reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Laser šestkrát jinak - I. část

7.6.2006, Zdeněk Eisenhammer, recenze
Laser šestkrát jinak - I. část
Ještě před pár lety by laserová tiskárna v domácnosti vyvolala údiv. Časy se mění, a tak došlo ke vzniku dnes vzkvétajícího segmentu levných laserovek, které svými cenami útočí na tiskárny inkoustové. Samozřejmě, chybí jim barvy, takže se nehodí pro každého, ale domácí kancelář je dnes zcela běžný jev, a proto bychom vám rádi pomohli s výběrem.
Vyzkoušel jsem si také manipulaci s tonerem. Jeho vyjmutí a následné vložení bylo zcela bezproblémové. Stejně jako u jiných tiskáren této kategorie jde vlastně o toner i obrazový válec v jednom (výrobce tuto součást nazývá zobrazovací jednotka), obě části lze od sebe po vyjmutí oddělit.


Po otevření čelního krytu se objeví zelená rukojeť zobrazovací jednotky…


…a to je ona, po vyjmutí

Výrobce ve standardní dodávce přibaluje startovní toner s kapacitou 1500 listů, jak jsem již uvedl. To je sice méně, než nabízejí tonery se standardní kapacitou, ale jiní výrobci nabízejí jen o málo větší kapacitu v případě běžných tonerů (např. toner pro HP LaserJet 1020 má kapacitu 2000 stran). Po jeho vyprázdnění můžete zakoupit nový na 3000 nebo dokonce 6000 stran, což by pro domácnost nebo malou firmu mělo vystačit snad i na několik let. Takovou kapacitou toneru se v našem testu chlubí pouze tento model a představuje to určité výhody i nevýhody: vzhledem k vyšší kapacitě nemusíte toner kupovat tak často a také je zde velmi zajímavá úspora oproti koupi dvou tonerů s poloviční kapacitou. Na druhou stranu ale investice do nového toneru představuje nemalou částku. Jako jedna z mála tiskáren umožňuje Konica Minolta oddělený nákup toneru a válce, což znamená na jednu stranu úsporu, na druhou stranu více zásahů uživatele. Ceny spotřebního materiálu shrnuje následující tabulka.


Obrazový válec (životnost 20 000 stran)2487,10 Kč
Toner (kapacita 3000 stran)2725,10 Kč
Toner (kapacita 6000 stran)3558,10 Kč
Neoriginální toner (kapacita 3000 stran)1663,60 Kč
Neoriginální toner (kapacita 6000 stran)1746,90 Kč


Uvedeny jsou doporučené koncové ceny výrobce vč. DPH, v internetových obchodech můžete spotřební materiál sehnat ještě asi o 200 – 300 Kč levněji. Z této tabulky můžeme snadno vypočítat náklady na výtisk jedné stránky.

Při použití toneru na 6000 stran vycházíme z tohoto vzorce:
náklady na stránku = cena papíru + cena obr. válce / 20000 + cena toneru / 6000

Náklady na spotřebu elektrického proudu nezohledníme. Uvažujeme-li cenu jednoho listu kancelářského papíru A4 0,17 Kč, pak nás jeden výtisk (při standardním 5% pokrytí) vyjde při použití originálního toneru na 0,89 Kč. Při použití neoriginálního toneru zaplatíte za výtisk jen 0,59 Kč. Otázkou samozřejmě je, jak dalece použitím neoriginálního toneru utrpí kvalita. Někteří výrobci tiskáren navíc upozorňují, že použitím neschváleného spotřebního materiálu porušujete záruční podmínky. Při posuzování nákladů berte v úvahu, že zde jsou uvedeny ceny pro nejhorší případ, kdy toner nakupujete za výrobcem doporučené ceny. Pokud byste chtěli ušetřit ještě více, některé tiskárny umožňují otevření tonerové kazety a ruční doplnění (neoriginálního) toneru.

Kromě nákladů na provoz vás ale jistě zajímají další parametry, takže přejděme k praktickým testům. Nejdříve se podíváme, jak je na tom tiskárna PagePro 1350W s rychlostí. U tiskáren se dají měřit různé rychlostní parametry, takže zde uvedu, co jsem vlastně měřil. Zahřívání udává dobu od zapnutí tiskárny do okamžiku, kdy je připravena k tisku. Start z pohotovostního režimu představuje prodlevu mezi odesláním tiskové úlohy do tiskárny a zahájením tisku v době, kdy je tiskárna v pohotovosti. Analogicky hodnota Start z úsporného režimu udává tutéž prodlevu v době, kdy tiskárna „usne“. Průběžná rychlost je rychlost, kterou dokáže tiskárna průběžně vyvinout bez doby potřebné k přípravě tisku.


Zahřívání24,1 s
Start z pohotovostního režimu9,5 s
Start z úsporného režimu12,5 s*
Průběžná rychlost20 str./min
* při několika měřeních mi vyšly i vyšší časy, tiskárna zřejmě začne tisknout tím dříve,
čím méně se stačil ochladit obrazový válec.

Jak je vidět, tiskárna přesně splnila papírové předpoklady, průběžná rychlost tisku je velmi příjemná. Doba zahřívání je velmi podprůměrná, takže pokud potřebujete jen zapnout tiskárnu a rychle něco vytisknout, budete si muset počkat o trochu déle.

Po otestování rychlosti zbývá prověřit ještě kvalitu tisku, která je neméně důležitá. K testování kvality jsme vytvořili zkušební stránku, která obsahuje standardní text, jemnou čárovou grafiku, barevné přechody (u monochromatických tiskáren samozřejmě jde o přechody z černé do bílé) a fotografie. Stránka byla vytištěna v nejvyšší kvalitě, kterou tiskárna umožňuje, na velmi kvalitní papír a poté naskenována, aby bylo možno ji porovnat s dalšími tiskárnami a abyste si ji mohli prohlédnout i vy. Vzhledem k velmi slabým výsledkům v rozlišení 1200 x 1200 dpi jsem tiskárnu Konica Minolta PagePro 1350W otestoval i v rozlišení 1200 x 600 dpi a v následujícím textu se dočtete, kde byly patrné rozdíly.


Čitelnost textu malých velikostí - 1200 x 600 dpi



Čitelnost textu malých velikostí - 1200 x 1200 dpi

Tisk textu nedopadl nejlépe. Zatímco v případě černého textu na bílém pozadí bylo vše v pořádku a pouhým okem se dal rozeznat i text o velikosti 1,5 bodu, bílý text na černém pozadí byl stěží čitelný i při velikosti 4 body a tenké čáry zanikaly i na písmu o velikosti 6 bodů. V rozlišení 1200 dpi byl text čitelný ještě hůře. Všimněte si na následující dvojici obrázků rozdílu v rozlišení na spodním tahu písmene c.


Standardní text - 1200 x 600 dpi



Standardní text - 1200 x 1200 dpi

Tisk textu v jiných odstínech než černé dopadl dobře. Vyšší rozlišení ve svislém směru je velmi patrné a dá se rozeznat i pouhým okem.


50% šedý text - 1200 x 600 dpi



50% šedý text - 1200 x 1200 dpi

Čárová grafika v maximálním rozlišení zcela propadla. Šikmé linie se téměř úplně vytratily a všeobecně byly čáry příliš nevýrazné. V rozlišení 1200 x 600 dpi přitom vše bylo v pořádku. Z tohoto pohledu se mi zdá, že udávané maximální rozlišení 1200 dpi je v podstatě jen marketingový tah výrobce, jelikož jeho praktická použitelnost je diskutabilní.


Čárová grafika - 1200 x 600 dpi



Čárová grafika - 1200 x 1200 dpi

Přechod z bílé do černé vypadal v rozlišení 1200 dpi o něco lépe, jelikož téměř zmizel dithering. Na druhou stranu však bylo patrnější (a hustší) proužkování. V rozlišení 1200 x 600 dpi byly vidět jednotlivé body, ze kterých se skládaly odstíny šedi, ale jen při pozorném zkoumání. Z půlmetrové vzdálenosti již nebylo poznat nic. V nejsvětlejších partiích přechod poněkud náhle přecházel do bílé.


Přechod - 1200 x 600 dpi



Přechod - 1200 x 1200 dpi

Na obrázcích bylo velmi patrné proužkování, které bylo v nejvyšším rozlišení viditelnější a dvakrát hustší. To souvisí s rychlostí posunu papíru, jelikož po zapnutí nočního režimu se hustší proužkování projevilo i na výtisku v rozlišení 1200 x 600 dpi. Na obrázcích níže je rovněž patrné, že ve vyšším rozlišení je tisk poněkud tmavší, ale to lze považovat spíše za klad.


Fotografie - 1200 x 600 dpi


Fotografie - 1200 x 1200 dpi

Celkový dojem z obrázků byl docela dobrý. Pominu-li proužkování, fotografie vypadaly celkem přirozeně, i když oproti některým jiným tiskárnám poněkud ubylo detailů a ostrosti. Přesto při porovnání výtisků vedle sebe z větší vzdálenosti vypadaly fotografie z PP 1350W solidně, i když kvalit fototiskáren zdaleka nedosahují. Na obrázcích níže je patrné, že ve vyšším rozlišení je tisk poněkud tmavší, ale to lze považovat spíše za klad.


Detail fotografie - 1200 x 600 dpi



Detail fotografie - 1200 x 1200 dpi

Když shrneme, co jsme se o tiskárně Konica Minolta PagePro 1350W dozvěděli, vyjde nám, že jde o velmi svižnou tiskárnu (pomineme-li dlouhou dobu zahřívání) s šikovnými ovladači, která je však nepříjemně hlučná a nabízí poněkud nevyrovnanou kvalitu tisku. Tiskárnu bych také nedoporučil na místa, kde bojujete s prostorem. Vhodná je především pro ty, kteří vyžadují vysokou rychlost tisku a nechtějí příliš často řešit výměnu spotřebního materiálu. Doporučená měsíční zátěž, kterou udává výrobce, je 2000 stran, ale vzhledem k rychlosti a robustnosti tiskárny by mohla být o něco vyšší, než u většiny modelů této cenové třídy. Vstupní zásobník pracoval po celou dobu bezchybně (vytiskl jsem dohromady asi 100 listů), potíže mu nedělal ani lesklý silný papír s gramáží 160 g/m2. Ani jednou nedošlo k zavedení dvou listů papíru nebo k uvíznutí papíru v tiskárně.

Tiskárna se prodává za doporučenou cenu 4307,80 Kč vč. DPH, při troše hledání v internetových obchodech ji pořídíte i o 1400 Kč levněji (!).


rychlost tisku
hlučnost
nízké tiskové náklady
zřetelné pruhování na fotografiích
bohaté nastavení v ovladačích
větší rozměry a hmotnost
paralelní rozhraní pro připojení ke starším počítačům
USB pouze ve verzi 1.1
reklama