reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Kindle 4 vs. Kindle Keyboard

8.11.2011, Pavel Kovač, recenze
Kindle 4 vs. Kindle Keyboard
Nedávno uvedl Amazon nové modely své čtečky Kindle. Přidal dotykový model, verzi bez klávesnice a LCD tablet. Dnes se podíváme na zástupce nejlevnějšího modelu Kindle 4 a porovnáme si jej s nejznámějším Kindle 3 (Keyboard).

Ovládání bez klávesnice


Pokud se chystáte pořídit si Kindle a nemáte nějaký rozumný telefon s mobilním internetem, určitě bych se zamyslel, zda nekoupit variantu Keyboard. Ta totiž poskytuje výrazně pohodlnější prohlížení webu a psaní e-mailů atd. Verze bez hardwarové klávesnice sice rychleji zobrazuje stránky díky rychlejšímu procesoru, ale zase zadat nějakou delší adresu je podstatně náročnější. I když je softwarová klávesnice v podstatě dobře ovladatelná, nikdy nemůže nahradit tradiční klávesnici. Je to podobné jako u malých dotykových telefonů, které na psaní moc nejsou.


¨

- klikněte pro zvětšení -


Ovládání klávesnice je řešeno pomocí směrového kříže a tlačítek na otáčení stránek, které přepínají velká a malá písmena, symboly atd. Každé zadání je třeba ukončit najetím na symbol "Done" popř. pomocí tradičního tlačítka zpět. S trochou cviku a využíváním zkratek (např. nepřejíždět z písmena "n" k "a" zběsilým mačkáním šipky vlevo, ale šipkou vpravo a nahoru) se na klávesnici velmi dobře píše. Ve své podstatě asi lépe udělat nešla.




- klikněte pro zvětšení -


Jak se na Kindlu čte?


Skvěle. Tím by mohla tato kapitola vlastně skončit, ale podívejme se na to sofistikovaněji. Tradiční LCD obrazovka sama o sobě svítí a většina z nich i bliká. Zobrazuje vedle sebe 3 subpixely různé barvy a má další neduhy. Naproti tomu e-ink zobrazuje pouze 1 pixel místo 3, nepotřebuje podsvícení, ale pouze okolní světlo jako tradiční papír a displej nebliká. Navíc je povrchová úprava pěkně matná a i při přímém slunečním svitu můžete pohodlně číst. Na toto téma i sám Amazon trochu zavtipkoval, kdy porovnával iPad a Kindle při čtení na pláži.

Kindle omezuje ve čtení pouze okolní světlo resp. tma. Při svitu hvězd si toho tedy moc nepřečtete. Existují však obaly s lampičkou, která sice zkracuje výdrž, ale můžete si číst např. i ve stanu na dovolené.




- klikněte pro zvětšení -


Samotná technologie e-inku je oproti předchozí generaci dle Amazonu stejná, avšak má označení na stránkách jako "most advanced". Došlo tedy k nějakému vylepšení. V praxi to znamená, že Kindle dost často nepřekresluje celou obrazovku probliknutím černé barvy, ale dojde pouze ke změně. Na kvalitě čteného textu se to nikterak neprojevuje. Ve výsledku vás tedy otáčení stránek tolik neruší jako u předchozí generace a je zase o něco přirozenější.

Obvykle dojde k plnému překreslení pouze tehdy, když se zobrazuje nějaký obrázek nebo je na stránce vynechaná velká část textu (např. konec kapitoly). Také po určitém počtu stránek (je to však proměnlivé) se obrazovka regeneruje, aby bylo dosaženo co největší kvality zobrazení. Tím jistě Kindle šetří baterii a překreslení je také výrazně rychlejší. Toto pokládám za největší přednost inovovaného displeje. To, že má lehounce jiný odstín bílé (starší je trochu více nažloutlý), je již jen taková třešnička na dortu.


Podpora formátů


I přestože Kindle podporuje formát PDF, není čtení tohoto typu dokumentu zrovna ideální. Většina PDF dokumentů je připravena na formát papíru A4, a tak velký Kindle opravdu není (s výjimkou Kindle DX). Text se zobrazí obvykle moc malý a je třeba dokument přibližovat a následně posouvat. Na to e-ink opravdu stavěný není. Ideální řešení je, si nechat zobrazit dokument na šířku a stránku tak rozdělit na více úseků. Jak tedy na to? Nejlepší je využít jiných formátů, resp. převést dokument.

Nejběžnější otevřený formát EPUB Kindle sice nepodporuje, ale není nic jednoduššího, než využít volně dostupného programu Calibre, který vytvoří virtuální domácí knihovnu a zajistí převod knih a jejich transfér do Kindlu. Vše v jednom prostředí a s češtinou. Bohužel zatím nelze využít plugin pro organizaci kolekcí, nový Kindle má novější software a importované kolekce se nezobrazí. Musíme tedy chvilku počkat, nebo si kolekce tvořit přímo v zařízení.


České prostředí? Bohužel...


Další předností nového Kindlu je podpora více jazyků. Do předchozího jste museli zasahovat pomocí tzv. jailbraku a přehrát software. Nový Kindle 4 podporuje více jazyků - angličtina, francouzština, němčina, španělština, italština a portugalština. Bohužel čeština či slovenština zde není. Podpora více jazyků však přináší naději v možném budoucím překladu a jeho snadném aplikování. Bohužel Kindle 4 je příliš mlád, aby se objevila čeština či vůbec nějaké zmínky o ní. Navíc se šíří zprávy o tom, že Kindle 4 bude složitější prolomit, protože neexistuje zapomenutý Kindle s vývojovým kitem. Nechme se však překvapit.

Zobrazování českých znaků atd. je samozřejmě bezproblémové. Toto zde uvádím jen pro úplnost, i když je to zřejmé z okolních screenshotů. Mimochodem, pokud chcete udělat screenshot u nového Kindlu, stiskněte tlačítko "Klávesnice" + "Menu". Na Kindle 3 to je Alt + Shift + G.


Prohlížení webu


V menu pod položkou Experimental se ukrývá prohlížeč na bázi WebKit. Ten dokáže bez problémů a dokonce docela svižně zobrazovat všechny stránky. Dokonce i animace pomocí jquery nečiní problém. Samozřejmě je třeba počítat s omezením samotného e-inku, který zkrátka na animace není stavěný a jeho FPS se blíží jedničce. Díky rychlejšímu procesoru je prohlížení rychlé a pohodlné. Pokud však hledáte zařízení na prohlížení webu, poohlédněte se jinde. Předchozí generace však byla výrazně pomalejší a osobně jsem prohlížeč použil pouze v prvním týdnu a jednou na dovolené, kde jsem využil možnosti internetu 3G zdarma. U nové generace jsem si prohlížeč oblíbil daleko víc.




- klikněte pro zvětšení -


Testy rychlosti


Sice u takovéhoto zařízení je testování rychlosti skoro nemožné, zaměřme se alespoň na ty úkony, co často používáte. Restart zařízení (od stisku tlačítka po možnost pohybu v knize).





Myslím, že už z těchto údajů je zřejmé, že Kindle 4 má výrazně lepší procesor a optimalizaci. Testováno na 50Mbit UPC. Celkově se Kindle 4 chová svižněji. Např. i prosté zavření webového prohlížeče je otázkou zlomku sekundy, kdežto u staršího modelu je to něco přes sekundu.
reklama