reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Laser black&white: Samsung ML-1915

17.12.2009, René Pfeifer, recenze
Laser black&white: Samsung ML-1915
Pokračujeme v tématu černobílého laserového tisku. V druhé ze tří recenzí se podíváme, co nového v této kategorii nabízí korejská firma Samsung. Konkrétně nahlédneme do segmentu levných tiskáren pro domácí a malé firemní kanceláře.
Kapitoly článku:
  1. Laser black&white: Samsung ML-1915
  2. V praxi - instalace, ovladač, rychlost tisku
  3. Spotřeba, kvalita tisku, hodnocení

Jak na instalaci a ovladače?


Před zapojením tiskárny si musíme obstarat USB kabel, který výrobce k balení nepřidává, což bohužel není až tak velké překvapení. Pak je třeba sejmout ochranné materiály nejen z dvířek přístroje, ale i z toneru. Nám už tiskárna dorazila připravena, uvnitř s omezenou náplní na 700 stran.


ML-1915 - toner

V krabici s tiskárnou obdržíme i CD s ovladači a doplňkovým softwarem. Veškerá komunikace s tiskárnou Samsung včetně instalace je plně lokalizovaná do češtiny. Spolu s ovladačem se na lištu zavede také ikonka utilitky Smart Panel, která zobrazuje aktuální stav zařízení, hladinu toneru zbývajícího v kazetě a různé jiné informace. Můžeme odtud rovněž změnit nastavení tisku.


Smart panel

Ovladač - základní
Ovladač - grafika

Druhým doplňkovým prográmkem, který si můžeme stáhnout z webu, je AnyWeb Print. Ten může být užitečný k tisku webového obsahu. Aplikace se zavede přímo do webového prohlížeče, kde se otevírá z nabídky „Soubor“. Bohužel spolupracuje pouze s MS Internet Explorerem verze 6.0 a vyšší. V něm pak lze přesně vybírat k tisku pouze obsah, který potřebujeme, nic navíc.

AnyWeb Print - spuštění
AnyWeb Print - screen

Tiskárna ML-1915 nevyžaduje zvláštní údržbu, neboť válec OPC je umístěn v kazetě s tonerem, a bude tedy pravidelně měněn - originální toner vystačí na tisk 1500 stran. V případě jakýchkoli vad tisku můžeme podle manuálu, který si otevřeme přes Smart Panel, válec vyčistit pomocí čistícího listu.

Tiskárnu máme tedy nastavenou, jak je třeba, můžeme přejít k praktickým zkouškám.


Print Screen


Jak jsme již předeslali, ML-1915 se odlišuje zajímavou drobnou funkcí, která se ovládá pouze tlačítkem na tiskárně. V podstatě není příliš co popisovat, neb funguje podobně jako stejné tlačítko na klávesnici PC. Jen obsah je místo do paměti odeslán rovnou na tiskárnu. Jediné, co tak indikuje činnost tiskárny na monitoru, je Smart Panel.



Po malém odbočení se vracíme k testům. Tiskárnu jsme odzkoušeli na naší PC sestavě s OS Windows XP Professional. Samsung ale nabízí ovladače i pro systémy MS 2000, Vista, 7, Linux, nebo i MAC OS. Prověřili jsme její rychlost, kvalitu tisku a spotřebu. Nejprve si ale spočítáme, na kolik nás tisk s tímto přístrojem přijde.


Náklady na tisk


Jak jsme napsali výše, náplň tiskárny ML-1915 obsahuje i válec, proto kromě tiskové kazety není třeba dalšího příslušenství.

Příslušenství
D1052S
D1052L
Toner Samsung MLT
1 300 Kč
1 600 Kč
Pozn.: cena = průměr Heureka

Pro výpočet orientačních nákladů na tisk využijeme tedy pouze ceny běžného papíru (0,20 Kč) a výtěžnosti náplně (1 500 resp. 2500 stran). Vytištěná strana s běžnou originální náplní nás vyjde pár haléřů přes jednu korunu (1,07 Kč). Teprve s větším originálním tonerem se dostaneme na přijatelných 0,84 Kč za tisk jedné stránky A4. Alternativní náplně zatím nejsou k dispozici.


Zkouška rychlosti tisku


Rychlost tisku jsme měřili při „normálním“ nastavení kvality s možností „tmavší text“ a úsporou toneru dle volby tiskárny. Použili jsme běžný kancelářský papír o váze 75 g/m2. Nejprve si shrneme hodnoty „startovacích“ operací.



Start i přechod z úsporného režimu Samsungu ML-1915 pár vteřin zabere a nutno dodat, že s doprovodem mírně hlasitého projevu. Nicméně doba „buzení“ není tak dlouhá, aby byla důvodem k pochybám při hledání vhodného přístroje pro SoHo řešení.

Při testu rychlosti jsme tiskli 4 strany textu v kombinaci s grafy a tabulkami z Wordu a jednu fotografii, obojí na bežný papír A4. Dále jsme zadali tisk 18 stran najednou a čekali, kolik výtisků tiskárna za minutu vydá.






Samsung udává u tohoto modelu rychlost tisku první strany (First Print Out Time) pod 9 sekund, ovšem z pracovního režimu - nám se podařilo naměřit 10 s. Specifikovaná rychlost „až 18 stran A4 za minutu“ rovněž odpovídá námi dosaženému výsledku.

Pojďme si ukázat, jak je na tom ML-1915 se spotřebou energie a kvalitou tisku.


reklama