reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Lenovo ThinkPad Mouse: hlodavec s Bluetooth

16.9.2009, Jan Vítek, recenze
Lenovo ThinkPad Mouse: hlodavec s Bluetooth
Lenovo není firmou, kterou bychom označili za výrobce periferií, ale jelikož nabízí notebooky a počítačové sestavy, patří k tomu i klávesnice a myši. Dnešním tématem bude myš ThinkPad Bluetooth Laser Mouse, jež se bude hodit především majitelům notebooků.
Kapitoly článku:
  1. Lenovo ThinkPad Mouse: hlodavec s Bluetooth
  2. Software, zkušenosti z provozu a závěr

Software


Na CD se nachází jednoduchá aplikace pro spárování myši s počítačem, která přichází pod názvem Bluetooth Easy Pair, i když ta samotná ukazuje trošku jiné jméno.



Po jejím spuštění nám program oznámí, že nám pomůže k instalaci myši a pak se sám přepne na další obrazovku, pokud tedy uživatel nezareaguje dříve.



Pak je nutné provést tři kroky. Jednak zajistit napájení zasunutím dvou tužkových baterií, pak zapnout myši hlavním vypínačem a nakonec po dobu tří sekund podržet tlačítko pro spárování.



Počítač následně několik sekund přemýšlí a pak nám oznámí, že myš byla nalezena a máme třicet sekund na potvrzení tlačítkem Finish, jinak bude spojení zase automaticky přerušeno.


Zkušenosti z provozu


Myš sama o sobě má hmotnost pouze 62 gramů, ale ty v podstatě znásobí dvojice baterií, takže pak zrovna lehká není. Ovšem i tak se používá dobře a díky čtyřem teflonům snadno klouže po stole. K tlačítkům a kolečku jsem se již vyjadřoval na první straně.

Spojení pomocí Bluetooth je stabilní, takže se nemusíme bát, že by se myš při dodržení maximální vzdálenosti odpojovala. Po zapnutí počítače je také ihned k dispozici; znovu párovat není třeba. Pokud se ale myš dostane dál od počítače a spojení se přeruší, je nutné ji opětovně spárovat a to občas funguje jen po vypnutí a opětovném zapnutí rozhraní Bluetooth. To může být menší problém u počítačů, kde se Bluetooth vypíná společně s Wi-Fi, takže je lepší použít softwarový způsob, aby se nám neztratilo internetové spojení. A co se týče dosahu, ten je naprosto dostatečný a jedná se zhruba o udávaných 10 metrů přes volné prostranství a zvládnout se dá i zeď.

Kvalita spojení však bohužel kolikrát kolísá, takže občas se znenadání začne kurzor trhat, což se naštěstí po chvíli vždy spraví. Setkáme se také s menším lagem, takže pro hraní her se tato myš určitě nehodí a její ponechání v nehybném stavu ji pro šetření energie po chvíli uspí, což se projeví tak, že při opětovném pohybu se kurzor na chviličku zapomene.

Senzor a jeho snímání je naprosto bezproblémové. Pokud se myš netrhá, není problém pracovat v grafických editorech stylem per pixel, takže na přesnost si nemůžeme stěžovat. Použít můžeme tuto myš také na množství různých povrchů, pokud tedy zrovna nejde o chlupatou deku, kde se kurzor začíná trhat. S hladkou deskou stolu ani trošku reflexivními materiály si ale toto Lenovo potyká dobře.


V ideálním případě je frekvence odezvy myši cca 90 Hz, což skutečně není mnoho

A poslední myšlenka je adresována kolečku, které se chová trošku podivně, což také záleží na programu, ve kterém pracujeme. Total Commander má třeba problémy se scrollováním dolů, které je velmi zpomalené, což připomíná Windows s nenainstalovanými ovladači grafické karty. Při pohybu nahoru je ale vše v pořádku. Prohlížeč Opera nebo Internet Explorer však s myší pracuje dobře a rychle.


Závěr


Myš Lenovo ThinkPad Bluetooth Laser Mouse přichází s celkem příjemnou cenou a jednoduchým, přesto kvalitním zpracováním. Je vhodná pro leváky i praváky, jimž nabídne pevné plastové tělo se změkčeným povrchem, díky němuž se lépe i příjemněji drží. Co se týče ovládacích prvků, pak v nabídce jsou dvě základní tlačítka a pak kolečko fungující coby třetí a dovolující naklánění do obou stran.

Laserový senzor pracuje s rozlišením 800 dpi a lze říci, že pokud mu dopřejeme rovný a nechlupatý povrch, nemá s přesností a vůbec snímáním absolutní problém. Ten spíše hledejme v rozhraní Bluetooth, protože to občas zlobí a už tak nepříliš vysoká frekvence odezvy 90 Hz výrazně klesne a kurzor se začne trhat. To v kombinaci s menším lagem zamezuje, abychom tuto myš použili pro herní účely, ale s tím se na druhou stranu musí počítat.


Kvalitní zpracování a změkčený povrch
Občasné zhoršení spojení
Přesný senzor
Nižší frekvence odezvy
Bluetooth a jeho výhody
Menší zpoždění (lag)
Cena v době testování: 700 Kč s DPH



Stále aktuální cena v českých obchodech


Graf ceny produktu Lenovo Bluetooth Laser Mouse poskytuje server Heureka.cz
Porovnat ceny >>



---------------------------------- English translation of the conclusion ----------------------------------

Lenovo ThinkPad Bluetooth Laser Mouse is a modestly priced product which has a simple, yet quality design. It is suitable for right- and left-handed users to whom it offers firm plastic body with softened surface. Thanks to this it is nice and easy to handle. Considering its buttons, Lenovo's mouse has two basic buttons and a scrolling wheel that acts as the third button and we also may use it to scroll sideways.

Laser senzor works in 800dpi mode and I can say that if we use the mouse on a flat and not fuzzy surface, it has no problem to work with extreme preciseness. On the other hand, the problem lies in Bluetooth interface, because from time to time the mouse's response rate drops and cursor starts jumping. And when we consider that even in good moments it lags a bit, then this mouse is definitely not usable for gaming purposes, but that should be clear from the beginning.



Vývoj ceny testovaného produktu:


reklama