reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Levné i dražší: výkon NAS serverů pro 2 disky

11.6.2012, Jan Vítek, recenze
Levné i dražší: výkon NAS serverů pro 2 disky
V dnešním netradičním článku si vyzkoušíme několik NAS serverů, a to velmi levné i několikanásobně dražší. Cílem je zjistit, co dostaneme za své peníze, respektive co navíc nám především z hlediska výkonu nabídnou dražší NAS oproti levnějším...

ZyXEL NSA210


NAS server NSA210 od ZyXELu je zástupcem low-endu ve své kategorii. Však se také ještě prodává za cenu mírně nad 1000 Kč s daní, ovšem jeho výrobce jej již v podstatě nahradil modelem NSA310, který si vyzkoušíme také. Za tuto cenu nemůžeme očekávat, že půjde o velmi dobře vybavený model s místem pro dva a více disků, i když i tak můžete být překvapeni. Disková kapacita se dá snadno rozšířit pomocí rozhraní eSATA (popřípadě USB), ovšem to už není tak pohodlné jako prosté zasunutí disku do druhé pozice. Přímo plánovat využití dvou disků s tímto NAS rozhodně není dobrý nápad.

Otázkou je výkon, neboť tu sice máme gigabitové rozhraní, ale není zrovna jasné, jak dobře se předvede 370MHz procesor oproti ostatním modelům NAS, které už mají podstatně rychlejší jednotky. Moc dobré to asi nebude, ale nepředbíhejme, ještě je tu NSA310, jehož cena také není zrovna vysoká.

Model
ZyXEL NSA210
Procesor
OXE810DSE, 370 MHz
Paměť
128 MB DDRII SDRAM
4 MB ROM
Podpora HDD, FS a RAID
2x 3,5" Serial ATA 3 Gbps až 3 TB každý
Vnitřní disk: XFS
Externí disk: EXT2, EXT3, FAT, FAT32, ReiserFS, XFS
RAID1 nebo migrace JBOD/ RAID1 (s využitím eSATA)
LAN
1x Gigabitový Ethernet (RJ-45)
USB
2x USB 2.0 (Print Server)
eSATA
1x s podporou hibernace
LED kontrolky
System, HDD, USB, eSATA, COPY
Rozměry
58 x 196 x 130 mm
Hmotnost bez disků
662 g (bez disků)
Hluk
23,5 dB(A)
Spotřeba
26,4 W (za běhu)
9,69 W (úsporný režim)
Podpora standardů, apod.
TCP/IP
CIFS/SMB, NFS (pro Linux/Unix)
FTP, HTTP
DHCP klient: Dynamická IP adresa
PPPoE dynamic
protokol NTP
podpora gigabitových jumbo rámců max. 9K
UPnP AV server
iTunes
SqueezeCenter
CIFS
Samba/FTP
phpMyAdmin / MySQL / PHP
eMule/BitTorrent/FTP/HTTP
Operační systém
Linux Kernel 2.6.24

ZyXEL NSA210 je tedy levný NAS server, ale to neznamená, že je vyroben z fórových plastů a vypadá, že se za chvíli rozpadne, právě naopak. Až na přední část je celý z kovu (hliníkový kabát s matným černým povrchem a vnitřek ze SECC) a zpracování na první pohled není co vytknout. Neshledávám tak žádný výrazný rozdíl mezi ním a NAS servery za několik tisíc.



Přední panel je ze spodní strany jištěn malým netradičním šroubkem, který nejlépe odšroubujete korunou, abyste mohli dovnitř zasunout pevný disk. V sobě má tento panel umístěno podsvícené tlačítko Power (nahoře), pak pět kontrolek udávajících stav systému, pevného disku, práci rozhraní USB a eSATA a nakonec probíhající kopírování či synchronizaci dat z externího zdroje dat, kterou můžeme spustit tlačítkem COPY/SYNC dole. Tam je také umístěn jeden ze dvou portů USB 2.0.



Zadní část serveru ukáže svůj 40mm ventilátorek, který se postará o chlazení disku i elektroniky a snad nebude moc hlučný. Pak tu jsou veškerá zbylá rozhraní a jiné prvky ve složení eSATA, USB 2.0, Gigabit Ethernet, napájecí konektor, tlačítko Reset a také otvor pro zámky Kensington.


Příslušenství


Dodávané příslušenství má naprosto klasické složení. Je tu jednak manuál, software na CD, ethernetový kabel a pak také jednoduchý napájecí adaptér.


reklama