reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Inkoust vs. laser: Epson do kanceláře

3.6.2011, René Pfeifer, recenze
Inkoust vs. laser: Epson do kanceláře
Laser zlevňuje, inkoust zvyšuje výkon. Která z tiskáren se více hodí domů a která do práce? Nabídka výrobce tiskáren Epson je natolik široká, aby se v ní našli dva srovnatelní zástupci z obou skupin. Nebo jen z jedné?
Dostáváme se k jedné z důležitých částí testu, k parametrům nákladů na tisk černobílých a barevných stran. Spotřebního materiálu pro inkoustové tiskárny obecně není mnoho, v podstatě pouze inkoust (v dnešním případě typ DURABrite, který je specifický odolností vůči vodě bez ohledu na použitý papír). Kvalitu tisku multifunkce Epson BX625 podporují 4 oddělené náplně pro černou, purpurovou, žlutou a azurovou barvu, stejně jako tomu je u tonerů laserové CX16. Ta navíc vyžaduje výměnu fotoválce po 11 resp. 45 tisíci vytištěných barevných nebo čb stran. Jednou za čas je třeba vyměnit i zapékací jednotku, ale tu v našich počtech vynecháme.


Epson CX16 - spotřební materiál

Přehled příslušenství k provozu obou tiskáren, spolu s orientačními cenami včetně DPH viz tabulka níže. Označení L/XL využívá Epson k rozlišení obsahu inkoustových náplní, proto jsme je pro lepší identifikaci aplikovali i na tonery.

Materiál/ Tisk
Epson BX625F
Epson CX16
náplň černá XL
546 Kč
1 950 Kč
náplň barevná XL
352 Kč
2 610 Kč
náplň černá L
296 Kč
ne
náplň barevná L
307 Kč
1 980 Kč
fotoválec
ne
2 550 Kč
tisk černobílý XL
0,78 Kč
0,92 Kč
tisk barevný XL
2,16 Kč
4,05 Kč
tisk černobílý L
0,97 Kč
ne
tisk barevný L
2,87 Kč
4,63 Kč

K výpočtu orientačních nákladů na tisk jsme využili průměrné ceny běžného papíru (0,20 Kč) a výrobcem udávané výtěžnosti náplní. Pro černý inkoust XL výrobce deklaruje výtěžnost solidních 945 stran, zatímco černý toner s větší kapacitou nevýrazných 2 700 výtisků. U barevného tisku předpokládáme rovnoměrné využití všech barev.

Pokud si na stejném vzorku 100 výtisků za měsíc v obou režimech cvičně propočítáme roční náklady, je celkový výsledek následující:



Spotřebu energie testovaných multifunkcí Epson jsme do tiskových nákladů nezahrnuli. Přesto je to kritérium, které může do rozhodování o koupi také promluvit. Oba výrobky splňují moderní normu EnergyStar, ovšem v tomto případě je BX625 nekorunovaným králem. Maximální hodnotu, kterou jsme inkoustové multifunkci naměřili, dosáhla při procesu skenování.

Spotřeba
Epson BX625F
Epson CX16
Maximální
33
800
Pohotovostní stav
5
135
Úsporný režim
3
11


Test Rychlosti


Rychlost tisku jsme měřili při „normálním“ nastavení kvality (BX625 - Text, CX16 - 600dpi) a s vypnutými doplňujícími funkcemi jako vyhlazování krajů a úspora toneru. K tisku s BX625 záměrně nevolíme pro rychlý tisk doporučenou volbu „koncept“ (rychlý a ekonomický tisk), jelikož je sice extrémně rychlý, ale neodpovídá podnikové kvalitě. Použili jsme běžný kancelářský papír o váze 80 g/m2. Při testu rychlosti jsme tiskli 4 strany textu v kombinaci s grafy a tabulkami z Wordu a z PDF (metoda FSOT). Dále jsme zadali tisk 18 stran najednou a čekali, kolik výtisků tiskárny vydají za minutu. Čas jsme měřili pomocí stopek.

Nejprve se ale podívejme, jak rychle jsou multifunkce připraveny k činnosti.



Zatím žádné velké překvapení. Laserové tiskárny se obecně zahřívají déle, příprava tisku fotografií většině přístrojů nějaký čas zabere. Snad jedině "buzení" BX625 z úsporného režimu vyniká negativně z měřených vlastností. 
 
Následující tabulka ukazuje udávané rychlosti tisku "podnikové kvalitě" a námi naměřené hodnoty.

Ikona Odkaz na databázi
Epson BX625F
Epson CX16
Ikona Odkaz na databázi
Specifikace výrobce
Černobílých stran za 1 minutu
15
19
Barevných stran za 1 minutu
7
5
Ikona Odkaz na databázi
Naměřeno při našem testování
Černobílých stran za 1 minutu
12
16
Barevných stran za 1 minutu
3
5

Specifikace takřka odpovídají našim výsledkům, jen barevný inkoustový tisk více pokulhává.

Dalším klíčovým parametrem testu je rychlost tisku první strany (First Print Out Time). Ve specifikacích BX625 je čas 10,2 sekundy, u CX16 jde o 14 s. Těchto rychlostí se nám z pracovního režimu skutečně podařilo dosáhnout, u BX625 ovšem pouze u zmiňovaného nastavení "Koncept". Níže naměřené výsledky představují barevný tisk, kopírování při střední kvalitě a skenování v rozlišení 200dpi.



"Nejrychlejší tiskárna" Epson BX625 umí tisknout skutečně velmi rychle, ovšem výsledek je pak téměř nečitelný. Na testovaném vzorku jsme vysledovali menší potíže s barevným tiskem standardní kvality, když tiskárna mezi jednotlivými stranami jakoby nabírala dech. Epson CX16 patří dle našich testů k průměrně rychlým strojům podobného zaměření. Její rychlost je do malých kanceláří uspokojivá.

reklama