reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Lenovo ThinkPad L512: střední profi třída

27.10.2010, Jan Vítek, recenze
Lenovo ThinkPad L512: střední profi třída
V dnešní recenzi se zblízka podíváme na poněkud jinak pojatý ThinkPad, jenž se řadí mezi modely L, tedy mobilní pracovní stanice zaměřené na ergonomii, které slibují konkurenceschopnou cenu. Setkáme se zde s CPU Intel Core i5 a grafikou ATI Radeon.

Vnější zpracování


Notebooky Lenovo řady ThinkPad nebyly nikdy vyráběny s tím, že by jejich design měl být líbivý pro široké masy. Ani u řady L tomu nebude jinak, takže můžeme notebook L512 označit za neforemnou krabici, která však má své kouzlo. Krabicoidní vzhled má ted tento notebook aspoň při pohledu seshora, odkud nejsou vidět zkosené části hran. Přístroj má až na drobné prvky černou barvu a působí velmi odolným dojmem, však samotný výrobce na stránkách hovoří o tom, že tyto notebooky byly navrženy pro úspěšné absolvování vojenských testů. Na druhou stranu tento notebook nemůžeme v dnešní době nazývat lehkým ani tenkým.


- klikněte pro zvětšení -

Víko displeje je celé ploché a neprohne se tak snadno jako u jiných notebooků, i když prohnutí displeje ještě nepředznamenává problémy. Hrany víka jsou trošku zaoblené a pak na něm najdeme už jen logo Energy Star (připravené pro snadné sloupnutí) a pak klasicky v rohu šikmé logo značky ThinkPad.


- klikněte pro zvětšení -

Když obrátíme L512 na druhou stranu, rozhodně je se na co dívat. Vedle pozice šestičlánkové baterie si můžeme prohlédnout jeden jisticí šroubek optické mechaniky, chráněný podlouhlý konektor pro dokovací stanici, mohutné gumové podstavce a pak tři šroubky zajištěné panely. Zleva doprava jde o malý, větší a největší. My se na ně blíže podíváme na konci této kapitoly. Kromě toho se zde nachází také množství průduchů pro nabírání čerstvého vzduchu.



Nyní se přesuneme k pravé hraně přístroje, kde je hned vepředu malý vypínač bezdrátových rozhraní a vedle něj záslepkou chráněná čtečka paměťových karet 7 v 1 (MMC, Memory Stick, Memory Stick Pro, SD, SDHC, xD, xD Type H). V druhé úrovni pod nimi jsou dva porty USB 2.0, což samo o sobě dobře ilustruje tloušťku tohoto notebooku. Následně tu máme optickou mechaniku pro čtení i zapisování disků CD/DVD a nakonec velký žlutý konektor pro napájení.



Na opačné straně narazíme také na zkosenou hranu a v ní naopak svislou část, která je však podstatně větší i obsáhlejší. Nad ní je však ještě podobně jako napravo umístěna záslepka, která tentokrát patří 34mm slotu pro karty Express Card. Vespod pak máme vepředu 3,5mm jack pro headset sluchátek s mikrofonem, za ním obrazový Display Port, pak RJ-45 pro Ethernet, kombinovaný USB 2.0/eSATA a nakonec analogový D-Sub. Následuje výdech chlazení. Co se týče polohy těchto portů, pak ta asi nepotěší leváky, které by mohly často mohutné kabely těchto rohraní omezit v pohybu s myší.


- klikněte pro zvětšení -

Přední hrana notebooku je také zkosena, tedy alespoň co se týče jeho základny. Uvidíme zde pouze několik průduchů a vedle nich pak dvě zeleně/oranžově podsvícené kontrolky týkající se stavu baterie a stavu celého systému.


- klikněte pro zvětšení -

Zadní hrana L512 je celá svislá a z tohoto pohledu narazíme na zadní část baterie a po její levé straně je otvor zámků Kensington a svisle umístěný poslední port USB 2.0. Z opačné strany pak máme další vstup čerstvého vzduchu s žebrovím pro posílení celého chladicího systému. Ten tak snad bude svou úlohu zvládat s přehledem.


Vnitřek notebooku


Klouby displeje svou práci odvádějí velmi dobře, protože jej v každé poloze drží pevně. Maximální možný úhel pro otevření je 150 stupňů, což je sice nadstandard, ale vzhledem k provedení kloubů by nebyl problém dosáhnout ani plných 180 °. Výrobce měl ale asi obavu, aby nám displej neurazil rozměrnější zařízení zasunuté do zadního portu, nebo je to snad kvůli příslušné dokovací stanici?


- klikněte pro zvětšení -

Displej má sice podsvícení pomocí LED, ale to neznamená, že je tenký. Naopak se v něm našlo dost místa nejen pro 2Mpix webkameru s blízkou kontrolkou a mikrofonem, ale také pro dva reproduktory schované za spodním perforovaným pásem.



Základna notebooku hned ukáže, že Lenovo zde nesdílí názor jiných výrobců ohledně toho, že do moderního notebooku patří za každou cenu klávesnice s numerickou částí. Možná proto zde vypadá klávesnice trošku utopená uvnitř, ale jinak jde o naprosto plnohodnotnou verzi s velkým Enter, Backspace i pravým Shift, jež je odolná proti polití tekutinou. Mohla by ale být lépe podložena, aby se nepropadala, i když jestli do klávesnice nemlátíte jak hluchý do vrat, asi si toho ani nevšimnete.



Po stranách klávesnice tedy zbylo více než dost místa na další tlačítka, takže na levé straně budeme ovládat hlasitost, nebo si zvuk ztišíme a příslušné tlačítko se červeně podsvítí. A horní tlačítko se zase postará o vypnutí mikrofonu, o čemž nás rovněž zpraví červené světlo. Na opačné straně je malé zeleně podsvícené tlačítko Power, pod ním dobře známé modré ThinkVantage pro stejnojmenné funkce správy systému. Nakonec tu jsou vespod tenké zelené kontrolky bezdrátových rozhraní, pevného disku a funkce Caps Lock.



Pravý ThinkPad nemůže nenabídnout ovládání ukazatele pomocí Trackpointu s doprovodem třech tlačítek. Vedle toho je zde také Touchpad, který by mohl být větší. Jinak je ale jeho povrch s jemnými hrbolky příjemný na dotyk a stejně tak oddělená tlačítka mají příjemný stisk. Touchpad je také evidentně multidotykový, jenomže s tato vlastnost není bezproblémová a především jde o funkci Pinch Zoom, tedy zoomování s použitím přibližování či oddalování dvou prstů, které je trošku náladové. Někdy funguje dobře, někdy zase ne.

Na základně me také zklamalo provedení ze dvou plastových částí, které k sobě zrovna dobře nedosedají a na levé straně jsem mezi ně klidně mohl strčit i nehet.


- klikněte pro zvětšení -

Dobrou zprávou je, že nám pod velkým panelem Lenovo zpřístupnilo nejen pevný disk a paměťové sloty, ale také celý systém chlazení, který je tak možné snadno a účinně vyčistit. U jiných notebooků zpravidla bývá vyčištění pasivů daleko těžší. Dále tu máme pod podlouhlým panýlkem jednu pozici pro minikarty rozhraní PCI Express a nakonec tu je v rohu pozice pro SIM kartu.


reklama