reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel SSD 750: 4,7 GB/s v zapojení RAID 0

12.4.2016, Jan Vítek, recenze
Intel SSD 750: 4,7 GB/s v zapojení RAID 0
Do rukou se nám dostala dvě 400GB SSD od společnosti Intel, a to SSD 750 v podobě karet pro PCI Express. Taková příležitost přímo volala po tom, abychom si je vyzkoušeli v zapojení RAID 0, abychom z nich dostali maximum.

ATTO Disk Benchmark


Nejdříve se podívejme na výsledky klasického testu ATTO Disk Benchmark, který nám ukáže, jak SSD umí pracovat s různě velkými soubory. Obecně se udává hodnota IOPS, která se týká 4kB souborů, s nimiž také začneme. Benchmark byl nastaven tak, aby pracoval celkově se 32 GB prostoru na disku a fronta příkazů (Queue Depth) byla nastavena na výchozí 4. A jak už bylo řečeno v předchozí kapitole, sady výsledků Intel SSD 750 budou dvě, a to jednak samostatného SSD a pak dvou kousků zapojených v RAID 0.





Z první sady výsledků jsou patrné dvě věci. Jednak ta, že výkon IOPS nám zapojení do RAID 0 v tomto případě nezvedne a spíše se dočkáme jeho snížení. A potom je patrné, že Intel SSD 750 je průměrný ve čtení 4kB souborů, zatímco v jejich zápisu je výrazně rychlejší než ostatní. To ale není nic proti tomu, co teprve ukáže.





Při práci s 8MB soubory, která už odpovídá sekvenčním operacím, už RAID 0 zabere naplno a už tak dost vysoký výkon samotného SSD 750 rovnou zdvojnásobí. Datová propustnost při sekvenčním čtení je tak skutečně úctyhodá a o řád lepší než v případě SSD pro SATA 6 Gbps.

Jako obvykle také nabídneme screenshoty s podrobnými výsledky testů ATTO Disk Benchmark.



Intel SSD 750



Intel SSD 750 v RAID 0

Na těchto výsledcích je pozoruhodné, že maximálního výkonu dosáhne sestava dvou SSD 750 v RAID 0 později než jeden SSD 750, respektive až s většími soubory. Jedno SSD je tak při čtení 1MB souborů už na maximu, zatímco dvě spojená až při 2MB, což je podobné u zápisu. V obou případech se zápis dostane na maximum dříve než čtení, které ale je celkově rychlejší. Křížení nastane na 128 a 256 kB.

reklama