reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Lenovo ThinkPad L512: střední profi třída

27.10.2010, Jan Vítek, recenze
Lenovo ThinkPad L512: střední profi třída
V dnešní recenzi se zblízka podíváme na poněkud jinak pojatý ThinkPad, jenž se řadí mezi modely L, tedy mobilní pracovní stanice zaměřené na ergonomii, které slibují konkurenceschopnou cenu. Setkáme se zde s CPU Intel Core i5 a grafikou ATI Radeon.

Teploty a hlučnost


Nyní se podrobněji zaměříme na teploty různých částí notebooku a také jeho hlučnost. Tato stránka je opravdovou předností ThinkPadu L512, protože jeho chlazení je na použité komponenty dostatečně dimenzované. V klidovém provozu se tak ventilátorek točí jen pozvolna, přičemž ale vycházející vzduch není vůbec teplý, takže by otáčky mohly jít klidně ještě níž. Pokud notebooku naložíte, nejdříve se neděje nic, maximálně se ventilátorek ihned roztočí, ale zase hned uklidní. Trvá několik minut, než se začne hlučnost citelně zvyšovat, ovšem ani pak není hlučnost na takové úrovni, že by to bylo nepříjemné. Chlazení je zde zkrátka vyřešeno velmi dobře, alespoň co se týče hluku.

Teploty byly měřeny ve 22°C okolním prostředí s použitím aplikací Core Temp, Speedfan a GPU-Z pro měření a Prime95, Furmark a PCMark pro zajištění zátěže. A zvláště při zátěži procesoru a grafiky jsme tento notebook nešetřili, protože tehdy jedno procesorové jádro a GPU vytížil Furmark a o zbylá se postaral Prime95. Z výsledků v tabulce je také patrné, že procesor ani pevný disk se zde nepřehřívají. U grafické karty je pak teplota znatelně vyšší, ale stále bezpečná. Notebook také jistě má ještě rezervu schovanou ve vyšších otáčkách ventilátoru, kterou může při dalším růstu teplot využít.

Ikona Odkaz na databázi
IDLE
LOAD
CPU
30 °C
52 °C
GPU
47 °C
87 °C
HDD
37 °C
43 °C

Podívejme se nyní tedy na dva obrázky znázorňující povrchové teploty v klidu (modře) a v zátěži (červeně). Ty byly měřeny jednak na displeji, klávesnici (levé a pravé straně), vedle touchpadu v místech pro položení zápěstí, u výdechu chlazení...


Modrá = v klidu, červená = při zátěži

...a nakonec na spodní straně notebooku. Z výsledných hodnot vyobrazených na fotografiích je jasné, že tento notebook s přehříváním problémy opravdu nemá.


Modrá = v klidu, červená = při zátěži


Spotřeba a výdrž na baterie


Nakonec se zaměříme na to, kolik si notebook při různém zatížení vezme šťávy a také jak dlouho nám vydrží na šestičlánkovou baterii typu Li-Ion s kapacitou 57 Wh (10,8 V / 5,2 Ah). Notebook sice disponuje mocnou aplikací Power Manager určenou ke snížení spotřeby, ovšem ta přesunutím jezdce z High Performance na High Energy Savings ovlivní šetrnost spotřeby spíše v nečinnosti počítače, kdy povypíná, co může. Pokud ale chceme docílit nízké spotřeby a stále s počítačem pracovat aspoň v textovém editoru, pak je takovéto nastavení téměř bezpředmětné.

Budeme tedy počítat, že v klidu počítač běží s obrazovkou zpola vysvícenou a pouze se zapnutým Wi-fi, jinak nedělá nic. V zátěži se zase ukáže spotřeba při testu Furmark. A výsledky jsou...

Ikona Odkaz na databázi
IDLE
LOAD
Výdrž
3:25
1:30
Spotřeba
17,5 W
44 W

... takové, že docílíme pouze průměrné výdrže, přičemž spotřeba v klidovém režimu dost skáče, ale průměrně se drží na uvedené hodnotě. V zátěži pak tento počítač spotřebuje asi 44 W, tedy pokud jej zatížíme pouze testem Furmark.



Jsou tu však také rezervy a když využijeme i ty, spotřeba se vyhoupne k 65 wattům. Pro dobíjení baterie nám pak může posloužit rezerva 90W adaptéru. Tudíž z mého pohledu je zde vše v pořádku a snad ani vy jste nečekali dlouhé hodiny výdrže.


- zátěž - Furmark -


reklama