reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Inkoust vs. laser: Epson do kanceláře

3.6.2011, René Pfeifer, recenze
Inkoust vs. laser: Epson do kanceláře
Laser zlevňuje, inkoust zvyšuje výkon. Která z tiskáren se více hodí domů a která do práce? Nabídka výrobce tiskáren Epson je natolik široká, aby se v ní našli dva srovnatelní zástupci z obou skupin. Nebo jen z jedné?
K vyhodnocení dnešního srovnání si pomůžeme definováním váhy a obodováním výkonů v jednotlivých disciplínách. Definice bodového rozmezí:


0 - 45: nevyhovující
46 - 70: dostatečný
71 - 85: uspokojivý
86 - 100: výborný




Recenze nám představila inkoustové multifunkční zařízení Epson Stylus Office BX625FWD a laserovou multifunkci Epson AcuLaser CX16NF. Jde o dva stroje se srovnatelnou výbavou, dle výrobce se srovnatelným zaměřením na SMB, ovšem s rozdílnou technologií tisku a zejména s odlišnými pořizovacími náklady.

Jak tedy obě multifunkce obstály v našich testech? Nutno říci, že všechny disciplíny byly velmi vyrovnané, mnohdy překvapivě, ačkoli se nakonec prokázaly rozdílné přednosti obou zařízení. Kvalita zpracování obou výrobků je i přes drobné výtky výborná, obsluha i údržba obou zařízení je jednoduchá, rovněž na výbornou.

Výraznější rozdíl se projevil teprve v kvalitě tisku, kde měl navrch inkoustový tisk s vyšším rozlišením modelu BX625FWD. Naproti tomu překvapení se nekonalo v testu rychlosti. Laserový tisk CX16NF se nedal zaskočit silnými ambicemi protivníka. Obě zařízení se projevila jako úsporná z hlediska spotřeby v dané kategorii. Překvapivý je ovšem výsledek propočtu nákladů na tisk, kde černobílý výtisk vychází u inkoustové techniky BX625WD výrazně levněji než u laserové CX16NF.


Závěr


Epson Stylus Office BX625FWD je plně vybavená, stylová multifunkce s nízkými pořizovacími i provozními náklady. Má výbornou kvalitu tisku, kopírování i skenování při zachování obstojné rychlosti.


Kvalita tisku
Tisk „eko a rychle“
Spotřeba
Výstupní zásobník
Náklady na tisk
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: cca 4 000 Kč s DPH


Epson AcuLaser CX16NF lze považovat za kvalitně zpracovanou multifunkci, k jejímž přednostem patří slušná rychlost při zachování solidní kvality tisku. Životností spotřebního materiálu a souvisejícími náklady na tisk je však předurčena do méně vytíženého provozu.


Kvalita tisku
Zásobník papíru
Rychlost tisku
Životnost náplní
Spotřeba
Náklady na barevný tisk
Cena v době testování: cca 8 700 Kč s DPH


Stále aktuální cena v českých obchodech:


Graf ceny produktu Epson AcuLaser CX16 NF poskytuje server Heureka.cz
Porovnat ceny >>



Za zapůjčení tiskáren Epson děkujeme společnosti Epson.





Vývoj ceny testovaného produktu:


reklama