reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Kapesní počítač Asus MYPAL A696

29.3.2007, Pavel Bureš, recenze
Kapesní počítač Asus MYPAL A696
V našem dnešním testu si posvítíme na PDA vybavené moderními bezdrátovými technologiemi, rychlým procesorem Intel XScale 416 MHz a také přijímačem GPS. Oproti ostatním kapesním počítačům zaujme rovněž paměť ROM o velikosti 256 MB.
Kapitoly článku:
Softwarová výbava kapesních počítačů Asus je v posledních modelech takřka totožná, proto doporučujeme k důkladnému přečtení recenzi Asusu Mypal A632N. Jen připomeňme program Stav Asus, díky kterému se můžete z Today obrazovky dostat k informacím o volné paměti, stupni podsvícení, stavu nabití baterie atd.




Dalším kusem zajímavého softwaru je přepínač běžících aplikací. Bohužel, program nedokáže ukončit běžící aplikaci, takže jde o polovičaté řešení a uživatelé nejspíš sáhnou po jiné aplikaci, např. po Magic Button.




Nadšeni jsme byli z hodnoty volné paměti, 168 MB pro ukládání dat a 37,9 MB pro běh aplikací, to je dostatek paměti i pro velmi náročné uživatele.






Nastavení audio výstupu i vstupu je neobvykle rozsáhlé. U výstupu si můžete nastavit hlasitost a použít efekty (3D, basy). Při nahrávání zvuku je možno si vybrat z trojice předefinovaných režimů – diktafon, nahrávání z více směrů a záznam VoIP hovorů.







Asus Mypal A696 je vybaven bezdrátovou sítí Wi-Fi. Nastavení je velmi intuitivní, princip je stejný jako u jiných kapesních počítačů vybavených touto technologií. Ve srovnání s externí SD kartou Ovislink WL-1100 byla citlivost o něco nižší. PDA jsme testovali mj. v několika restauracích s nabídkou bezdrátového internetu a Asus v některých rozích místnosti, kde majitelé notebooků a kapesních počítačů jiných značek vesele surfovali, se jen s obtížemi dokázal připojit do sítě.






Kapesní počítač Asus Mypal A696 je vybaven přijímačem signálu GPS. Oproti očekávání nebyla navigace s PDA úplně bezproblémová. Celkem často se stávalo, že PDA potřebovalo k započetí navigace více jak čtvrt hodiny. Poté fungovalo vše tak, jak by mělo. Počítač viděl pro bezproblémovou navigaci dostatečný počet satelitů. S Asusem a programem iGo jsme najezdili několik desítek kilometrů a pokud pomineme opravdu dlouhý náběh GPS, můžeme Mypal A696 pro navigaci v automobilu doporučit.

První test se týkal výdrže. Použili jsme obvyklou metodu, tj. program Spb Benchmark. Test výdrže spočíval v tom, že program neustále otevíral a zavíral text ve Wordu, bezdrátové sítě byly v době testu vypnuté. Asus Mypal A696 vydržel 5 hodin a 40 minut. Naměřená hodnota je spíše orientační, při některých činnostech (např. při čtení knihy) může být výdrž kapesního počítače i o několik hodin delší.

Kapesní počítač jsme podrobili rovněž výkonnostním testům, výsledky jsou zobrazeny na níže uvedených screenshotech.







Asus opět dokázal, že kapesní počítače umí. Kromě poněkud mdlých barev displeje nemáme nic zásadního, co bychom PDA vytknuli. Můžeme tedy jen chválit: bohatá nabídka programů pro nastavení počítače, GPS, kvalitní zpracování PDA i rychlá odezva při práci s Windows Mobile, to vše jsou klíčové vlastnosti, kterými bude Asus Mypal A696 bojovat proti konkurenci.

PDA do testu zapůjčila společnost Asus, děkujeme.
reklama