reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Laser šestkrát jinak - I. část

7.6.2006, Zdeněk Eisenhammer, recenze
Laser šestkrát jinak - I. část
Ještě před pár lety by laserová tiskárna v domácnosti vyvolala údiv. Časy se mění, a tak došlo ke vzniku dnes vzkvétajícího segmentu levných laserovek, které svými cenami útočí na tiskárny inkoustové. Samozřejmě, chybí jim barvy, takže se nehodí pro každého, ale domácí kancelář je dnes zcela běžný jev, a proto bychom vám rádi pomohli s výběrem.
Po zapnutí tiskárny krátce zazní zvuk motorku, který ale po pár sekundách utichne a tiskárna je nadále v pohotovostním režimu zcela neslyšná. To je rozhodně příjemné zjištění.


Tisková kazeta vypadá podobně jako kazety jiných výrobců



,,,a patří sem

Hned po instalaci jsem zkusil vyjmout a znovu vložit toner, i zde byla manipulace zcela bezproblémová, stačí otevřít kryt a uchopit tiskovou kazetu za madlo. Na stránkách výrobce jsem nenalezl náhradní obrazový válec, ten tedy zřejmě nelze koupit zvlášť a vždy jej zaplatíme při nákupu nové kazety. Jak jsem již uvedl, kapacita toneru je 2000 stran, podívejme se tedy, kolik nás bude stát náhradní spotřební materiál.

Toner (kapacita 2000 stran)2049,20 Kč
Neoriginální toner (kapacita 2000 stran)1426,80 Kč

Nyní máme dostatek informací pro výpočet nákladů na tisk. V případě použití originálního toneru vás jeden výtisk vyjde na 1,19 Kč, což není zrovna nejlevnější, i když na internetu originální kazetu pořídíte i o 400 Kč levněji. Pokud použijete toner neoriginální, cena spadne na 0,88 Kč, což je sice přijatelnější, ale ve srovnání s modelem společnosti Konica Minolta stále docela drahé. Důvodem vyšší ceny je jednak začlenění obrazového válce do kazety, jednak značka HP, která je prostě v oblasti tisku pojem. Podívejme se tedy, jestli svému jménu společnost dostála i při provozních testech. Začneme měřením rychlosti. Udávané parametry tiskárnu řadí na konec startovního pole, i přesto je ale 14 stran za minutu rozumný základ. Naměřené rychlostní parametry shrnuje následující tabulka.


Zahřívání18,3 s
Start z pohotovostního režimu4,7 s
Start z úsporného režimu5,0 s
Průběžná rychlost13,6 str./min

I tato tiskárna takřka dostála slibům a průběžná rychlost 13,6 strany za minutu víceméně odpovídá udávaným 14 stranám – rozdíl je jen minimální. V porovnání s 20stránkovým rychlíkem společnosti Konica Minolta mi tisk nejdříve připadal poněkud pomalý, ale šlo čistě o subjektivní pocit způsobený předchozí zkušeností. Když jsem se k tiskárně vrátil o den později, už mi rychlost tak nízká nepřipadala. Pokud však předpokládáte, že budete častěji tisknout mnohostránkové dokumenty, zvažte nákup výkonnějšího modelu.

Zahřívání je o něco rychlejší, než v případě tiskárny Konica Minolta PagePro 1350W, ale jde jen o průměrný výsledek a jsou zde ještě možné rezervy. Mezi zahájením tisku z pohotovostního režimu a z režimu úsporného byl zcela neznatelný rozdíl, což bylo rozhodně překvapující a pozitivní – navíc si v tomto parametru tiskárna vedla výtečně. Celkově tiskárna rozhodně nepůsobila líným dojmem a po výkonnostní stránce přesně plní to, co se od ní očekává.

Jestliže s rychlostí tisku jsme byli spokojeni, kvalitou tiskárna svému výrobci nedělá úplně dobrou vizitku. I tentokrát jsem vytiskl dvě zkušební stránky, jednu v 600 dpi a druhou v režimu 1200 FastRes.


Čitelnost textu malých velikostí - 600 dpi



Čitelnost textu malých velikostí - 1200 FastRes

Vezmeme to pěkně po pořádku. Nejdříve jsem se zaměřil na kvalitu textového výstupu, V obou nastaveních kvality tiskárna podávala srovnatelné výsledky - rozdíl byl prakticky nepozorovatelný. Černé písmo na bílém podkladě bylo čitelné i při velikost 1,5, i když na tiskárně společnosti Konica Minolta bylo o chlup lepší. Na rozdíl od uvedené tiskárny však mnohem lépe dopadl tisk bílého textu na černém podkladě. Čitelný text o velikosti 2,5 bodu je velmi dobrý výsledek, Konica zde ukazovala jen téměř černou plochu s jakýmisi náznaky světlejších šmouh. Rozdíl v nastavení kvality byl znát pouze na šedivém textu. Body, ze kterých se barva skládala, byly v kvalitě 1200 FastRes o něco menší, i když jen ve vodorovném směru. Celkově tedy tiskárna HP v testu textového výstupu obstála mnohem lépe – jen téměř neznatelně horší tisk standardního textu vyvažuje mnohem zdařilejším tiskem textu inverzního.


Standardní text - 600 dpi



Standardní text - 1200 FastRes


50% šedý text - 600 dpi



50% šedý text - 1200 dpi

Čárová grafika byla dobře zřetelná v obou rozlišeních, rozdíl v obou rozlišeních byl opět nerozeznatelný. Pod lupou vypadal o malinko lépe výstup z tiskárny Konica Minolta při rozlišení 1200 x 600 dpi, ale skutečně nešlo o nic výrazného.


Čárová grafika - 600 dpi



Čárová grafika - 1200 FastRes

Tisk černobílého přechodu dopadl celkem dobře, od nejsvětlejších odstínů byl přechod pozvolný, na rozdíl od tiskárny PagePro 1350W, kde byl v nejsvětlejších odstínech patrný náhlý skok k čistě bílé. Na druhou stranu tiskárna společnosti HP poněkud unáhleně přechází v tmavošedých odstínech do černé. V rozlišení 1200 FastRes navíc téměř zmizel dithering. Toto rozlišení také lépe zvládlo tisk světlého textu, při 600 dpi byly okraje písmen velmi viditelně roztřepené.


Přechod - 600 dpi



Přechod - 1200 FastRes

Zdálo se tedy, že tisk fotografií musí zákonitě dopadnout vcelku dobře. Zde však tiskárna přinesla největší zklamání. Proužkování se sice výrobci podařilo omezit, ale celkově fotografie vypadala velmi nepřirozeně a „hrubě“. Oproti tiskárně společnosti Konica Minolta byl obrázek ostřejší, ale zdálo se mi, jakoby to bylo spíše na škodu. Tiskárna HP zde zcela vyhořela a skončila s odstupem na chvostu.


Fotografie - 600 dpi



Fotografie - 1200 FastRes

Na větších šedých plochách se vyskytoval jakýsi šum, kvůli kterému výtisk vypadal jako z kopírky. Je dokonce vidět i na zmenšeném obrázku níže (podívejte se na oblohu na pravé fotografii). Černé detaily z výtisku vyčnívaly, jako kdybyste je ještě zvýraznili černou fixou – to je důsledek onoho překotného přechodu z tmavě šedé do černé. Opravdu příliš mnoho nedostatků na tiskárnu tak renomovaného výrobce.


Detail fotografie - 600 dpi



Detail fotografie - 1200 FastRes

Mám-li shrnout, co jsem si z testu tiskárny Hewlett–Packard LaserJet 1020 odnesl, nemohu mluvit čistě v superlativech. Vzhledem k tomu, že cenou patří mezi dražší zástupce testu, čekal jsem od ní trochu víc. Tiskárna zaujme příjemným vzhledem, kompaktními rozměry a kultivovaným chodem. Určitě se hodí tam, kde potřebujete ušetřit místo, a nechcete, aby vás tiskárna neustále rušila různými pazvuky a hučením. Její obsluha je bezproblémová a ovladače i přes svou jednoduchost obsahují vše podstatné.

Trochu zamrzí vyšší náklady na výtisk, které ale do jisté míry vyvažuje velmi rozumná spotřeba elektrické energie. Rychlost tisku je jen průměrná, ale tiskárna to částečně vynahrazuje pohotovou odezvou při odesílání tiskové úlohy. Vstupní zásobník papíru pracoval takřka bezchybně, jen jednou načetl 2 listy (s vyšší gramáží 90 g/m2) najednou, mohlo se však jednat jen o náhodu. Tisk na velmi silný lesklý papír (160 g/m2) (vyrobený společností HP a přímo určený pro laserové tiskárny) rovněž prošel, i když vzhled výtisku mě velmi zklamal, jelikož se prakticky nelišil od tisku na obyčejný kancelářský papír.

Kvalita tisku je v případě textu a jednoduché černobílé grafiky velmi dobrá, největší zádrhel vidím v tisku fotografií, který byl nejhorší ze všech testovaných přístrojů. Pokud je pro vás tisk černobílých fotografií nepodstatná položka, tiskárna vás jinak nezklame.

Tiskárna se prodává za doporučenou cenu 4153 Kč vč. DPH, v internetových obchodech ji ale seženete cca o 600 Kč levněji.


kompaktní rozměry
vyšší náklady na výtisk stránky
tichý chod
horší kvalita výstupu při tisku fotografií
toner na 2000 stran v základu
Ikona Odkaz na databázi
reklama