reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Laser šestkrát jinak - I. část

7.6.2006, Zdeněk Eisenhammer, recenze
Laser šestkrát jinak - I. část
Ještě před pár lety by laserová tiskárna v domácnosti vyvolala údiv. Časy se mění, a tak došlo ke vzniku dnes vzkvétajícího segmentu levných laserovek, které svými cenami útočí na tiskárny inkoustové. Samozřejmě, chybí jim barvy, takže se nehodí pro každého, ale domácí kancelář je dnes zcela běžný jev, a proto bychom vám rádi pomohli s výběrem.

Hewlett-Packard LaserJet 1020



Jednoduchý a přitom elegantní vzhled – to je známý rukopis designérů společnosti HP

Oproti předchozímu testovanému modelu působí tato tiskárna elegantnějším dojmem a její vzhled bude zřejmě dobře působit na více zájemců než v případě zařízení společnosti Konica Minolta. Ve složeném stavu nikde nic nepřečnívá a i po rozložení zabere na stole méně místa – a to nejen díky menším rozměrům, ale také proto, že papír se do zásobníků zasouvá mnohem hlouběji do těla tiskárny.

Celý přístroj je také o poznání lehčí. Plastové tělo je lépe dílensky zpracováno a k vrzání dochází v mnohem menší míře. I přesto je však na tiskárně dobře vidět, kde se šetřilo. Na zadní a spodní straně plast chybí úplně a odkrývá plechové šasi tiskárny. Úplně chybí jakákoli ovládací tlačítka, najdete zde jen 2 diody indikující stav zařízení a chybová hlášení.

Vzadu ubyl paralelní port, i když to není taková tragédie, port USB (zde v rychlé verzi 2.0 High-speed) už dnes chybí snad jen těm nejstarším počítačům, které jsou ještě v provozu. Pod modelem 1020 nabízí výrobce ještě slabší verzi 1018 se stejným vzhledem (v jiných barvách) ale pomalejším tiskem (12 str./min oproti 14), která je o pár stokorun levnější.


Ani po rozložení tiskárna nezabere moc místa; všimněte si světlé vysunuté lišty na vstupním zásobníku – ještě se s ní setkáte


Na zadní straně se nachází (v prohlubni po boku) port USB, zástrčka elektrického kabelu a síťový vypínač.



Boční stěny neskrývají nic, dokonce ani mřížku ventilátoru – tiskárna snad ani žádný nemá.

Dodávané příslušenství je jen základní. V krabici s tiskárnou najdete standardní toner na 2000 stran (oproti některým jiným výrobcům tedy společnost HP nepřibaluje do základu toner s nižší kapacitou), instalační příručku, CD s ovladači a uživatelskou příručkou a napájecí kabel. I zde chybí datový kabel USB.

Technické parametry jsou následující:

VlastnostParametr
Rychlost tisku14 str./min
Doporučené měsíční zatížení1000 stran
Rozlišení tisku600 dpi
1200 dpi FastRes
Hmotnost médií60 – 163 g/m2
Kapacita vstupního/výstupního zásobníku150/100 listů
Datová rozhraníUSB 2.0 High-speed
Instalovaná paměť/možnost rozšíření2 MB/ne
Příkon (maximální/pohotovostní režim/úsporný režim)250 W / 2 W* / 2 W
Hlučnost (při tisku/v pohotovostním režimu)49 dB / neslyšitelné
Rozměry (š x v x h)370 x 209 x 242
Hmotnost s tonerem a válcem5,8 kg
* K přechodu z pohotovostního režimu do režimu úsporného dojde asi po 10 sekundách, výrobce proto spotřebu v pohotovostním režimu neudává
reklama