reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Laser šestkrát jinak - I. část

7.6.2006, Zdeněk Eisenhammer, recenze
Laser šestkrát jinak - I. část
Ještě před pár lety by laserová tiskárna v domácnosti vyvolala údiv. Časy se mění, a tak došlo ke vzniku dnes vzkvétajícího segmentu levných laserovek, které svými cenami útočí na tiskárny inkoustové. Samozřejmě, chybí jim barvy, takže se nehodí pro každého, ale domácí kancelář je dnes zcela běžný jev, a proto bychom vám rádi pomohli s výběrem.
Po prohlédnutí tiskárny a instalaci toneru jsem se vrhl na její připojení a zprovoznění. I zde proběhla instalace ovladačů hladce, nicméně s jedním nepříjemným poznatkem – i zde zcela chybí čeština, což může být pro mnoho zájemců o koupi výrazný handicap. Česká verze bohužel neexistuje.


Některé karty ovladače zbytečně plýtvají místem. Zde si všimněte položky Show Icon in the Taskbar, která zobrazí informační ikonu v oznamovací oblasti panelu nástrojů.



Nechybí propracovaná správa profilů




Vedle standardního tisku více "virtuálních" stran na jednu fyzickou (zde navíc najdete i možnost 8 stran na jednu fyzickou) nabízí ovladače tiskárny Canon LBP3000 také tisk jedné "virtuální" stránky na více fyzických stran (2x2, 3x3 nebo 4x4), takže si z několika stránek můžete složit plakát. Taková možnost se mnohdy může hodit.









Nastavení kvality tisku je zde řešeno trochu neprůhledně, nemáte možnost přepnout na jiné rozlišení, pouze nastavit optimalizaci tisku podle typu (standardní/text/webové stránky). Musím říct, že volba rozlišení a případně dodatečných položek by z mého pohledu byla praktičtější. Každopádně například optimalizace na tisk webových stránek (která je zaměřena na vylepšení obrázků v nízkém rozlišení) pracovala velmi dobře a výtisky skutečně vypadaly o poznání lépe.


Tento screenshot odhaluje možnosti ruční korekce tisku odstínů šedi. Při optimalizaci tisku fotografií takovou možnost jistě uvítáte.



Po klepnutí na tlačítko "Details" (Podrobnosti) si můžete prohlédnout, jak je daná předvolba kvality nastavena. Do nastavení můžete samozřejmě zasahovat. Je zde také ukryt režim úspory toneru.







Shrnuto a podtrženo, ovladače nabízejí několik vychytávek, které u jiných výrobců často nenajdete, na druhou stranu nastavení kvality mohlo být řešeno lépe. Stejně jako v případě tiskárny LaserJet 1020 jsem postrádal indikátor zbývajícího toneru.

S ovladači se nainstaluje i nástroj, který zobrazuje stav tiskárny. Můžete jej nechat zobrazit při každém tisku nebo jen v případě výskytu chyby. Nástroj nabízí také možnost zvukové signalizace při dokončení tisku, jeho použití je snad možné jen v případě, že je tiskárna umístěna v jiné místnosti, jelikož jinak je tisk (a jeho dokončení) velmi dobře slyšet i bez signálů. Tím nechci tiskárnu nařknout z hlučného provozu, úroveň hluku byla naopak velmi přijatelná a překonává snad i tiskárnu od společnosti HP. Po zapnutí tiskárna chvíli vrčí, ale pak zcela ztichne, stejně jako její konkurentka od HP. Při tisku je samozřejmě slyšet, ale vůbec se to nedá srovnat s hlukem, který vytvářela tiskárna společnosti Konica Minolta.
reklama