reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Lenovo IdeaPad S10e - překvapí?

14.5.2009, Jan Vítek, recenze
Lenovo IdeaPad S10e - překvapí?
Od Lenovo k nám přišel zástupce netbooků řady IdeaPad S10, jež se dělí do dvou hlavních skupin - Basic (tříčlánkové baterie) a Better (šestičlánkové baterie). My se podíváme na jeden z těch lepších v černém provedení a s modelovým číslem 4187-5PG.
IdeaPad S10e k nám dorazil v oficiálním balení v podobě černé krabice s barevnými pruhy. V ní je tento netbook zabalen klasicky. Umístěn byl do pěnových bloků, pod něj se uložily tištěné materiály a do dlouhé krabice vedle něj potom i nezbytný napájecí adaptér.


- klikněte pro zvětšení -



Na balení si tedy nemůžeme stěžovat, protože přístroj přišel neporušený a funkční, takže jej můžeme začít zkoumat. Nejdříve to budou jeho specifikace uvedené v přehledné tabulce. Podívejme se na ni.

Model
Lenovo IdeaPad S10e (4187-5PG)
Procesor
Intel Atom N270 - Single Core
Frekvence apod.
1,6 GHz, 533 MHz FSB, 512 kB L2 cache
Čipová sada
Intel 945 GSE + ICH7-M/U
RAM
Samsung 512 MB DDR2-667 (PC2-5300) + 512 MB onboard
Pevný disk
Western Digital WD1600BEVS - 160 GB, 5400 RPM
Úhlopříčka displeje
10,1" LED podsvícení
Rozlišení displeje
WSVGA - 1024 x 576
Grafická karta
Intel Graphics Media Accelerator 950
Zvuková karta
Realtek High Definition Audio 24bit
Mechanika
ne
Reproduktory
2x 2 W
Zvukové výstupy
Sluchátkový, Mikrofonní (3,5mm jack)
Polohovací zařízení
Touchpad + 2 tlačítka
PS/2
ne
USB/eSATA
2x USB 2.0
Výstup na externí monitor
D-Sub
S-Video výstup (TV out)
ne
Express Card / PCMCIA
34mm Express Card
FireWire (IEEE 1394)
ne
Čtečka karet
SD, MMC, MS a MS Pro
Bluetooth
Bluetooth 2.1
Infra port
ne
Bezdrátová rozhraní
Wi-Fi Broadcom 802.11g
Modem
ne
LAN
Broadcom Netlink Fast Ethernet - 10/100 Mbps
Webkamera
ano
Speciální výbava
Lenovo Quick Start
Otvor pro zámek Kensington
ano
Typ baterie
6článková Li-Ion
Deklarovaná výdrž baterie
cca 6 hodin
Rozměry
250 x 196 x 36 mm
Hmotnost
1,33 kg
Operační systém
Microsoft Windows XP Home Edition SP3

Tabulka nám mimo jiné ukáže, že použitý hardware se v tomto případě téměř nijak neliší od zástupu jiných netbooků, na něž na dnešním trhu narazíme. Uplatní se zde jednojádrový procesor Intel N270 s frekvencí 1,6 GHz a standardní 512kB L2 cache, starší čipová sada Intel 945 GSE + ICH7-M/U s grafickým jádrem GMA 950, jeden paměťový modul DDR2 SO-DIMM s kapacitou 512 MB od firmy Samsung společně s 512 MB paměti na základní desce a použitý displej s LED podsvícením má úhlopříčku 10,1" a rozlišení 1024 x 576.

Zbylé specifikace také nemají čím nadchnout a jedná se spíše o přehlídku starších rozhraní, kam spadá 10/100Mbit Ethernet a bezdrátové rozhraní 802.11g 54 Mbps. Nechybí ale Bluetooth ve verzi 2.1 a také slot pro 34 mm široké karty Express Card a čtečka paměťových karet pro SD, MMC, MS a MS Pro.

Specifikace ohledně rozměrů a hmotnosti vypadají také celkem standardně mezi ostatními dnešními netbooky, pouze hmotnost je tu například oproti novým MSI Wind U115 Hybrid citelně větší. Uvidíme tedy, jak pevné tělo nám tento IdeaPad nabídne a zda je tedy vyšší hmotnost opodstatněná.

Co se týče operačního systému, dle stránek výrobce si v každém případě pořídíme netbook s OS Microsoft Windows XP a standardní záruku si můžeme rozšířit na 3 roky včetně programu Accidental Damage Protection, jenž nám pokryje i případné nechtěné poškození. Poslední věcí, již si můžeme zvolit, je barva těla netbooku. K nám dorazila černá, ovšem v nabídce je ještě bílá, růžová, červená a modrá.


Napájení a ostatní příslušenství


Napájení netbooku ze sítě, popřípadě i nabíjení jeho baterie, zajišťuje malý klasický adaptér, na nějž se ovšem nepodepsalo samo Lenovo, ale Li Shin Internationa Enterprise Corp. Adaptér netbooku dodává 20 Voltů a 2 Amper, takže si snadno spočítáme, že jde maximálně o 40 Wattů.



Pak už je v balení kromě počítače a jeho baterie už jen tištěný materiál v češtině a optické disky pro obnovu systému. Bohužel se ale nedočkáme žádné brašny pro přenášení, která by se u takovéhoto přístroje velmi hodila.


Baterie


Dodávaná baterie u tohoto modelu má šest článků, takže je podstatně větší než standardní tříčlánková, a to se podepisuje na celkovém vzezření notebooku. Specifikace pak hovoří o napětí 11,1 V a kapacitě 52 Watthodin, což má vystačit na cca 6 hodin provozu. To si samozřejmě ověříme.


Baterie Samsung LE60_S - 11,1 V a 52 Wh

Dle softwaru Energy Management je pak jejím výrobcem společnost Sanyo a označení baterie je LE60_S.


Software


Lenovo nám neposkytuje holý operační systém, ale také přidává softwarovou výbavu navíc. Té vévodí obdoba ASUS Express Gate, zde s názvem Lenovo Quick Start, ale také postavený na SplashTop. Funkcemi jsou oba systémy v podstatě stejné - nabízejí surfování po Internetu, přehrávání hudebních souborů, prohlížení fotografií, chatování a také komunikaci pomocí aplikace Skype.



Pak můžeme nabootovat do samotných Windows XP, pro něž má Lenovo také své aplikace. V první řadě je to propracovaný Energy Management, na nějž se podrobněji podíváme ve třetí kapitole, pak je to konfigurační utilita pro již zmíněný Lenovo Quick Start, kde tuto funkci můžeme vypnout a také změnit dobu, po jejímž uplynutí se při nečinnosti uživatele má přejít k bootování hlavního operačního systému, následuje PC-Doctor 5 for Windows, ThinkVantage System Update 3 pro aktualizaci systému a nakonec instalace Symantec Norton Internet Security.
reklama