reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Laser šestkrát jinak - I. část

7.6.2006, Zdeněk Eisenhammer, recenze
Laser šestkrát jinak - I. část
Ještě před pár lety by laserová tiskárna v domácnosti vyvolala údiv. Časy se mění, a tak došlo ke vzniku dnes vzkvétajícího segmentu levných laserovek, které svými cenami útočí na tiskárny inkoustové. Samozřejmě, chybí jim barvy, takže se nehodí pro každého, ale domácí kancelář je dnes zcela běžný jev, a proto bychom vám rádi pomohli s výběrem.
Když jsme se seznámili se vzhledem a základními parametry, můžeme se vrhnout na instalaci. Ta proběhla zcela bez problémů, po zapojení tiskárny jsem vložil instalační CD do mechaniky a nainstaloval ovladače. Tiskárna byla ihned připravena k tisku. Ani později během práce s ní jsem nenarazil na žádné problémy, podavač pracoval bezchybně a tisk byl příjemně rychlý. Jediný menší problém jsem zaznamenal, když jsem se pokusil vytisknout třímegapixelový obrázek z digitálního fotoaparátu zvětšený na celou stránku A4 – pokud jsem nastavil maximální rozlišení 1200 x 1200 dpi, úloha se odmítla vytisknout s tím, že došlo k přetečení paměti tiskárny. Tisk v rozlišení 1200 x 600 dpi již proběhl bez zádrhelů. Zkoušel jsem i stažení nejnovějších ovladačů ze stránek výrobce, ale problém přetrval.



Prostředí ovladačů nabízí spoustu nastavení, ale na druhou stranu působí poněkud nepřehledně – obrázek si můžete z přiložených screenshotů udělat sami. Kromě standardních možností lze nastavit například tisk více stran na list (2/4/6/9/16), měřítko tisku, vlastní formát papíru, tiskové rozlišení (600 dpi, 1200 x 600 dpi a 1200 x 1200 dpi), režim úspory toneru nebo kontrast a jas tisku (vhodnější než jas by bylo slovo sytost). Je příjemné, že různá nastavení si můžete ukládat a vytvářet si tak různé tiskové profily.



Po instalaci aktuální verze ovladačů z Internetu jsem byl nemile překvapen tím, že ovladače odmítaly provádění jakýchkoli nastavení. Ať jsem před tiskem nastavil cokoliv, vždy se stránka vytiskla s použitím výchozích nastavení. Dá se to obejít změnou výchozích nastavení přímo v Ovládacích panelech, ale je to dost krkolomné a nepraktické. Nakonec pomohlo úplné odinstalování a opětovná instalace ovladače.




Tlačítko "O aplikaci" zobrazí příslušné okno, ve kterém najdete informace o copyrightu a verzi ovladače.

Kromě samotných ovladačů se nainstaluje také aplikace "Reportér KONICA MINOLTA PagePro 1350W" (a nastaví se tak, aby se automaticky spouštěla po startu systému), která vám poskytuje řadu cenných informací o stavu tiskárny.



Jako jedna z mála tiskáren ukazuje Konica Minolta PagePro 1350W aktuální úroveň vyprázdnění toneru (absence tohoto mě u ostatních tiskáren dost překvapila). To je rozhodně plus, u ostatních tiskáren jsem byl docela překvapen, že takovou možnost nenabízejí. Stav toneru si můžete také nechat vytisknout na informační stránku.



V nastavení Reportéru můžete zapnout tzv. noční režim, který by měl snížit hlučnost tiskárny za cenu snížení rychlosti tisku na polovinu. Rozdíl v hlučnosti oproti normálnímu režimu však není příliš patrný.


Právě hlučnost nejvíce kazí dojem z této tiskárny. Po zapnutí během zahřívání vydává tiskárna velmi hlasité zvuky, které sice po chvíli ustanou, ale vystřídá je hukot větráku (nejdříve se rozjede na maximální otáčky, ale ihned zpomalí na o něco přijatelnější úroveň), který přehluší i hlučnější optickou mechaniku roztočenou na maximální otáčky. I při samotném tisku vydává tiskárna širokou škálu zvuků, hučení, cvakání a bzučení. Po dokončení tisku se větrák roztočí na maximální otáčky, po několika sekundách trochu zpomalí a točí se ještě celých 15 minut, dokud tiskárna nepřejde do úsporného režimu. Tuto dobu bohužel nelze v ovladačích nijak nastavit.
reklama