reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Lenovo ThinkPad Edge: jeden z nejlevnějších

13.4.2010, Jan Vítek, recenze
Lenovo ThinkPad Edge: jeden z nejlevnějších
Lenovo za poslední rok velmi podstatně změnilo nabídku svých notebooků a představilo zcela nové řady, což se dotklo i proslulé rodiny ThinkPad. Ta byla obohacena o modely ThinkPad Edge určené dle výrobce pro drobné podnikatele. Na jeden takový se podíváme.
Za sebou máme recenzi notebooku ThinkPad Edge, který přišel v jedné ze svých výkonnostně slabších, ale zase levnějších konfigurací (NUD37MC). Sám výrobce o něm říká, že jde o model, jehož prostřednictvím chtěl přiblížit řadu ThinkPad širšímu okruhu potenciálních zákazníků, což se odráží nejen v ceně, ale také v designu a bohužel i jednodušším zpracování.



Tělo ThinkPad Edge má sice moderní vzhled daný barevným lesklým víkem, ale pak už Lenovo bylo spíše odměřené a ve výsledku nám nabízí přístroj se střízlivým a decentním vzhledem. Někdo jej kvůli tomu může nazvat neforemnou krabicí, jiný zase ostudou ThinkPadů a mě osobně takové provedení vyhovuje. Plasty jsou adekvátně pevné a dokonce se uplatnil i kov, i když s "pořádnými" ThinkPady nemůže Edge v tomto ohledu soupeřit.

Ohledně provedení nás může potěšit displej, který můžeme otevřít až do úhlu přes 180 stupňů, kvalitně zpracovaná klávesnice (rozložení kláves je už druhá věc) a vedle velkého touchpadu se nám nabízí také trackpoint - průvodní to jev nejlepších modelů IBM/Lenovo. Vybavení notebooku neurazí, protože jsou použita moderní rozhraní, ale leccos i chybí. Některým uživatelům by tak mohlo scházet rozhraní eSATA či FireWire nebo slot pro karty Express Card a jiní třeba budou postrádat optickou mechaniku.

Pravdou ale je, že jde především o mobilní pracovní notebook, u nějž absence mechaniky ani tak nevadí a spíše se poohlížíme po malých rozměrech, hmotnosti a výdrži na baterie. V tomto ohledu je na tom Edge velmi dobře, protože i s adaptérem a baterií váží přesně dva kilogramy a při běžném použití si s ním budete moci pracovat klidně i přes 6 hodin.

Rovněž hlučnost není vůbec vysoká a ani teploty. Co se týče LCD displeje, webkamery a zvuku, očekávejme šedý průměr, avšak co mi zde rozhodně chybělo, byl displej s vyšším vertikálním rozlišením, tedy jiným poměrem stran. Takto to vypadá, že Lenovo bezmyšlenkovitě využilo LCD s poměrem 16:9, přičemž tvar víka tomu neodpovídá, a tak se dočkáme nad a pod displejem jen spousty nevyužitého místa. Škoda.


Mobilita - malé rozměry a hmotnost
Poměr stran displeje 16:9
Dlouhá výdrž na baterie
Rozložení portů mohlo být lepší
Slušné zpracování
Bez optické mechaniky
Trackpoint
Chybí eSATA, případně jiná rozhraní
Cena v době testování: cca 19 000 Kč s DPH


Za zapůjčení notebooku Lenovo ThinkPad Edge děkujeme společnosti Lenovo

reklama