reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel Core 2 Duo E6750 v testu

1.8.2007, Lukáš Petříček, recenze
Intel Core 2 Duo E6750 v testu
Není to tak dávno, co Intel přišel s novou architekturou Core a přinesl tak zvrat v procesorovém průmyslu. Dnes se podíváme na jeden z nejnovějších přírůstků do stáje Intelu, na procesor Core 2 Duo E6750 s 1333 MHz FSB a 4 MB L2 cache.
Kapitoly článku:

Přehled spotřeby platforem


Testy výkonu jsou za námi, takže se pojďme podívat na spotřebu testovaných platforem, včetně ztrát na zdroji. Při měření spotřeby platforem byla použita technologie CnQ na straně AMD a C1E a SpeedStep na straně Intelu.



Jak se ukazuje na praktických testech, zatím co AMD stále výrazněji vede v klidové spotřebě sestavy, Intel vyniká nižší spotřebou v zátěži - a je dobré podotknout, že i přes nižší frekvenci je Core 2 Duo E6750 minimálně stejně výkonné jako 6000+ a spotřeba se pod zátěží k AMD přibližuje až s jeho přetaktováním.









Výsledky v případě obou benchmarků her jsou velice podobné. S rostoucí náročností na grafickou kartu rozdíly výkonu díky použitému procesoru přirozeně klesají. Nová revize G0 jádra Core 2 Duo E6750 je podle všeho mírně úspornější a i s přetaktováním na 3.2 GHz (bez zvýšení provozního napětí) je spotřeba stále pod špičkou od AMD v podání 6000+.






Závěr


Test je tedy za námi a pojďme si udělat menší rekapitulaci. Začít můžeme srovnáním nejvýkonnějšího procesoru od AMD Athlon X2 64 6000+ s nově uvedeným Core 2 Duo E6750, který byl ještě nedávno v této v cenové oblasti zastoupen podstatně níže taktovaným modelem E6420 s frekvencí 2,13 GHz a 1066 MHz FSB. Pokud nepočítáme Core 2 Quad (který je často voleným procesorem do high-end sestav), výkonnostně je situace vzhledem k ceně poměrně vyrovnaná, ale v případě nejvýkonnějších procesorů má Intel zatím jednoznačně převahu. Na procesoru jako takovém se proti E6700 kromě taktu sběrnice a revize z hlediska technologie prakticky nic nezměnilo. Nepatrně klesla spotřeba a dosažené takty jsou v případě nové revize také mírně vyšší. Vyšší takt sběrnice navíc přináší o pár procentních bodů vyšší výkon, a tak byl přechod na rychlejší FSB, stejně jako již mnohokrát v minulosti, logickým krokem (a Intelu se jistě vyplatil). Cena Core 2 Duo E6750 lehce přes 5000,- včetně DPH také jistě potěší.

Procesor má slušný potenciál pro přetaktování, ale vzhledem k velice solidnímu výkonu již na základních taktech se masivnější přetaktování zdá být téměř zbytečností. Pokud samozřejmě děláte grafiku, encoding videa nebo prostě chcete ze svého procesoru dostat maximum, každý MHz a výkon "navíc" se může hodit a ušetřit Vám pár minut času při práci nebo zajistit vyšší framerate v oblíbené hře. Co se spotřeby týče, jako ostatně téměř ve všech předchozích testech se opět ukazuje, že AMD vede v klidové spotřebě - pod zátěží (zejména u výše taktovaných modelů) se výkon na watt ale opět přesouvá taktéž na stranu Intelu a procesorů Core 2 Duo.

Po masivním zlevňování a cenové válce jsou dnes supervýkonné procesory doslova "za hubičku", ačkoliv i pomalejší Core 2 Duo poměrně drží svojí cenu. Intel evidentně cítí dobře svojí aktuální pozici, a tak se snaží držet ASP (average selling price) u C2D procesorů na přiměřené výši, ale zároveň utrhnout z podílu na trhu co nejvíce (produkce C2D již jede na plné obrátky, a tak není důvod, proč AMD nevrátit vše i s úroky). Ačkoliv je cenová válka a velké zlevňování již pomalu u konce, což potvrdily obě firmy, trošku se obávám, aby v případě dalších potíží AMD nenastal v následujících letech cenový boom opačným směrem. Intelu se nyní vede opět velice dobře a nové procesory s 1333 MHz jeho současnou pozici pouze posilují. Můžeme zatím pouze doufat, že odpověď s K10 bude mít dostatečnou váhu a vývoj procesorů bude pokračovat stejně agresivním způsobem a s řadou inovací jako v posledních letech. Ale to už by bylo na jiný článek...

Co říci úplně na závěr? Pokud chcete výkonný procesor a hodláte utratit v současné době lehce přes 5000,- (ať již do nové sestavy nebo jako upgrade), je testovaný procesor Core 2 Duo E6750 velice dobrou volbou. Zde se díky cenám nově uvedených procesorů starší verze prakticky již nevyplatí, protože cenový rozdíl je značný. V naprosté většině základních desek s podporou Core 2 Duo stačí pro podporu 1333 MHz procesorů updatovat BIOS, takže ochuzeni nebudou ani zájemci v případě upgrade CPU. Možnosti přetaktování jsou také velice dobré, ale procesor poskytuje již na základní frekvenci špičkový výkon. Pokud patříte mezi "ladiče" a z procesoru chcete dostat maximu, také nebudete zklamáni, protože nová revize je na tom také výborně a kromě mírně nižší spotřeby přináší i bezproblémové možnosti přetatkování přes 3,5 GHz (což je samozřejmě ale věc konkrétního kusu procesoru a odpovídající základní desky vzhledem k taktu FSB) na vyšších frekvencích.


Orientační ceny testovaných procesorů jsou v současné době následující:

Procesor
Cena s DPH
AMD Athlon 64 X2 6000+
4600,- Kč
Intel Core 2 Duo E6700
8700,- Kč
Intel Core 2 Duo E6750
5200,- Kč


Za zapůjčení procesoru Intel Core 2 Duo E6750 děkujeme firmě Intel

Za zapůjčení procesorů Athlon 64 X2 6000+ a C2D E6700 děkujeme firmě Czech Computer
reklama