reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel NUC5PGYH: hotové mini PC s Windows 10

20.1.2016, Jan Vítek, recenze
Intel NUC5PGYH: hotové mini PC s Windows 10
Dnes se podíváme na minipočítač od Intelu, který dostal označení NUC5PGYH, pod nímž se ukrývá již hotový počítač vybavený RAM i pamětí pro data a systémem Windows 10. To rozhodně není mezi NUC obvyklé.
Intel NUC ve verzi NUC5PGYH je na rozdíl od jiných modelů vybavený úložným zařízením, operační pamětí a předinstalovaným operačním systémem (Windows 10), a tak dostaneme za cenu mírně přes 7000 Kč hotový počítač. Shodou okolností jde ale o cenovou hladinu, na níž se dnes pohybují i levné 11,6" notebooky (či netbooky), které můžeme na rozdíl od NUC považovat za opravdu plnohodnotné počítače s displejem a potřebnými periferiemi. Přesto ale nemůžeme takové produkty přímo srovnávat, i když lze říci, že testovanému NUC by tak slušela ještě o trošku nižší cena.



NUC5PGYH je tedy vhodný pro uživatele, který nepotřebuje vysoký výkon a už nechce ani řešit nákup a instalaci úložného zařízení a operační paměti. I tak ale má možnost si tento model rozšířit o jedno 2,5" zařízení pro SATA 6 Gbps, pokud ovšem zakoupí verzi, která má přibaleny potřebné kabely. Pokud ne, bude třeba si je zdarma objednat přímo od Intelu (viz první kapitola). 2GB modul operační paměti lze pouze vyměnit za lepší, a to s kapacitou až 8 GB. Je škoda, že tu nejsou dva sloty SO-DIMM, což by nám jednak dalo možnost původní modul nechat na místě a především bychom tak získali rychlejší operační paměť díky dvoukanálovému přístupu, který použitý procesor Pentium N3700 podporuje.

Potěšit nás mohou také čtyři porty USB 3.0, i když ty stejně asi nevyužijeme, neboť pro připojení klávesnice či myši nám bude vysoká propustnost k ničemu. Ale pro periferie může posloužit také Bluetooth, čímž zůstanou vysokorychlostní porty volné. Zmínit můžeme také infračervený port využitelný pro dálkový ovladač a optický audio výstup TOSLINK.

Příslušenství naší verze sice neobsahovalo kabely pro disk, ale zato jsme dostali rámeček pro montáž pomocí systému VESA a adaptér s vyměnitelnými zástrčkami, který se bude hodit na cestách. Záleží už tedy na vás, zda si vyberete tento model, nebo jeho barebonovou obdobu NUC5CPYH, která nezahrnuje paměť eMMC, operační paměť a systém.


Počítač je vhodný pro:

 
1) Uživatele nenáročné na výkon a úložný prostor
2) Vytvoření tichého a úsporného počítače
3) Instalaci tam, kde není místa nazbyt (třeba na zadní stranu monitoru)


Plusy


+ Malé rozměry, hlučnost a mizivá spotřeba
+ Možnost rozšířit o 2,5" / 9,5mm SSD/HDD
+ 4x USB 3.0 a IR senzor
+ Rámeček pro VESA a vyměnitelné zástrčky na adaptéru


Minusy


- Pouze jeden paměťový modul, a tedy jednokanálový přístup
- Pomalejší zápis eMMC paměti
 
 
Za zapůjčení Intel NUC5PGYH děkujeme Intelu.

 
 
Cena v době testování: cca 7 200 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




Jak hodnotíte PC Intel NUC5PGYH?
V anketě šlo hlasovat od 20.1.2016 do 30.12.2016. Počet hlasujících: 15
Výborné7 %
Průměrné47 %
Špatné47 %
reklama