reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Lenovo ThinkVision LT2452p: návrat k elitě?

6.3.2012, Jakub Doležal, recenze
Lenovo ThinkVision LT2452p: návrat k elitě?
Jistě pamatujete takřka legendární model L220x, který Lenovo uvedlo již před několika lety. Od té doby se u nich žádný profesionální model v dílnách neurodil. Nyní však na trh dorazil 24“ monitor s IPS panelem. Bude to pro Lenovo návrat zpět do první ligy?

Odezva


Monitor s e-IPS panelem jsme tu již měli několikrát, a tak si můžeme srovnat, jak poctivě přistupují jednotliví výrobci finálních produktů (monitorů) k jejich celkovému odladění. Když zabrousím do minulé recenze HP, tak mě model ZR2440W docela mile překvapil vyrovnanou odezvou. Uvidíme, jak si v této situaci povede dnes testované Lenovo.





Hodnoty rise se sice od HP liší, avšak i tak se jedná o velmi dobré výsledky, které rozhodně patří k tomu lepšímu na poli levných „profi“ monitorů a pomalu tak přestává platit pravidlo, že monitor s grafickým panelem musí disponovat vysokými hodnotami odezvy.





V případě zhasínání pixelů se taktéž podařilo odladit elektroniku celkem dobře. V porovnání s monitorem L220x však došlo u hodnot fall k mírnému navýšení, takže je stále na čem pracovat.








Celkově si ale LT2452p nevede vůbec špatně a se svou odezvou se řadí na přední příčky. Je jasné, že pro nejnáročnější uživatele to stačit nebude, ale pro většinu z nás bude odezva dostatečně rychlá. TN panely začínají ztrácet i jeden z posledních trumfů, které dosud neomylně držely v ruce.

Před námi je galerie vybraných průběhů odezvy a stejně jako u HP, tak i dnes přidávám další porci testů se zapnutým OverDrive. Tato funkce je v monitorech povětšinou přítomna, avšak často také vypnuta, což se týká i modelu LT2452p. Je otázkou, proč si výrobci dávají práci s odladěním funkce pro urychlení odezvy, kterou následně vypnou.




0-175-0 bez OverDrive




0-175-0 s OverDrive




50-200-50 bez OverDrive




50-200-50 s OverDrive


Inputlag


Prodleva ve zpracování signálu začíná u moderních monitorů nabývat hodnot, na které jsme byli zvyklí u první generace LCD. Ani Lenovo s tímto trendem dnes nic nezmůže, neboť v jeho případě dosáhl inputlag na takřka 40 ms.




Inputlag tentokrát znovu dosahuje nepěkných hodnot (takřka 40 ms)


Opomenout nesmím ani video na testování odezvy od společnosti BenQ. Vyzkoušel jsem jak vypnutý, tak zapnutý OverDrive a na rychlosti na zobrazení se rozdílné nastavení nijak viditelně neprojevilo. Monitor v obou případech zobrazil pohybující se objekty s minimálním ghostingem.




Sledování videa


Úhlopříčka 24“ je pro sledování filmů velmi příjemná, a tak trochu si na stole vytvoříte své soukromé kino. Monitor je naštěstí také dostatečně rychlý, takže žádné větší problémy nejsou. Jedinou „nevýhodou“ tohoto panelu je velmi jemné rozlišení a případné spuštění videa ve výrazně nižším rozlišení není nejlepší zážitek.







Prosvítání se u LT2452p výrazněji projevovalo jen při pravém spodním rohu.


Ještě než se vrhneme na hry, zkontrolujme také podsvícení. Naštěstí se u modelu LT2452p nejedná o nic hrozného a viditelný prosvit je především v pravém spodním rohu.


Hraní her


Naměřená odezva je věc jedna, ale reálný poznatek ze hry už věc druhá. Model LT2452p jsem proto podrobil testu na hrách jako Dirt2, CS 1.6 a nakonec také na Starcraft 2. Mým cílem tentokrát nebylo vyhrát, ale spíše sledovat nepřesnosti v obraze.



Artefaktů v obraze jsem si nevšiml ani v jedné z uvedených her, takže mohu monitor doporučit širšímu spektru hráčů.
reklama