reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Kterak na modrého zuba (Bluetooth) ?

21.1.2002, Štěpán Mrázek, recenze
Kterak na modrého zuba (Bluetooth) ?
Dnešní článek navazuje na recenzi kapesního počítače iPAQ H3870 vybaveného technologií Bluetooth. A právě Bluetooth, zkušenosti s ním, měření dosahu na nějž ještě spolehlivě pracuje a popis jeho nastavení je předmětem tohoto článku.
Kapitoly článku:
  1. Kterak na modrého zuba (Bluetooth) ?
  2. Připojení k internetu...
Tento článek je psán převážně jako návod, jak zprovoznit iPAQ H3870 pro připojení k internetu pomocí rozhraní Bluetooth. Pokud se tedy zajímáte podrobněji o iPAQ H3870, podívejte se prosím na naši recenzi. No, alespoň fotku obou použitých zařízení zde ukáži :o)


Obr. 1 - Obě použitá zařízení

Pozn.: Jak už asi tušíte, jako testovací telefon jsme použili Ericsson T39 (můj vysněný nyní oblíbený).

Dřív, než se k dostanu k vlastní konfiguraci, pár slov úvodem - BlueTooth je přeci jen hodně nová technologie a ne každý se s ní setkal. V redakci jsme již několik zařízení vybavených BlueTooth technologií měli, byly to však většinou spíše vzorky a funkčnost nebyla ideální. Právě v případě zmíněného iPAQu a Ericssonu se však jedná o novinky vyráběné již sériově (a to ne v právě malých sériích) - a o to více jsme byli zvědaví.

BlueTooth vyžívá datových přenosů v pásmu 2,4GHz, což je veřejné pásmo použitelné (při splnění požadavků daných Generální licencí č. 30 ČTÚ) mj. právě i pro datové přenosy. Ano, ve stejném kmitočtovém pásmu fungují i - čím dále více se rozšiřující - bezdrátové počítačové sítě, bezdrátové poskytování internetu atd., takže časem se na něm dá očekávat docela pěkná tlačenice, prozatím - snad s výjimkou opravdu velkých měst, a to ještě jen v několika lokalitách - to ještě není kritické. Základní požadavek Generální licence (pro tato zařízení) zní:
  • max. 20mW vyzářeného výkonu
  • použití pouze vestavěné antény, tj. žádné experimenty s externími anténami, směrové antény atd.
Nebudu napínat: BlueTooth příjemně překvapil. S jeho zprovozněním nebyly prakticky problémy, vše fungovalo tak jak má. Ve srovnání s předchozími zkušenostmi nás potěšil i dosah - testování sice neproběhlo právě podle norem, venku byl třeskutý mráz, takže jsme našli nejdelší chodbu uvnitř v budově (má cca 40 metrů), kolega s telefonem se postavil na jednu stranu chodby, já na druhou - a vše fungovalo bez jakýchkoliv problémů, webové stránky nabíhaly bez viditelných problémů. Nebylo by špatné vyzkoušet BlueTooth pečlivěji, to by však chtělo např. dva iPAQy, aby bylo možné měřit průměrnou přenosovou rychlost v závislosti na vzdálenosti atd.

A teď už vzhůru na vlastní konfiguraci zařízení. Úplně první věcí, kterou musíte učinit před samotným nastavením připojení k Internetu, je spárování obou Bluetooth zařízení (telefonů i iPAQů může být v kanceláři víc, takže musejí vědět, který patří ke kterému). V menu telefonu je nejprve nutné aktivovat Bluetooth do provozního režimu (menu >> doplňky (5) >> Bluetooth (6) >> Provozní režim (4) >> Zapnout). Posléze pak v menu Bluetooth >> Spárovaná zařízení nastavte "Telefon přijme" a zbytek práce již provádíme v kapesním počítači.

Pozn1.: Je možné použít jako hlavní i mobilní telefon (viz. Volba "Telefon zahájí"), ale přece jenom se mi zdá pohodlnější pracovat z menu kapesního počítače.

Pozn2.:Vy, kdo znáte Ericssony, již víte, že čísla v závorkách znamenají klávesové zkratky pro pohyb v menu - a ty ostatní alespoň stručně zasvětím: Při pohybu v menu stačí znát číslo dané volby ve struktuře seznamu a můžete pro listování používat tato čísla. Tedy najedete-li do telefonního seznamu a zmáčknete sled čísel 5 - 6 - 4 , dostanete se do potřebného menu bez nutnosti používání navigačních kláves.

Nyní již pracujeme s kapesním počítačem. Jako první aktivujeme rádiovou službu Bluetooth (ikonka vpravo dole na liště), viz obrázek číslo 2.


Obr. 2 - Aktivace režimu Bluetooht

Následně spusťte Bluetooth manager a dejte vyhledat zařízení (tlačítko Search). V průběhu hledání dojde k nalezení mobilního telefonu, označení T39 (viz obrázek číslo 3).


Obr. 3 - Vyhledání zařízení

Nyní je nutné vyhledané zařízení označit a tlačítkem Save uložit, opět viz obrázek číslo 4.


Obr. 4 - Uložení vyhledaného zařízení

Po uložení je nutné potvrdit přidání zařízení ve Vašem mobilním telefonu (zadat kód PIN1) a následně provést totéž v kapesním počítači (viz obrázek číslo 5).


Obr. 5 - Zadání kódu PIN1 Vaší SIM karty do kapesního počítače

V seznamu zařízení Bluetooth manageru Vám přibude další zařízení a poslední nutný úkon je nastavení mobilního telefonu jako Bluetooth modem. Stačí ťuknout perem na roletku "Actions" a vybrat danou volbu - obrázek 6 opět napoví :o).



Obr. 6 - Nastavení telefonu jako Bluetooth modemu

Tímto končí nastavování přístupu k Bluetooth rozhraní mobilnímu telefonu - od tohoto okamžiku již můžete na obě zařízení nahlížet podobně, jako kdyby byla propojena přes IrDA rozhraní nebo třeba kabelem. Na další stránce se podíváme na nastavení samotného kapesního počítače. Tohle je již známé všem čtenářům, kteří četli podobný článek zaměřený na připojení kapesního počítače na internet přes IrDA port mobilního telefonu.

Pozn.: Pokud se snad divíte, že jsem v obou případech použil mobilní telefon značky Ericsson nedivte se, je to moje oblíbená - ba co dím, nejoblíbenější - značka mobilních telefonů :o).

reklama