reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Lenovo ThinkPad X60s - vyšší třída s dualcore

4.7.2006, Josef Brož, recenze
Lenovo ThinkPad X60s - vyšší třída s dualcore
Notebooky IBM/Lenovo jsou proslulé kvalitou, účelným designem a především vysokou mobilitou. V této tradici pokračuje i nový ThinkPad X60s. Notebook je vybaven dvoujádrovým procesorem Intel Core Duo L2400 s pracovní frekvencí 1,66 GHz, dále 12,1“ displejem a integrovaným grafickým jádrem se sdílenou pamětí.
Notebook Lenovo ThinkPad X60s je postaven na dvoujádrovém procesoru Intel Centrino Duo L2400, který je vyráběn 65 nm technologií. Jádra procesoru jsou taktována na 1,66 GHz. Tento low voltage (nízkonapěťový) CPU se od verze Core Duo T2400 (1,88 GHz) liší nejen nižším taktem, ale především nižší spotřebou. Vyrovnávací pamět L2 disponuje kapacitou 2 MB, FSB běží na 667 MHz. Komunikaci mezi jednotlivými částmi hardware zajišťuje čipová sada Intel Calistoga i945GM s jižním můstkem Intel 82801GBM ICH7-M.


Vnitřek Lenovo ThinkPad X60s

Každé jádro procesoru má svou vlastní L1 cache. Naopak vyrovnávací paměť druhé úrovně, L2 cache je sdílena mezi oběma jádry CPU. Technologie Intel Smart Cache zajišťuje dynamické přerozdělování volné kapacity L2 cache podle aktuálních požadavků a vytížení jednotlivých jader.


SO-DIMM paměť DDR2-800

Notebook ThinkPad X60s je vybaven 1024 MB DDR2-800 pamětí s časováním 5-5-5-15. V základní sestavě je osazen „pouze“ jeden slot, a proto není podporován dvoukanálový paměťový přenos (viz testy). Paměť lze snadno rozšířit pomocí dvou SO-DIMM slotů až na 2 GB.


Odstrojený ThinkPad X60s


Grafické jádro Intel GMA950



Mobilní grafické jádro je částí čipsetu Intel Calistoga i945GM Express a nese označení Intel GMA950 (Graphics Media Accelerator). Integrované GPU využívá sdílenou paměť o velikosti až 128 MB. Jeho výkon, jak dokazují níže uvedené testy, není zvláště oslnivý. Nepředpokládám však, že by si notebook této kategorie někdo pořídil na hraní her. Pro většinu kancelářských aplikací je výkon GPU naporosto dostačující.



LCD ThinkPad X60s

Obraz testovaného 12,1“ LCD panelu ThinkPad X60s je perfektní. Parametry, jako rychlost odezvy, věrnost barevného podání a kontrast displeje, jsou na vysoké úrovni. Rovněž pozorovací úhly jsou perfektní, obraz je rovnoměrný i při pohledu pod vysokým úhlem. LCD panel nabízí rozlišení 1024x768 bodů. Vlastní displej působí poměrně mohutně, zvláště když přihlédneme k celkové (2,8-2 cm) „tloušťce“ přístroje. Díky povrchové úpravě je panel velmi pevný a nedochází k jeho prohýbání. Svou kvalitou mi displej ThinkPadu připomněl panel subnotebooku LifeBook P7120.


Zvuk



Ozvučení notebooku zajišťuje jižní můstek s čipem AD1981HD - Intel 82801GBM ICH7-M. Překvapivě kvalitní poslech zajišťují reproduktory zabudované v těle notebooku. Zesilování zvukového výstupu je realizováno přes funkční klávesy v horní části přístroje. Změna hlasitosti je díky OSD zobrazována přímo na displeji. Trochu zamrzí fakt, že tento drahý a jinak dobře vybavený notebook nedisponuje webkamerou.



Ovládání hlasitosti


Pevný disk a optická mechanika



Jako dodavatele pevných disků zvolila společnost Lenovo osvědčenou značku Toshiba. V testovaném notebooku byl umístěn 100 GB disk TOSHIBA MK1032GSX, jehož plotny se otáčejí rychlostí 5400 otáček za minutu. Vyrovnávací paměť kopíruje trend v oblasti desktopových disků, a proto dosahuje na notebook úctyhodných 16 MB. Průměrnou přístupovou dobu udává výrobce kolem 12 ms. Spotřeba 2,5“ disku Toshiba se při provozu pohybuje kolem 2,5 W. Hlučnost tohoto modelu se pohybuje mezi 25 a 28 dBA (v klidu, při zátěži). Velmi dobrá je vysoká odolnost proti otřesům, až 325 G za chodu, respektive 850 G v klidu (v délce trvání 1 ms).



Toshiba MK1032GSX 100 GB

IBM dnes již vlastní disky nevyrábí, svou diskovou divizi předala společnosti Hitachi. Přesto stále pro pevné disky vyvíjí nové technologie. Notebook ThinkPad X60s jedno z těchto vylepšení využívá. Jedná se o tzv. Action Protection System, který detekuje otřesy a zvyšuje odolnost disků při provozu. IBM poprvé tuto technologii použila u notebooků ThinkPad R50 a T41. Celá technologie je založena na mikročipu, který umí detekovat zrychlení. Pokud dojde k otřesům nebo pádu přístroje, Action Protection System okamžitě zaparkuje hlavičky pevného disku, jako když se vypíná. Netřeba zvlášť zdůrazňovat, že ve vypnutém stavu disky vydrží podstatně více, než při provozu.


Action Protection System

Výrobce kladl největší důraz na mobilitu a velikost přístroje. Z tohoto důvodu není DVD mechanika přímo součástí notebooku, ale je umístěna zvlášť - v docking station. Nejsem si jist, zda-li je toto řešení nejvhodnější. Zápis na DVD je relativně rychlý a mnohdy jediný způsob, jak přenést data mezi počítači. Na druhé straně notebook lze dnes zapojit do sítě (LAN, WiFi atd.) takřka na „každém kroku“. V nejhorším případě poslouží pro přenos dat křížený kabel, flash karta apod. Osobně si nedovedu si představit, že se na služební cestu nebo k zákazníkovi vláčím s docking station. Mnohem elegantněji byl tento „problém“ vyřešen u subnotebooku LifeBook P7120 konkurenční společnosti Fujitsu, kde byla mechanika nahraditelná přídavnou baterií.


DVD±RW mechanika

Vlastní mechanika nese označení MATSHITA DVD-RAM UJ-822S. Mimo obou konkurenčních DVD±RW formátů podporuje i DVD-RAM (2x) média. Zápis na DVD±R média probíhá 4x rychlostně, přepis DVD+RW 2,4x, DVD-RW 2x rychlostně. Média CDR jsou zapisována 24x. Vzhledem k tomu, že MATSHITA UJ-822S je poměrně starý typ mechaniky, není podporován zápis DVD+R DL. Kvalitu zápisu zajišťuje technologie buffer underrun a 2 MB buffer.
reklama