reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Kingston Savage SSD: nástupce úspěšného HyperX 3K

2.6.2015, Jan Vítek, recenze
Kingston Savage SSD: nástupce úspěšného HyperX 3K
Již před třemi lety se dostalo na trh SSD Kingston HyperX 3K, které se stalo díky svému výbornému poměru výkonu a ceny oblíbeným modelem prodávaným dodnes. Nyní ale už je čas pro jeho nástupce, HyperX Savage. Splní naše očekávání?

Testovací sestava a metodika


Jedná se o klasické SSD pro rozhraní SATA 6 Gbps, takže nejsou třeba žádné ovladače ani nic jiného.

SSD jsme nainstalovali na následující sestavu:
  • Základní deska Gigabyte GA-Z87X-UD5H
  • Procesor Intel Core i7-4770K
  • Operační paměti 2x 4 GB Kingston KHX1600C9D3K2/8G
  • Samsung Spinpoint F3 - 1 TB
  • OS Windows 8.1 - 64bit

Od takové platformy se očekává především dostatečný výkon na to, aby nehrozilo, že bude při testování SSD nějak brzdit, a to u výkonného Core i7 generace Haswell nehrozí.

Pro otestování výkonu SSD využijeme jednak povinnou klasiku, a to ATTO Disk Benchmark a Crystal Disk Mark, s jejichž pomocí otestujeme výkon v IOPS a sekvenčních operacích. Pak nastoupí PCMark Vantage a PCMark 08, přesněji tedy jejich testy týkající se výhradně úložných zařízení, které ukáží výkon v reálných aplikacích.

Zaměříme se i na to, co s výkonem udělá celkový zápis několika terabajtů, kdy už by buňky pamětí měly být alespoň dvakrát či třikrát využity. K tomu nám dopomohou už první provedené testy. S pomocí Iometeru však zapíšeme na SSD ještě daleko více dat, necháme jej z poloviny zaplněný a pak provedeme všechny testy ještě jednou. Budeme tak simulovat SSD, které již bylo několik týdnů používáno. Však je známo, že výkon již použitého SSD klesá, aby se postupně ustálil, což se týká především náhodného zápisu, ovšem moderní modely SSD tímto zas tak moc netrpí.

Nejříve ale přijde čas podívat se na statistiky Crystal Disk Info, z nichž (tedy konkrétně z údajů systému S.M.A.R.T.) bychom se mohli dozvědět informace o Write Amplification. Jde o rozdíl mezi objemem dat, které systém poslal do SSD pro zápis, a objemem skutečně zapsaných dat včetně interních operací samotného SSD, jenž by logicky měl být vyšší. Ovšem v tomto případě se dozvíme pouze informace o Total Host Writes nebo Reads, což udává objem dat, které do SSD poslal pro zapsání (nebo si vyžádal pro čtení) operační systém a nedozvíme se nic o poměru mezi tím a skutečně zapsanými daty.


Crystal Disk Info


Poměr Host Writes vs. NAND Writes, který udává Write Amplification, se tedy v případě Kingston HyperX Savage nedozvíme. Crystal Disk Info také ukazuje klasické údaje jako počet hodin v provozu, teplotu, počet cyklů zapnutí SSD, statistiky chyb, řadu neznámých údajů s označením "Specifický pro výrobce" i nesmysl v podobě času na roztočení ploten. Dozvíme se ale především to, že naše SSD došlo jako zcela čerstvý kus, který měl nulový údaj v kolonkce Total Host Writes i Reads.

Společnost Kingston také nabízí vlastní utilitu pro sledování kondice a správu SSD. Jde o program s obvyklým názvem SSD Toolbox dostupný ve verzi 1.0.8, která však náš model nedetekovala. Z jejího popisu je jasné proč, vyžaduje totiž SSD Kingston s kontrolerem SandForce, přičemž Savage je postaven na Phisonu.



Čerstvé SSD

Utilita bohužel neukazuje aktuální hodnotu Total Host Writes, ale není těžké si ji zjistit ze "surových hodnot", čili hodnoty RAW. Vše, co musíme udělat, je převést hexadecimální hodnotu do dekadické, s čímž nám pomůže třeba programátorská kalkulačka. Pokud tedy kolonka Total Host Writes ukáže třeba údaj B1, pak dekadicky to je 177. Toto číslo pak odpovídá celkovému počtu terabajtů, které systém odeslal do SSD pro uložení.



Použité SSD

Po čtyřech hodinách trápení už kolonka Total Host Writes ukazovala 2D1 hexadecimálně, čili 721 GB. Každá buňka v SSD by tedy v takovémto stavu měla snést průměrně 3 zápisy.

reklama