750HM - interpolace moaré efekt

- Klikněte pro zvětšení -


Regulace jasu


Vzpomínáte na recenzi monitoru Dell U2713HM? Ten měl regulaci podsvícení bez blikání. Byla to však jedna z mála vlaštovek a dnešní monitor má opět pulzy. Tentokrát s frekvencí 243 Hz. To je hodnota dostatečná a neměly by vás bolet oči. Každopádně lineární regulace to není.


BenQ GW2750HM - regulace podsvícení



Spotřeba


Dnešní monitory s LED podsvícením jsou na tom se spotřebou velmi dobře. I takto velký monitor spotřebovává tolik, čím by dřív neosvítila žárovka ani psí boudu. Pokud si navíc nastavíte standardních 120 cd/m2, tak vás monitor odmění spotřebou kolem 16 W. To ani při ročním provozu 8/5 neudělá díru do rozpočtu. Konkrétně zaplatíte jen 154 Kč.

Spotřeba při 120 cd/m2 je 16,2 W.


BenQ GW2750HM - spotřeba


Dnes testovaný monitor má světelný výkon 2,225 lm/W.

reklama