reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Lenovo ThinkPad X201 Tablet: na práci s dotykem

10.8.2010, Jakub Doležal, recenze
Lenovo ThinkPad X201 Tablet: na práci s dotykem
Představte si notebook, který nebudete chtít ovládat přes klávesnici, či touchpad. Představte si necelé 2 kilogramy inženýrské dokonalosti, které již nebudete chtít pustit z ruky. Přesně takový je nový ThinkPad X201 Tablet.

Vnější zpracování


Konzervativní design notebooků ThinkPad je jistě trnem v oku mnoha potenciálních kupců a i můj prvotní dojem z X201 nebyl nijak uchvacující. Je však otázkou, zda pracující uživatel opravdu využije tyrkysově modré šasi, které díky leštěným plastům svítí po celé místnosti, nebo podsvícenými částmi ve víku displeje, které prakticky nikdy neuvidí.

Osobně kladu důraz na funkční šasi, kvalitní displej a dokonale rozloženou klávesnici a právě tyto předpoklady splňuje testovaný notebook na jedničku. Matné černé plasty mají také výhodu v neschopnosti přijímat všemožnou mastnotu či prachové částice. Takže vám notebook po vybalení v práci nebude dělat ostudu.


- klikněte pro zvětšení -

Kvalita konstrukce je jako obvykle na vynikající úrovni. Standardně používá Lenovo systém rollcage, neboli magnéziové „klece" uvnitř šasi, avšak v tomto případě byla použita jiná technologie. Stejně jako u předešlé generace byla použita slitina magnézia a celé tělo působí velmi kompaktním dojmem. Není třeba se tedy obávat žádného vrzání plastů či prohýbání víka displeje.

Pohled na notebook v zavřeném stavu odhalí na víku displeje skromné logo ThinkPad, trojici indikačních diod a otočný kloub. Vše je provedeno v černé barvě, a tak celá horní část působí jednolitým dojmem.


- klikněte pro zvětšení -

Spodní strana je pro oko již mnohem zajímavější. Kromě dokovacího konektoru zde nalezneme také informace o typu notebooku a licenční štítky operačního systému. Přední část notebooku je vybavena soustavou mřížek, které nasávají vzduch pro chlazení komponent. Opomenout nesmíme ani čtveřici gumových nožiček.

Nyní se dostáváme k bočním stranám tabletu a hned zarazí absence optické mechaniky, která se na 12“ tělo nevešla. Naštěstí je zde možnost zakoupit již zmiňovanou dokovací stanici, kde je na mechaniku dostatek místa. Případně lze připojit i samostatnou externí mechaniku, kterou má Lenovo také v nabídce.


- klikněte pro zvětšení -

Konstrukce notebooku dovolila technikům použít pouze tři strany notebooku, ale i tak je na malém prostoru vměstnán dostatek konektorů. Levý bok hned z úvodu nabídne hardwarový vypínač bezdrátových adaptérů v tabletu. Dále je zde USB s podporou sleep and charge, které je spolu s vypínačem umístěno pod slotem Express Card. Dalšími v pořadí jsou konektory RJ-45 a analogový obrazový výstup D-Sub. Následuje mřížka chlazení, nabíjecí konektor a úplně v rohu zámek Kensington.


- klikněte pro zvětšení -

Zadní strana tabletu je zcela v režii baterie a zde žádný konektor nehledejte. Přibalený 4článkový akumulátor lícuje s hranou notebooku. Volitelný 8článkový již bude mít přesah, nicméně se jedná jen o několik cm délky navíc.


- klikněte pro zvětšení -

Pravý bok začíná a končí konektorem USB 2.0, celkově jsou na šasi notebooku tři. Dále zde připojíme samostatně sluchátka a externí mikrofon, ten však nebude příliš třeba, neboť jsou v ThinkPadu integrovány celkem dva. Trošku z nostalgie je na pravém boku přítomen konektor RJ-11, kterým se kdysi připojovalo na internet. Poslední zastávku provedeme u slotu na dotykové pero, tím také výčet této strany končí.


- klikněte pro zvětšení -

Přední strana toho také příliš mnoho nenabídne, zleva je to čtečka karet, zámek displeje a dvojice reproduktorů. Celkově není nabídka konektorů nikterak ohromující, avšak většině uživatelů bude bohatě stačit. Některým však může vadit absence eSATA, či digitálního obrazového výstupu.


Vnitřek notebooku


Víko displeje je opatřeno klasickým zámkem a na tuhosti zavřeného notebooku je to velice znát. Po uvolnění západky zámku lze jednou rukou otevřít víko až o 180°, ale také s ním rotovat v obou směrech. Tuhost kloubu je vysoká, avšak vzhledem k 1bodovému uchycení celé horní konstrukce je nutné počítat s většími výkyvy, než u klasických notebooků.


- klikněte pro zvětšení -

Po stránce designu se vnitřek notebooku nijak neliší od venkovního provedení. I zde tedy nalezneme černé matné plasty. Jiné barvy je pouze logo výrobce, které je umístěno v pravém spodním rohu. Většinu místa však stejně zabírá klávesnice a touchpad. Ve víku displeje pak nalezneme webovou kameru, dvojici mikrofonů a několik tlačítek pro ovládání tabletu.

Pokud jsou ThinkPady něčím charakteristické, tak je to klávesnice, která již mnoho let patří k tomu nejlepšímu na trhu. V tomto případě využilo Lenovo doslova celou šířku notebooku a vměstnalo standardní klávesnici bez numerického bloku. Čísla lze aktivovat jak klasickým stlačením klávesy Shift a zmáčknutím kláves s diakritikou, tak kombinací kláves Fn + ScrLK, které spustí samostatný numerický blok pod klávesami v pravé části klávesnice.



Většina klávesnice je sloučena do jednoho bloku, ale funkční klávesy jsou odděleny menší mezerou. V horní části klávesnice je takto oddělena řada s klávesami F1-F12, Escape, Insert, Delete, Home, Page Up, Page Down a Insert. Rozvržení klávesnice je jako vždy velmi přehledné a intuitivní, během několika chvil se tak používání obejde bez větších přehmatů.



Thinkpad X201 Tablet je kromě klasických kláves vybaven také slušnou řádkou speciálních kláves. Nalezneme zde funkce shodné s většinou ostatních ThinkPadů, ale také několik dalších, které jsou ušité na míru používání tabletu. Valná většina z nich se skrývá pod klávesami F1-F12 a aktivují se stiskem tlačítka Fn, které je nalevo od Ctrl. Kontrola hlasitosti, či vyvolaní ThinkVantage menu je pak umístěna mimo klávesnici v horní části základny.



Polohovací zařízení jsou umístěny ve středu notebooku a v oblasti opěrek nalezneme touchpad od společnosti Synaptics s dvěma tlačítky, avšak ten vzhledem ke své velikosti příliš pohodlný není. Lenovo jej přidalo spíše na žádost uživatelů, kterým u předchozích modelů prý chyběl. Mnohem lépe je na tom červený TrackPoint, který je vybaven třemi tlačítky. Práce s ním je velmi rychlá a přesná, neboť uživatel při psaní nemusí posouvat ruce z klávesnice a zpět.


- klikněte pro zvětšení -

Na závěr kapitoly také nahlédneme "pod kapotu" testovaného notebooku. Pod baterií je možno vidět přípravu na SIM kartu pro 3G modem a kryt nad operační pamětí odkryl jeden obsazený a jeden volný SO-DIMM slot.


reklama