reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Je libo velký LCD panel? Dell 2405FPW

7.12.2005, Pavel Kovač, recenze
Je libo velký LCD panel? Dell 2405FPW
V dnešní recenzi se podíváme na jeden LCD panel z vyšší třídy. Tento monitor zaujme především neobvyklým poměrem stran a obrovskou úhlopříčkou. Celých 24" je opravdu mnoho a velikost se blíží menší televizi. Jak se vám prozatím líbí?

Podání barev


Monitor je díky vyspělé technologii obdařen plnými 8-bitovými barvami (16,7mil bez ditheringu). Inu nezbývá nic jiného, než se podívat na realitu.


Bílo-černý přechod (Náhled)

Ačkoli jednoduchý bílo-černý přechod, přesto obvykle odhalí dost neduhů. V tomto případě však nelze na monitor házet žádnou špínu. Přechod je zobrazen s přesností a elegancí MVA technologie. Avšak na S-IPS technologii stále MVA resp. PVA nemá.

Nezmenšené fotografie jsou k dispozici zde: velký výřez (3MB), malý výřez (744kB).


Duhový přechod (Náhled)

Přestože není zrovna počasí na pěkný jarní deštík, který by vyčaroval duhu, tak jsme nelenili a duhu jsme si pěkně zobrazili na monitoru. A opět se panel ukázal v tom nejlepším světle. Ale abych nebyl až přílišný optimista, tak musím poukázat na jeden drobný neduh. Tím je klasický přechod z červené do žluté. Přechod sice nebyl ostrý, ale s mírně výrazným proužkováním.

Nezmenšené fotografie jsou k dispozici zde: velký výřez (2,9MB), malý výřez (729kB).


Zobrazení fotografie (Náhled)

A jak je na tom reálná fotografie? Opravdu dobře. Díky sRGB režimu jsou barvy velmi podobné reálným barvám, resp. barvám na CRT monitoru. Ani obvykle problémová červená barva nezpůsobovala problémy. Tmavé pasáže obrazu jsou pěkně prokresleny.

Nezmenšená fotografie je k dispozici zde (3,0 MB).


Zobrazení šedé na černé a šedé na bílé


I zde se ukazuje technologie MVA v nejlepším světle. Panel byl schopen rozlišit i ty nejjemnější rozdíly. 1/0 a 254/255 jsou prostě perfektní a vlastně i ty nejlepší hodnoty, kterých lze dosáhnout.


Podsvícení


Protože je panel opravdu velký, tak je potřeba dostatečného množství podsvětlovacích trubic. Firma Dell u tohoto modelu nasadila hned šest trubic, a tak je monitor nakročen perfektnímu podsvícení. K čemu by však bylo velké množství trubic bez kvalitního rozvedení světla? Ano, i to je dobře provedeno. Ale k čemu by bylo vyprávění bez názorného obrázku, že ano?


Podsvícení (Pro zvětšení klikněte)


Interpolace při nižším rozlišení


Protože má monitor opravdu velké rozlišení, tak se občasné interpolaci zkrátka nevyhnete (při celoobrazovkovém režimu u her).


Interpolace (Pro zvětšení klikněte)

Písmo klasicky působí tučným dojmem, ale poměr tloušťky čar písmen je zachován, a tak se text čte stále velmi dobře.


Interpolace tenkých čar (Pro zvětšení klikněte)

Tenké linky jsou sice na okrajích rozmazané, ale ještě je stále interpolace lehce nadprůměrná.

V poslední kapitole si zhodnotíme monitor jako celek.
reklama