reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

LG L227WT-PF - další 22" LG v testu

8.1.2008, Pavel Kovač, recenze
LG L227WT-PF - další 22" LG v testu
Do redakce dorazil další LCD monitor od firmy LG a stejně jako ostatní byl podroben náročným testům na barvu, odezvu, pozorovací úhly a ostatní parametry. LG tomuto modelu vtiskl svůj oblíbený černý design, který se lehce podobá iPodům. Pojďme se společně podívat na tento kousek podrobněji.

Odchylka dE


Barevné podání je u testovaného kousku při výchozím nastavení nepříliš dobré. Stačí však šáhnout po OSD menu a spolu se sondou dojdete k velmi kvalitnímu výsledku. Samzřejmě bez sondy jste takřka namydlení a k nějakému kvalitnímu výsledku nedojdete. Částečné řešení může být kalibrace podle našich recenzí. Musím však opět upozornit, že tato kalibrace nemusí na váš konkrétní model fungovat a naopak může barvy ještě i lehce zhoršit. Proto je důležité spoléhat na vlastní oči.


Odchylka dE

V prvním grafu vidíme, jaké má odchylky barev kalibrovaný a nekalibrovaný monitor. Všimněte si, že například v červenorůžové barvě je monitor dost nepřesný a odchylka dE=22,8 je opravdu smrtelná. Průměrná odchylka dE nekalibrovaného monitoru činí 7,26. Naopak kalibrovaný monitor si vede velice dobře a odchylka 0,92 je okem prakticky nepozorovatelná. Bez sondy však takto kvalitního výsledku nedosáhnete.


Odchylka dE

Podívejme se ještě na to, jak se chová kalibrovaný monitor proti kalibrovanému jen přes OSD menu (není zaveden .icc profil). Je velice dobře vidět, že již nyní je odchylka velmi dobrá a nemusí se za ní stydět leckterý kalibrovaný monitor. Pokud si nastavíte hodnoty R=32 G=28 B=24, tak dosáhnete velmi kvalitního výsledku a monitor bude o třídu lepší. Průměrná odchylka kalibrovaného monitoru jen přes OSD je 1,66.


Barevný gamut


Jakmile kouknete na monitor LG L227WT-PF, tak zjistíte, že barevný prostor je větší než běžná sRGB a pomalu se blíží Adobe RGB. Měření nám ukázalo, že barevný prostor sice plného Adobe RGB nedosahuje, ale velmi se mu přibližuje. Díky tomu jsou barvy zase o něco věrněji zobrazeny. Výrobce na svých stránkách tvrdí, že monitor pokrývá "100 % RGB". Nevím, co tím sice myslel, ale 100 % RGB v souvislosti s gamutem neznám. Možná tím myslel Wide Gamut RGB, to už by smysl dávalo, ale toto označení moc smysluplné není. Naštěstí si gamut změříme, a tak se vyhneme jakýmkoli spekulacím.


Gamut v Adobe RGB režimu

Červená a modrá složka se přimyká klasickému sRGB, potažmo i Adobe RGB barevnému prostoru. Zelená je však tak napůl cesty mezi sRGB a Adobe RGB. Tento rozšířený barevný prostor dává další plusové bodíky celkovému hodnocení.

Nyní se podíváme na to, jak velký rozdíl je ve zkalibrovaném a nezkalibrovaném monitoru.



Porovnání obrazů před (nahoře) a po (vespod) kalibraci


Na předchozích dvou fotografiích si můžete všimnout, co udělá kalibrace přes .icc profil se samotnými barvami. Výrazně se upraví červená složka, ktará je obvykle u TN monitorů příliš přepálená a neodpovídá reálu. Modrá barva se lehce posune a je reálnější.

Ve výsledku si monitor vede rozporuplně. Pokud necháte výchozí hodnoty OSD menu, tak monitor není nic moc. Pokud si však pohrajete s RGB složkami, tak se monitor doslova promění v krasavce na barvy.

Přikládám zde archív s .icc profily, avšak ještě jednou připomínám, že .icc profil je vytvořen přímo pro testovaný kus a na vašem, i když stejném modelu, nemusí tento .icc profil příliš pomoci.
reklama