reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Inkoust vs. laser: Epson do kanceláře

3.6.2011, René Pfeifer, recenze
Inkoust vs. laser: Epson do kanceláře
Laser zlevňuje, inkoust zvyšuje výkon. Která z tiskáren se více hodí domů a která do práce? Nabídka výrobce tiskáren Epson je natolik široká, aby se v ní našli dva srovnatelní zástupci z obou skupin. Nebo jen z jedné?
Uvedení obou multifunkcí do provozu je poměrně jednoduché a liší se pouze v drobných detailech. Obě stanice je třeba po vybalení zbavit ochranných přepravních prvků, zapojit do elektrické sítě, propojit s počítačem a nainstalovat potřebné ovladače. Ty získáme buď z přibaleného CD nebo aktuální verzi stáhneme z webu výrobce, kde si vybereme z pestré nabídky operačních systémů.



Až na průvodce tisku fotografií Epson Easy Photo Print je ovládání obou tiskáren lokalizováno do češtiny, nemělo by tedy hrozit nějaké nedorozumění. To platí i pro obsluhu obou přístrojů prostřednictvím panelu. Laserovka CX16 je bez nastavování, u BX625 jsme po prvním zapojení vyzváni nastavit na displeji panelu jazyk, lokalitu, datum a čas. Pokud některou položku nenastavíme, budeme k tomu vyzýváni po každém zapnutí.



Ačkoli mají oba přístroje v nastavování tiskových úloh menší odlišnosti, obojí je dostatečně intuitivní a nabízí rozumný počet kombinací. Drobný nedostatek jsme odhalili pouze u BX625, kde je nastavení "Koncept" trvale spojeno s rychlým tiskem, což se později neblaze projevilo na výstupu.


BX625FWD - Servisní přístupy

Pokud jsme v úvodu nechválili CX16 za řešení podavače papíru, musíme konstatovat, že nastavení zarážek v zásobníku BX625 nebylo ideální a náš prvotní tisk komplikoval zaseklý papír. Měli jsme tak možnost prověřit funkčnost servisních přístupů, kterých mají oba stroje po třech (vč. přístupu k automatickému podavači).


CX16NF - výměna tonerů

Hlavní součástí údržby obou tiskáren bude výměna náplní. Tu lze provést za asistence ovládacího panelu, který u BX625 umožní vysunutí zásobníku s inkousty z parkovací pozice. CX16 má konstrukčně zajímavé řešení výměny tonerů zavěšených na otočné konzoli. Po vyjmutí prvního válce a zaklapnutí krytu se tonery pootočí, a tak můžeme postupně vyměnit všechny čtyři. Jakkoli složitě to vypadá, jsou oba způsoby snadné a budeme-li opatrní na dotek citlivých míst, nečekají nás žádné komplikace. Závěrem sekce tedy můžeme konstatovat, že obě multifunkce mají jednoduchou obsluhu a žádný v drobných nedostatcích nevyniká.

reklama