reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Laser šestkrát jinak - I. část

7.6.2006, Zdeněk Eisenhammer, recenze
Laser šestkrát jinak - I. část
Ještě před pár lety by laserová tiskárna v domácnosti vyvolala údiv. Časy se mění, a tak došlo ke vzniku dnes vzkvétajícího segmentu levných laserovek, které svými cenami útočí na tiskárny inkoustové. Samozřejmě, chybí jim barvy, takže se nehodí pro každého, ale domácí kancelář je dnes zcela běžný jev, a proto bychom vám rádi pomohli s výběrem.

Canon LBP3000



Produktové fotografie tohoto modelu tiskárně dost ubližují. Pokud ji uvidíte na vlastní oči, nejspíš vás její tvary zaujmou, stejně jako mě. Snad alespoň naše fotografie jsou o něco lichotivější

Na fotografiích tato tiskárna působí poněkud stroze až nevzhledně. Když ji však vybalíte z krabice, naskytne se vám pohled na pohledné periferní zařízení, o kterém fotografie lhaly. Ve skutečnosti jde – zejména ve složeném stavu – o elegantní a vkusně navrženou tiskárnu, která je jen o chlup větší než model společnosti HP a na stole vám ostudu rozhodně neudělá. Světlá čelní část s boky je doplněna vrchním krytem z tmavošedého lesklého plastu, překrytým víkem z kouřového plexiskla, které po otevření funguje jako výstupní zásobník. Pokud tisknete jednotlivé listy, nemusíte víko otevírat; list projde i pod ním (což byl bezpochyby záměr). Musím ale upozornit, že pokud necháte při tisku víko zavřené, začne se na něm po chvíli srážet pára, což mě trochu vylekalo.


Napravo na horní straně najdete „ovládací panel“, i když pod ovládáním si mnozí představují něco víc než pokračování v tisku po doplnění papíru

Rozměry podobnost s konkurenčním modelem nekončí. Tiskárna má téměř stejně řešený vstupní podavač jako LaserJet 1020 a také zadní strana je funkčně podobná – nalevo se skrývá zástrčka pro napájecí kabel s hlavním vypínačem a napravo port USB, který je zde kryt jakýmisi dvířky (jejichž účel mi trochu uniká). Na druhou stranu tiskárna disponuje kromě modré kontrolky informující o zapnutí také jedním tlačítkem. To slouží zároveň i jako indikátor chybějícího papíru – když papír dojde, začne červeně blikat a po doplnění jeho stisknutím můžete pokračovat v tisku. Oproti HP LJ1020 výrobce tolik nešetřil na plastech a okrytoval i zadní stranu. Vlastně po celou dobu testu této tiskárny jsem se nemohl ubránit dojmu, že společnost Canon tiskárnu vyvinula jako přímého konkurenta tiskárny společnosti HP. A dlužno dodat, že útočí velmi úspěšně.


Na zadní straně nic překvapivého nenajdete. Vlevo se za postranními dvířky skrývá port USB.

Kromě toho výrobce jako malý bonus přiložil k tomuto modelu i kryt vstupního zásobníku. To je kromě vyšší rychlosti tisku (14 stran za minutu oproti 12) jediný významnější rozdíl oproti mírně levnější stájové kolegyni Canon LBP2900.


Takto vypadá tiskárna v rozloženém stavu. Kryt vstupního zásobníku není instalován.

Ještě si shrňme obsah dodávky tiskárny. Kromě uvedeného krytu zásobníku krabice obsahuje disk CD s ovladači a uživatelskou příručkou v mnoha jazycích. Čeština bohužel chybí (česká verze ale existuje alespoň ve formátu pdf, pokud ji nenajdete na internetu, obraťte se na distributora). Má 315 stran, což mi přijde možná trochu příliš. Dále zde najdete síťovou šňůru a velkou papírovou plachtu s grafickým postupem prvotní instalace tiskárny – alespoň zde nejsou jazykové znalosti podmínkou. S prvotní instalací souvisí i fakt, že dodávaný toner není nainstalován v tiskárně, ale v samostatném sáčku, takže po vybalení jej musíte vložit do tiskárny sami. To ale samozřejmě není nevýhoda, aspoň máte jistotu, že s tiskárnou před vámi nikdo nemanipuloval. Ani společnost Canon nešetřila a dodává s tiskárnou plnohodnotnou tonerovou kazetu s kapacitou 2000 stran. Datový kabel USB opět chybí.

Parametry tiskárny uvádí následující tabulka.



VlastnostParametr
Rychlost tisku14 str./min
Doporučené měsíční zatížení400 stran
Rozlišení tisku600 dpi
2400 x 600 dpi AIR*
Hmotnost médií64 – 163 g/m2
Kapacita vstupního/výstupního zásobníku150/100 listů
Datová rozhraníUSB 2.0 High-speed
Instalovaná paměť/možnost rozšíření2 MB/ne
Příkon (maximální/pohotovostní režim/úsporný režim)726 W** / 2 W
Hlučnost (při tisku/v pohotovostním režimu)48 dB / úroveň okolí
Rozměry (š x v x h)370 x 217 x 251 mm
Hmotnost s tonerem a válcem6,4 kg
* AIR (Automatic Image Refinement) je technologie zvyšující kvalitu tisku
** Udávaný průměrný příkon je 259 W
reklama