reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Lian Li PC-A06: netradiční drobek

10.3.2008, Jan Vítek, recenze
Lian Li PC-A06: netradiční drobek
Lian Li má v nabídce množství výhradně hliníkových skříní a platí, že její modely patří mezi to nejlepší a mají i nezaměnitelný design. My jsme si vybrali model PC-A06, jenž nabízí lehké tělo a malé rozměry při zachování kompatibility s formátem ATX.
Bočnice této skříně přidržují tedy dva přítlačné šroubky a poté je nutné bočnice kousek odsunout směrem dozadu a poté je teprve vysunout směrem nahoru. Z fotografie zadního panelu již bylo jasné, že k základní desce budeme přistupovat z opačné strany, než jsme obecně zvyklí, tedy zprava. Uvnitř najdeme rozměrný tray pro základní desky formátu maximálně Full ATX. Dále zde máme nezvykle velkou šachtu pro pevné disky, která daleko více zasahuje do prostoru než šachta pro externí mechaniky.


- klikněte pro zvětšení -

Ukážeme si interiér také z druhé strany, ale zde není vidět nic překvapivého. Přesvědčit se můžeme, že tray je vpravo posílen dvojitým ohybem, díky čemuž se neprohýbá jako u skříně Lian Li PC-7A Plus. Co se týče tloušťky materiálu, pak uvnitř nelze moc měřit, protože v drtivé většině případů jsou hrany zakulaceny, aby se uživatel při instalaci komponent nepořezal. A ty hrany, které zakulaceny nejsou, ukazovaly někdy 1,2 mm, avšak je otázkou, zda to nebylo způsobeno spíše mírnou deformací. Osobně bych se přikláněl k tomu, že jsou veškeré části vyrobeny z 1mm hliníku. Tedy až na jeden malý detail, jímž je zadní "petlice" pro uzamčení pravé bočnice, která byla vyrobena z 2mm plechu. I tak je však jasné, že proti hrubší síle nemůže obstát.


- klikněte pro zvětšení -

Podíváme se nyní do přední části, kde jsou pozice pro mechaniky, disky a netradičně také napájecí zdroj. Mechanikové pozice jsou zhotoveny zcela jednoduše z rovných plechů, které mají na příslušných místech otvory pro zajištění instalovaných zařízení šroubky, což platí pro dvě 5,25" pozice i jednu externí 3,5" pozici. Všimnout si můžeme také nad předními montážními otvory dvou malých dírek, do nichž zapadnou přední záslepky. Tento způsob jejich zajištění je u Lian Li tradiční.

Zajímavě je zpracována šachta pro tři pevné disky. Vidět můžeme jisté kolejničky, do nichž se disky budou zasouvat. Na tento způsob se ale podíváme až na následující stránce. Šachta pevných disků má velikost tak akorát, aby se do jejího čela vešel jeden 120mm ventilátor, jenž bude tahat vzduch ze skříně kolem disků a ven. Průtok vzduchu kolem disků bude tedy dostatečný, ale zde jde o to, že přes disky půjde hlavní odvětrávání vzduchu skříně, což znamená teplo od procesoru, čipové sady, pamětí a popřípadě grafické karty (záleží na jejím způsobu chlazení) a dalších komponent.

A nakonec je vepředu pozice zdroje. K té vede černý kabel zakončený zahnutým konektorem. Zdroje se 120mm a vetšími ventilátory se zdánlivě dají nainstalovat pouze s ventilátorem mířícím dolů, avšak spodní panel v diskové šachtě lze odšroubovat, aby měl ventilátor zdroje prostor. Myslím si ale, že diskům bohatě stačí průtok jednoho 120mm ventilátoru a zdroj také jistě ocení částečný přisun čerstvého vzduchu ze spodních průduchů.



Zadní část skříně ukáže šikmo děrované hliníkové záslepky pro až sedm karet a vedle nich další průduchy. Nad nimi a pod nimi si můžeme všimnout dalších otvorů, díky nimž se může dovnitř instalovat radiální ventilátor odsávající vzduch od přídavných karet. Ten ale k dispozici nemáme, takže skrz tyto otvory bude naopak proudit vzduch dovnitř.



V dolní pozici pak vidíme nainstalovaný 80mm ventilátor s hliníkovou ochrannou mřížkou, které se naštěstí můžeme rychle a bezbolestně zbavit. Napájen je pomocí třípinového konektoru, ale k dispozici je také redukce na Peripheral Power.



Dole je pak vidět konektor pro napájení zdroje a ten si ukážeme zblízka. Na něm se mi totiž vůbec nelíbilo zpracování a konkrétně zčásti obnažené konektory, skrz něž bychom se nešťastnou náhodou mohli dostat až k 230 V střídavého proudu, a to by jistě nebyl příjemný zážitek. Ocenil bych tedy lepší izolaci.



Tento model Lian Li má velmi dobře přístupný přední panel, který drží pouze za čtyři plastové packy v rozích. Mohlo by se zdát, že toto řešení nevydrží dlouho, ale z dlouhodobé zkušenosti vím, že tomu tak není. V odnímatelném panelu máme za hliníkovým plechem umístěno osvětlení skříně, které zřejmě využívá modrých LED.


- klikněte pro zvětšení -

Přední ventilátor je do panelu přimontován přes čtyři šroubky a ty jsou vypodloženy gumovými očky. Dole pak detailně vidíme pozici zdroje a v levém dolním rohu také jednu z plastových pacek, které panel drží na místě.



Zbývá se podívat na horní panel z druhé strany, odkud vycházejí kabely I/O portů. Od výroby jsou zaklesnuty do plastového očka a smotány izolovaným drátkem, takže pokud se je rozhodnete nepoužít, nemusíte na ně ani sáhnout, protože ničemu nepřekáží.




Příslušenství


V malé bílé krabičce máme veškeré příslušenství ve čtyřech sáčcích. Ve třech jsou pouze šroubky a distanční sloupky a ve čtvrtém vše ostatní.



Je to jedno plastové očko pro zkrocení kabelů stejně jako několik plastových stahovacích pásek, pak PC speaker, gumová očka pro instalaci pevných disků a nakonec malý šroubováček s šestihrannou hlavou pro pevnou montáž distančních sloupků do traye.


reklama