reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Lenovo ThinkPad Edge: jeden z nejlevnějších

13.4.2010, Jan Vítek, recenze
Lenovo ThinkPad Edge: jeden z nejlevnějších
Lenovo za poslední rok velmi podstatně změnilo nabídku svých notebooků a představilo zcela nové řady, což se dotklo i proslulé rodiny ThinkPad. Ta byla obohacena o modely ThinkPad Edge určené dle výrobce pro drobné podnikatele. Na jeden takový se podíváme.

LCD displej


O displeji jsem se již zmiňoval, že jeho poměr stran 16:9 nemá u takovéhoto notebooku smysl, zvláště když je ve víku dost prostoru i na větší vertikální rozlišení. Toho, co mohlo být, si ale nyní všímat nebudeme a raději se zaměříme na to, co je. Dostaneme tedy 13,3palcové LCD s rozlišením 1366 x 768, které se běžně používá i u 15,6palcových notebooků, takže očekávejme spíše jemný rastr. Podsvícení je realizováno pomocí LED, takže budeme předpokládat jasnou bílou barvu bez nádechu a jinak se pochopitelně připravíme na panel TN se všemi jeho neduhy.


- pohled zpříma -

Ty se skutečně projevují v hojné míře, takže co se týče barev je jejich reprodukce, není to žádná sláva. Jsou spíše vybledlé a také u přechodů zaznamenáme jasně viditelné proužkování.


- pohled z boku - foceno stejným časem jako pohled zpříma -

Změna pozorovacího úhlu v horizontálním směru zase přinese velmi patrný pokles jasu, avšak barvy se nijak výrazně nedeformují ani neinvertují. To si displej ponechá až pro vertikální úhly, kde se chová přímo jako ukázkový TN panel, takže při pohledu zespoda se bílá mění v černou a barevné odstíny průměrují do třech základních složek RGB. Při pohledu seshora zaznamenáme podobnou situaci, akorát se ze složek RGB (červená, zelená, modrá) stanou černá, fialová a světle modrá.


- pohled zespoda -

Celkově je tedy instalované LCD se všemi neduhy, jaké bychom očekávali. Není to ale na škodu, protože jde stejně o mobilní pracovní notebook a žádnou grafickou pracovní stanici či multimediální stroj. Více bolí použitý poměr stran.


Webkamera


Obsluhu kamery má u notebooků Lenovo klasicky na starosti software EasyCapture, ovšem zde nebyl nainstalovaný žádný, a tak jsme si přivzali na pomoc aplikaci Yawcam.



Ta ukázala, že kamera má dobré barevné podání a bílá barva je dobře vyvážená. Odezva kamery je také slušná, stejně jako obnovovací frekvence, což platí pro silné denní osvětlení, ale i v příšeří obnovací frekvence nijak výrazně neklesá. Spíše znatelně vyblednou barvy, ale to se dá snést lépe. A co se týče ostrosti obrazu, ten byl spíše trošku máznutý, než aby měl ostré detaily. Celkově ale můžeme instalovanou kameru hodnotit velmi dobře.


Zvukový systém


Podle očekávání jsou reproduktory umístěny hned pod předním okrajem, což Lenovo s oblibou používá. Ke zvukovému systému nelze říci nic jiného, než jsme řekli o LCD panelu. Jde o naprosto průměrný zvuk, jehož jediným plusem je, že na nejvyšší hlasitost notebook nerezonuje a že je jeho hlasitost dostatečná na to, abychom vůbec něco slyšeli. Na hudbu zapomeňme, stejně jako na zážitek z filmů. Na druhou stranu to v žádném případě není pro tento notebook minus, protože jde o pracovní nástroj.


Ergonomie


Notebook s obrazovkou o úhlopříčce 13,3 palců by měl být již především mobilním přístrojem, což ThinkPad Edge se svými rozměry a hmotností plní. Co ale další záležitosti, jako displej a rozložení či provedení portů a ovládacích prvků? Co se týče onoho displeje, pak zde se nám musí zalíbit možnost jeho otevření i přes úhel 180 stupňů a daná flexibilita.

Poněkud hůře bych už viděl rozložení portů a konektorů, které bych na levé straně rád prohodil s výdechem chlazení, aby nebyla ethernetová přípojka či kabely obrazových konektorů tak vepředu. Vůbec nejlepší by dle mého názoru bylo, kdyby se pro vyvolené konektory použila zadní část notebooku, ovšem tu si pro sebe usurpovala baterie a pro nic jiného nezbylo místo. Celkově ale na to, že se Lenovo nemuselo párat s optickou mechanikou, je provedení Edge v tomto ohledu spíše slabé.

A nakonec o klávesnici, touchpadu a trackpointu. Na tyto tři součásti jsem si na druhou stranu nemohl téměř stěžovat. Klávesnice je provedena kvalitně, bude se na ni dobře psát i po hmatu, avšak co mi nesedělo, byly prohozené funkce kláves F1-F12, přičemž jsem v ovladačích nenašel způsob, jakým by se toto dalo zvrátit, ovšem možné to je v nastavení BIOSu. Uživatel nezvyklý na notebooky Lenovo také bude mít problémy s pozicí klávesy Fn umístěné až v samotném levém rohu a nezvyklý je také PrintScreen v pozici dole mezi Alt Gr a Ctrl.

Jistým trumfem tohoto notebooku je ovladač trackpoint, jenž je mezi příznivci Lenova velmi oblíbený, ovšem pokud by tu zůstal osamocen, asi by zase model Edge ztratil u ostatních zákazníků, protože na trackpoint je třeba si zvyknout. Proto tu najdeme i touchpad a o těchto dvou ovladačích můžeme říci, že jsou zpracované velmi dobře.
reklama