reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Levná dvoujádra a úsporné procesory v testu

27.7.2009, Lukáš Petříček, srovnávací test
Levná dvoujádra a úsporné procesory v testu
V dnešní recenzi se blíže podíváme na nové dvoujádrové procesory AMD s jádry AMD Regor a Callisto a také na úsporné vícejádrové procesory. Jak jdou taktovat nová dvoujádra a jakou mají spotřebu? A vyplatí se vůbec úsporné procesory? Pojďme se na ně podívat.

Spotřeba platforem aneb vyplatí se úsporné procesory?


Nyní se podíváme na spotřebu jednotlivých procesorů, respektive sestav, opět v několika modelových situacích. Výkon a spotřebu si srovnáme při "benchmarkování" s hrou Quake 4, při renderování v Cinebench R10 od Maxonu, při encodingu videa x264 a při pakování ve WinRARu 3.80. První sloupec zobrazuje výkon, druhý sloupec pro každý procesor ukazuje spotřebu sestavy.

Spotřeba je měřena pro celou sestavu, včetně ztrát na zdroji. Stejně jako dosažitelné takty, i spotřeba je samozřejmě vždy otázkou konkrétního kusu procesoru.









Posledním testem spotřeby sestavy je zatížení pomocí aplikace StressPrime, pro zatížení všech jader. Při bližším prozkoumání grafu níže zjistíme, že úsporné procesory skutečně přinášejí nižší spotřebu. Oproti modelu AMD Phenom II X3 710 si AMD Phenom II X3 705e polepšil přibližně o 14 wattů (AMD Phenom II X3 705e má takt 2,5 GHz; AMD Phenom II X3 710 2,6 GHz). V případě procesoru AMD Phenom II X4 905e je nejblíže model AMD Phenom II X4 810 (stejně jako v případě 705e i zde je úsporný procesor o 100 MHz pomalejší, ale má 6 MB L3 cache) a rozdíl ve spotřebě přibližně 30 wattů.

Úspora v případě procesorů Intel je u modelů Intel Core 2 Quad Q8400 a Intel Core 2 Quad Q8400S přibližně 10 wattů; u modelů Intel Core 2 Quad Q9550 a Intel Core 2 Quad Q9550S dělají rozdíly 26 wattů.



Poměrně nízká je vzhledem k výkonu i klidová spotřeba Intel Core i7 s jádrem Bloomfield, tradičně dobře si vede i AMD Athlon 64 X2 6000+ následovaný novým Athlonem II X2 250 bez L3 cache. Úsporné Phenomy II si vedou také velice dobře, zejména v klidové spotřebě. Poměrně velké rozdíly jsou i mezi procesory Phenom a Phenom II, kde je přechod na 45 nm SOI výrobní technologii skutečně krokem kupředu.


Výkon na watt


Aby bylo srovnání spotřeby ještě zřejmější, přidávám i grafy s přepočteným výkonem na watt, respektive 100 wattů elektrické energie (fps na 100 wattů u hry Quake 4, fps na 100 wattů při encodingu x264 benchmarku, bodový výkon na 100 wattů při renderignu v Cinebench R10 a bodový výkon na 100 wattů ve WinRARu 3.80). Velice dobře si zde samozřejmě vedou všechny úsporné procesory a také Core i7, které má sice vysokou spotřebu, ale také špičkový výkon.










Nová dvoujádra - testy výkonu a spotřeby s přetaktováním


Možnosti taktování 45nm dvoujader jsou výborné, zejména v případě jádra AMD Callisto. V následující části se podíváme blíže na testy výkonu s přetaktováním - oblibu si nová dvoujádra jistě získají také mezi overclockery, ačkoliv řada uživatelů zřejmě raději sáhne již po tříjadrovém, případně čtyřjádrovém procesoru.

Přetaktování jsem provedl pouze s mírným navýšením napájecího napětí na 1,375 V pro procesory vyrobené 45 nm výrobním procesem, respektive 1,45 V pro 65 nm CPU. U procesorů Black Edition jsem pouze navýšil násobič; tam, kde tato možnost chybí byl navýšen takt FSB případně základní frekvence.

Konečné frekvence jsou 3,1 GHz pro AMD Athlon X2 7850 BE, 3,62 GHz pro AMD Athlon II X2 250 (DDR3 paměti mají takt 1660 MHz s časováním 8-8-8-24-2T) a 3,8 GHz pro AMD Phenom II X2 550 BE i Intel Pentium Dual-Core E6300 (DDR3 paměti mají v obou případech takt 1600 MHz s časováním 8-8-8-24-2T). Zde jen dodám, že některé kousky jdou v obou případech i na 4 GHz, stejně tak jsou ale případy, kdy procesory "končí" i o 100 až 200 MHz níže (případně je nutné použít vyšší napájecí napětí).









Po přetaktování (s vyšším napájecím napětím a taktem CPU) roste samozřejmě také spotřeba. V krátkosti se tedy v podíváme i na výkon a spotřebu po přetaktování.









Poslední je test se zatížením všech jader utilitkou Prime95. Již na první pohled je nejzřejmější růst spotřeby zejména u 65nm Athlonu A64 X2 7850, která je po přetaktování o pouhých 300 MHz a navýšení napětí o 0,125 V vyšší o více než 40 wattů. V případě všech 45 nm procesorů je situace o poznání lepší.



Pro zajímavost jsem zkusil hlavní "trojku" dvoujádrových procesorů ještě podvoltovat. Všechny procesory samozřejmě musí splňovat bezproblémový chod a TDP, ale výrobce často použije podstatně vyšší napájecí napětí, než procesor nezbytně potřebuje. Všechny procesory pracují na základním taktu, ale bylo zde sníženo jejich napájecí napětí. Výkon procesoru zůstane stejný, ale spotřeba jde dolů o desítky wattů. Bez zátěže se spotřeba liší minimálně (jednotky wattů), protože všechny testované procesory bez zatížení snižují výrazně svůj takt i napájecí napětí. Podle naměřených výsledků by každopádně dvoujádra například s TDP 35 wattů neměla být problémem pro AMD ani pro Intel. Dočkáme se?



Testy výkonu a spotřeby jsou za námi, a proto si vše pojďme vše shrnout a vynést onen pomyslný ortel nad testovanými procesory. V poslední části článku se podíváme na testované procesory s ohledem na cenu testovaných procesorů.
reklama