reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Laser black&white: Epson AcuLaser M2000D

29.12.2009, René Pfeifer, recenze
Laser black&white: Epson AcuLaser M2000D
Dnes dokončíme sérii článků na téma černobílý laserový tisk pro domácí a malé firmy. Vyzkoušíme si zástupce od firmy Epson, který slibuje vysoký výkon, ovšem za vyšší cenu. Vyplatí se připlatit si? Dokáže Epson s tímto modelem vynaložené prostředky vynahradit?
Kapitoly článku:
Spotřebu recenzované tiskárny jsme odečítali z běžného zásuvkového wattmetru, berme tedy náš výsledek jako orientační (+- 1-2 W).



Naše měření ukázala, že Epson M2000D nepatří v provozu k nejúspornějším, ovšem v pohotovostním a klidovém režimu je tomu naopak, a zřejmě proto splňuje specifikaci Energy Star 4.0. Odběr během provozu se vyšplhal až na 775 Wattů, ale v pohotovosti klesl na 7 a v klidu (v úsporném režimu) až na 3 W. Průměrná spotřeba nám vyšla přibližně na 390 W, což je o několik desítek níže, než udává výrobce.


Kvalita tisku


Kvalitu laserového tisku AcuLaseru jsme zkoumali při různých nastaveních. V hodnocení se však více zaměříme na srovnání úspory toneru a standardní kvality tisku.

Globálně vzato v nás kvalita tisku AcuLaseru M2000D vyvolala menší rozpaky. Ne že by snad byla špatná, ale při rozlišení 1200 dpi jsme v předešlé recenzi viděli lepší výsledek, a tak jsme od Epsonu čekali více. Ostatně posuďte sami.

Text - úspora toneru
Text - nastavení "text&image“

Ke standardnímu tisku písma a jeho čitelnosti nemáme výhrady. Písmo se při nastavení „text&image“ dá číst od velikosti 2, 12bodové písmo stejné kvality jsme shledali rovněž bez chyb. Úspora toneru u M2000D spočívá jednak v zesvětlení odstínů černé a také v řidším vykreslení plných míst. Úsporné písmo je tak čitelné od velikosti 3 a písmena běžné velikosti vypadají jako špatný otisk razítka.


Graf - úspora toneru


Graf - nastavení "text&image“


Přechod - úspora toneru


Přechod - nastavení "text&image“


Přechod - nastavení "photo“ (600 dpi)

Na obrazcích čárové grafiky vady nenajdeme ani v úsporném režimu, šetrný výtisk je pouze o něco světlejší než ten kvalitnější. S děleným přechodem mezi odstíny šedé tiskárna rovněž problémy nemá, rastr se zdá být dostatečně jemný a pravidelný. Pouze plynulý přechod místy trpí drobnými výpadky odstínu (jeví se jako malé fleky). Na ukázku jsme přidali i příklad hrubšího rastru při nastavení nižší kvality výtisku.

Foto - vzor
Foto - výtisk (1 200 dpi)

Z předešlého odstavce se dá usuzovat, že ani tisk fotografií v podání M2000D nebude úplně dokonalý, to se ostatně od přístroje tohoto typu ani nečeká. Výsledek byl ovšem překvapivě dobrý, chybělo jen trochu více kontrastu a ostrosti.

Na závěr sekce o kvalitě tisku musíme na obhajobu AcuLaseru uvést, že se neomezuje pouze na základní nastavení, ale umožňuje širší individuální ladění světlosti a ostrosti výtisků v rozšířené nabídce. Každý tak může docílit optimálního kompromisu mezi kvalitou a úsporou.

Širší nastavení - úspora toneru
Širší nastavení - foto 600 dpi


Dojmy a hodnocení


Hodně svižné muziky za rozumnou cenu. Tiskárna Epson AcuLaser M2000D sice nepatří mezi aspiranty na cenu za design, ale můžeme ji směle zařadit mezi rychlé stroje s dostatečnou kvalitou tisku a širokými možnostmi nastavení. Ke kladům navíc musíme přičíst i nízké náklady na tisk, které jdou ruku v ruce s ekologií díky vratným tonerům. Epson nám tak dává alespoň částečnou možnost dobrého pocitu vůči životnímu prostředí a nic za to nežádá.


Rychlost tisku
Plynulé přechody grafiky
Náklady na tisk
Spotřeba při provozu
Možnosti nastavení tisku
Zpracování plastů
Cena v době testování: cca 2800 Kč s DPH


Za zapůjčení tiskárny Epson AcuLaser M2000D děkujeme společnosti Epson.


reklama