Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

LG M2482D: Monitor či televizi? Proč ne obojí?

19.7.2012, Pavel Kovač, recenze: specifikace produktu
LG M2482D: Monitor či televizi? Proč ne obojí?
LG si pro nás připravil nový monitor, který je navíc vybaven DVB-T/C tunerem. Navíc se pyšní A-MVA technologií, slušnou odezvou a netradičním designem. Jak si vede tento nadějný monitor a televize v jednom v našich testech? To se dozvíte v recenzi.

Struktura displeje




A-MVA struktura u monitoru LG M2482D


Struktura displeje odpovídá zcela standardu A-MVA. Co je však zajímavé, je otočení panelu. Nemá tedy klasickou strukturu RGB ale BGR. Díky tomuto faktu je trošku problém s vyhlazováním písma. Klasická technologie ClearType totiž počítá s postavením subpixelů RGB a díky opačné orientaci subpixelů se zkrátka písmo nevyhladí správně. Lze to spravit jiným nastavením ClearType (které použije trošku agresivnější nastavení), ale pořád to není ono.

Upřímně, vůbec netuším, co k tomu výrobce vedlo. Snaží se prosadit nějaký nový standard? Nevím. V každém případě to pro obyčejného uživatele představuje komplikace.


Odchylka dE a barevný gamut


Pokud jste si někdy vybírali monitor pro grafické použití, tak jistě hodně sledujete gamut. Každý monitor má totiž gamut trošku odlišný, a pokud například nesplňuje sRGB a chcete tvořit webovou grafiku, tak pro vás zkrátka nebude vhodný. Také pokud chcete mít monitor pro klasický prepress, tak jistě koukáte po AdobeRGB. To jsou zkrátka holá fakta. Dnešní monitor nesplňuje bohužel ani sRGB a dokonce ani jedna barva neodpovídá zcela přesně.




Tovární nastavení





Ale gamut není vše. Pokud by jsou barvy přesné, tak gamut nemusí být až takový problém.




Profil Normální


Jediné možné nastavení je nativní. Další barevné variace jsou jen o teplotě bílého bodu, ten se navíc posunuje od 7000 K směrem nahoru. Takže to ani nemá mysl testovat. Průměrná odchylka dE(2000) = 3,87
 
Nastavení monitoru po kalibraci bylo následující:

R= 0
G= -15
B= -30
Kontrast: 90
Jas: 48

Pokud si v OSD menu změníte nastavení RGB hodnot na 0, -15, -30, získáte konečně slušnou teplotu bílého bodu na 6500 K. Zkrátka u tohoto monitoru je potřeba si pohrát dostatečně s OSD menu. Díky tomu se barvy znatelně zlepší. Průměrná dE(2000) = 2,66




Kalibrované pouze přes OSD


Kalibrace


Po kalibraci se barvy již výrazně zlepší, a to nejen v podání bílého bodu, ale také v barvách jako takových. Bohužel díky nepřesnému gamutu nelze dosáhnout nikdy ideálního výsledku. Průměrná dE(2000) = 1,5





A toto s barvami provedl ICM profil.





Jako vždy si můžete stáhnout ICM profil zde. Mějte však na paměti, že profil nemusí u vašeho monitoru podávat tak kvalitní výsledky. Pokud navíc nastoupí jiné revize monitoru, tak už profil nedoporučuji používat.