reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Kingston DT Ultimate 3.0: rychlých 32 GB

7.3.2011, Jan Vítek, recenze
Kingston DT Ultimate 3.0: rychlých 32 GB
Po 16GB verzi flash disku Kingston DataTraveler Ultimate 3.0 pro rozhraní USB 3.0 se k nám dostala i 32GB verze. Tu si tak budeme moci přímo porovnat s již testovaným modelem a očekávat můžeme minimálně stejné, ale spíše ještě vyšší přenosové rychlosti.
Kapitoly článku:
  1. Kingston DT Ultimate 3.0: rychlých 32 GB
  2. Testy a závěrečné hodnocení
Nejdříve si zopakujme testovací sestavu založenou na platformě Intel.

Co se týče předešlých testů podobných produktů, pak jsme testovali 16GB verzi tohoto modelu již před pár měsíci a v posledním testu se objevily čtyři flash disky pro USB 3.0, které se však onomu 16GB Kingstonu nedokázaly vyrovnat při zapisování dat. Od dnešního 32GB modelu můžeme očekávat přinejmenším stejný výkon.


Testy


Nyní následují testy výkonu flash disku ohledně přenosu dat. Vybrány byly jednak praktické úlohy, které se týkaly v první řadě kopírování (čtení a zápisu) jednoho 700MB souboru a pak to byl stejný test, v němž jsme ale využili 100 fotografií o velikosti cca 3 MB. Pak jsme ještě na flash disk pustili ATTO Disk Benchmark, jehož úkolem je otestovat rychlost čtení a zápisu daného úložného zařízení v závislosti na velikosti souborů. To můžeme považovat za syntetický test, což nám potvrdí i ten fakt, že se jeho výsledky od praxe mnohdy markantně lišily, a to především v případě, když byl disk naformátován na exFAT.

Nejdříve si srovnáme obě verze, tedy 16GB a 32GB model v testech čtení a zápisu velkých a malých souborů. Následně přijdou na řadu další testy v ATTO Disk Benchmark a také aplikační pomocí PCMark Vantage. Uvedeme si dvě sady výsledků s diskem naformátovaným na FAT32 a exFAT. Při reálných testech se rozdíly mezi těmito dvěma souborovými systémy v podstatě neprojevily, takže pro začátek bude stačit jedna sada výsledků.

16GB model
čtení (MB/s)
zápis (MB/s)
700MB soubor
68,8
47,6
100 fotografií
56,5
43,2

Nahoře je tedy 16GB model a dole výsledky 32GB modelu. Rozdíl je skutečně velký a konečně posouvá výkon tohoto disku na úroveň specifikací daných výrobcem. Opět tedy platí, že pokud chcete rychlejší USB 3.0 flash disk, vyberte si ten větší.

32GB model
čtení (MB/s)
zápis (MB/s)
700MB soubor
82,5
56,9
100 fotografií
71,2
50,5

A nyní k ostatním výsledkům. Jak jsem již uvedl, zkoušeli jsme disk s FAT32 a exFAT a co se týče benchmarku ATTO, došli jsme k opravdu zajímavým hodnotám:


FAT32


exFAT

Flash disk s exFAT se výkonnostně dočista zbláznil a vystřelil ke 140 MB/s, a to jak v případě čtení i zápisu. Škoda jen, že tyto údaje v žádném případě neodpovídají reálnému využití, takže je berme spíše jen jako velkou chybu. V případě testu s FAT32 je ale situace již zcela jiná, protože zde jsou hodnoty celkem reálné.


FAT32

A nakonec PCMark Vantage, v nemž jsme v opakovaných testech dosáhli hodnoty 8350 bodů, a to se souborovým systémem FAT32. V případě exFAT to vždy bylo o cca 100 bodů méně, takže lze říci, že v rámci zachování kompatibility i s jinými počítači (nikdy nevíte, kam budete potřebovat váš DT Ultimate 3.0 připojit) můžete s klidným svědomím využívat FAT32, popřípadě NTFS. V případě externího SSD Kingston HyperX MAX 3.0 je ale situace už odlišná, jak můžete vidět v naší nedávné recenzi.


exFAT


Závěrečné hodnocení


Otestovali jsme další a větší verzi flash disku Kingston DataTraveler Ultimate 3.0, která má pochopitelně téměř identické vlastnosti jako 16GB verze, takže nabídne odolné tělo, které je v porovnání s jinými současnými flash disky trošku objemnější a těžší a také se v provozu celkem silně zahřívá, ale to není taková tragédie.



V čem se ale oba flash disky liší, je výkon a pokud se snad rozhodnete si místo 32GB modelu pořídit pouze 16GB, pak získáte kromě poloviční kapacity také asi o 20 procent nižší výkon, což už je citelné. A vzhledem k tomu, že cena 32GB disku není dvojnásobná (stejně jako není dvojnásobná cena 64GB v porovnání s 32GB), rozhodně má smysl jít po vyšší kapacitě.

Odolné tělo
V provozu se znatelně zahřívá
Velmi vysoké přenosové rychlosti
Vyšší hmotnost
Cena v době testování: cca 2 000 Kč s DPH, pětiletá záruka





Za zapůjčení Kingston DataTraveler Ultimate 3.0 děkujeme společnosti Kingston




Vývoj ceny testovaného produktu:


reklama