reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Laser black&white: Epson AcuLaser M2000D

29.12.2009, René Pfeifer, recenze
Laser black&white: Epson AcuLaser M2000D
Dnes dokončíme sérii článků na téma černobílý laserový tisk pro domácí a malé firmy. Vyzkoušíme si zástupce od firmy Epson, který slibuje vysoký výkon, ovšem za vyšší cenu. Vyplatí se připlatit si? Dokáže Epson s tímto modelem vynaložené prostředky vynahradit?
Kapitoly článku:

Instalace a práce s ovladači


Než se pustíme do instalace tiskárny, musíme si obstarat USB kabel (nebo LPT), který není součástí balení (Epson bohužel není v tomto ohledu výjimkou). Pak je třeba odstranit ochranné materiály z přístroje i z toneru. Náplň přitom musíme vyjmout a když už ji máme v rukách, měli bychom ji trochu protřepat. Nám už tiskárna dorazila připravená a dokonce i po použití. Původní omezená náplň na 2000 stran byla totiž prázdná a museli jsme ji vyměnit.

Volba instalace
Komponenty instalace

Stále vypnutou tiskárnu připojíme k počítači a někde v té obří krabici po tiskárně nalezneme CD s ovladači a doplňkovým softwarem. Instalace je velmi snadná, plně lokalizovaná v češtině, a pokud zvolíme automatickou, zabere jen několik kliknutí a pár minutek. Ke konci zavádění jsme vyzváni k zapnutí tiskárny. Zde musíme upozornit, že prvotní spuštění přístroje vyžaduje přibližně 15 minut a není radno jej přerušovat. (Pozn.: start tiskárny Epson M2000D po výměně toneru = cca 1,5 minuty)

Status Monitor - stav tiskárny
Status Monitor - stav toneru

Spolu s ovladačem se na dolní lištu systému zavede ikonka doplňkové utility Status Monitor, kde můžeme kontrolovat aktuální stav zařízení, hladinu toneru zbývajícího v kazetě a další potřebné informace. Další součástí automatické instalace je aplikace Web-to-page, která usnadňuje tisk webového obsahu. Její ovladač, respektive tlačítka Print a Print Preview, se objeví přímo na liště webového prohlížeče.


Epson Web-to-page

Tiskárna AcuLaser M2000D nevyžaduje zvláštní údržbu. Jen bude třeba čas od času vyjmout celou kazetu fotonosiče a vyčistit jeho vodič i vnitřní prostor přístroje. Není to nic složitého, v případě potřeby můžeme sáhnout po českém manuálu. Tiskárnu máme tedy nastavenou, instalovanou i vyčištěnou, můžeme přejít k praktickým testům.


M2000D - tiskový ovladač



Epson AcuLaser M2000D byl otestován na naší PC sestavě s OS Windows XP Professional. Ovladače jsou k dispozici i pro ostatní systémy Microsoft (včetně DOS a 7), Linux nebo MAC OS. Prověřovali jsme její rychlost, kvalitu tisku a také spotřebu. Nejprve si ale spočítáme náklady na tisk.


Kolik stojí výtisk?


Jak bylo uvedeno, toner tiskárny M2000D je samostatnou jednotkou příslušenství. Vyvolávací jednotku ani fotonosič jsme však v seznamu spotřebního materiálu nenašli, proto k výpočtu orientačních nákladů na tisk použijeme pouze cenu běžného papíru (0,20 Kč) a výtěžnost toneru (3 500 resp. 8 000 stran). Vytištěná strana s běžnou náplní nás tak vyjde na solidních 80 haléřů a s větším velkokapacitním tonerem dokonce na krásných 0,59 Kč. Alternativní náplně jsme tak ani nehledali.

Příslušenství
S050437
S050438
Toner Epson (vratný)
3 100 Kč
2 100 Kč
Pozn.: cena = průměr Heureka

Zajímavostí firmy Epson - a jistě i chvályhodným počinem - jsou cenově zvýhodněné vratné kazety tonerů. Nejenže šetříte vlastní kapsu, vrácením obalu výrobci k recyklaci navíc šetříte i životního prostředí.


Zkouška rychlosti tisku


Rychlost tisku jsme měřili při nastavení kvality „text&image“. Použili jsme běžný kancelářský papíre o hmotnosti 75 g/m2. Nejprve si shrneme hodnoty „startovacích“ operací.



Start tiskárny AcuLaser M2000D trvá celkem dlouho a i přechody z úsporného režimu pár vteřin zaberou. Oba procesy navíc doprovází mírně hlasitý projev. Delší náběh můžeme alespoň částečně ospravedlnit zaměřením stroje – v kanceláři se obvykle tiskárny zapínají pouze ráno a běží pak po celý den.

Při testu rychlosti jsme tiskli 4 strany textu v kombinaci s grafy a tabulkami z Wordu a jednu fotografii, obojí na běžný papír A4. Dále jsme zadali tisk 30 stran najednou a čekali, kolik výtisků vyjede do minuty.






Rychlost tisku první strany nebyla v našem testu oslnivá, naměřili jsme 12 vteřin. Dál ovšem AcuLaser chrlil listy A4 jako na běžícím pásu. Čtyři strany zvládl za 17 sekund, za minutu pak celých 24. Udávaných 28 za minutu jsme sice nedocílili, i tak je ale rychlost hodná profesionálů.

V následující pasáži doplníme zkoušky spotřeby energie a kvality tisku.
reklama