reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Inkoust vs. laser: Epson do kanceláře

3.6.2011, René Pfeifer, recenze
Inkoust vs. laser: Epson do kanceláře
Laser zlevňuje, inkoust zvyšuje výkon. Která z tiskáren se více hodí domů a která do práce? Nabídka výrobce tiskáren Epson je natolik široká, aby se v ní našli dva srovnatelní zástupci z obou skupin. Nebo jen z jedné?
Cenově přístupná barevná laserová multifunkce formátu A4 slibuje rychlost, spolehlivost, profesionální kvalitu, snadné ovládání i úsporu, zkrátka samá pozitiva a sociální jistoty. Epson nabízí v rodině AcuLaser CX16 firmám možnost volby funkcí dle jejich potřeb formou modelových obměn a volitelných částí. Základní model CX16 bez přívlastků startuje na doporučené ceně 7 500 Kč. Plně vybavená CX16DTNF sahá cenou přes 20 000 Kč, přičemž obsahuje automatický podavač, zásobník na 500 listů a duplexní jednotku. Označení testovaného modelu CX16NF napovídá přítomnost automatického podavače a připojení na Net, ovšem i absenci duplexu.



Model CX16NF je vzhledem ke své výbavě a zaměření na SMB (Small-Medium Business – malé a střední kanceláře) poměrně pohledné, i když robustní zařízení. Hmotnost bezmála 18 kg nevyžaduje manipulaci ve dvou lidech, pokud nejde o ženy. Designově zdařilý výstup výtisků ústí pod horní plochou a pojme 100 listů. Celkový dobrý dojem z provedení poněkud kazí pouze zásobník papíru s kapacitou 200 listů, řešený formou vyklápěných dvířek s krytem proti prachu. Ačkoli je doplňování papíru možná jednodušší, plně zásuvný šuplík by v tomto případě byl vhodnější. Jinak je zpracování i kvalita použitého plastu pro náročnější provoz chvalitebná.



K ovládání laserové multifunkce CX16 slouží panel doplněný displejem a nutno říci, že pro obsluhu stejného množství funkcí je o dost přehlednější než u inkoustové multifunkce BX625.



Z konektorů je v přední části tiskárny umístěn pouze hostitelské USB pro přímý tisk, ostatní jsou umístěny na zadní části přístroje - napájení, druhé USB pro připojení tiskárny k PC a LAN. Navíc se zde nachází výrazný přepínač pro zapnutí/ vypnutí multifunkce. K úplné technické specifikaci zbývá doplnit, že Epson CX16NF je vybavena 120MHz procesorem a 128MB vyrovnávací pamětí.

Epson AcuLaser CX16NF
Funkce tisku / kopírování / skenování / fax
Ano / Ano / Ano / Ano
Rychlost tisku A4 (barva / čb)
19 / 5 str/min
1. strana
14 s
Maximální měsíční zatížení
35 tis. str
Rozlišení tisku
1200 x 600 dpi
Duplexní tisk
volitelné
Gramáž papíru
60 - 209 g/m2
Kapacita - zásobník / víceúčelový podavač
250 / 150 listů
Datová rozhraní
Ethernet (10/100 Base-TX),
USB 2.0, USB Host, RJ-11 (Fax
Procesor / Paměť
120 MHz / 128 MB
Příkon (typický; úsporný režim)
1060W; 14 W
Hluk (provoz / pohotovostní režim)
63 / 49 dB
Rozměry
405 x 427 x 432 mm
Hmotnost
17,6 kg

reklama