reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Lian Li PC-A06: netradiční drobek

10.3.2008, Jan Vítek, recenze
Lian Li PC-A06: netradiční drobek
Lian Li má v nabídce množství výhradně hliníkových skříní a platí, že její modely patří mezi to nejlepší a mají i nezaměnitelný design. My jsme si vybrali model PC-A06, jenž nabízí lehké tělo a malé rozměry při zachování kompatibility s formátem ATX.

Instalace


S instalací komponent dovnitř této skříně si musíme více vyhrát než v případě klasických modelů, které mají známé uspořádání prvků a především více místa. Kritické je zejména umístění napájecího zdroje, který kolem sebe nemá místa nazbyt a problémem je zde paradoxně fakt, že kabely zdroje mají ke svým cílům velmi blízko. Moderní zdroje mají kabely obecně velmi dlouhé, aby nebyl problém s jejich umístěním do velkých skříní a v Lian Li PC-A06 je tedy musíme nějak smotat. K tomu se hodí asi nejvíce dno skříně, ale také místo vedle zdroje a diskových šachet. Vnitřek skříně tak nebude vypadat zrovna vábně, ale proudění vzduchu to nebude vadit, což je nejdůležitější. Co se týče zdroje, pak jsem také zaznamenal, že napájecí kabel je nutné dost zkroutit, aby šel umístit do konektoru. To ale samozřejmě záleží na konkrétním modelu zdroje.


- klikněte pro zvětšení -

Zajímavý je také způsob instalace pevných disků. Ty si musíme nejdříve připravit s použitím speciálních šroubků a gumových oček. Očka navlečeme na šroubky a ty pak umístíme do závitů v pevném disku. Šroubky mají závit pouze asi do své poloviny, takže se nemusíme starat o sílu jejich utažení. Pak stačí disk vzít a zasunout jej do šachty tak, aby očka zapadla na svá místa a zaklesla se za plech. Už tak disky drží na místě celkem pevně, ale pokud hodláme se skříní cestovat, vyplatí se disky zajistit ještě dalšími šroubky. Pro lepší utlumení vibrací je ale lepší, když disky nebudeme poutat pevněji.



Celkově ale nevznikl žádný závažný problém při instalaci komponent dovnitř skříně, a tak můžeme přistoupit k teplotním testům.


Teplotní testy


Testy byly prováděny s obvyklou sestavou, která mohla být doplněna pouze o jeden 80mm ventilátor Papst a 1600 RPM. Teplota okolního vzduchu se v průběhu testování držela kolem 20 °C a o zátěž se postaraly program 3DMark03, Prime95 a h2benchw.
  • Základní deska: DFI LANParty-UT nF4 Ultra-D
  • Procesor: Athlon 64 FX55@2.6GHz
  • Chladič a ventilátor: Thermalright XP90C + Papst 3412 N/2GLE (92mm, 1600RPM) + pasta Arctic Cooling MX-2
  • Operační paměť: V-Data 256MB DDR400
  • Grafická karta: MSI NX8800GTS T2D32OE - NVIDIA GeForce 8800GTS 320 MB RAM
  • Pevný disk: Western Digital 80GB (WD800JB)
  • Zdroj: Cooler Master RS-450-ACLY – 450W


Vyzkoušel jsem celkem tři konfigurace - první odpovídala tomu, jak tato skříň dorazila, tedy se zapnutým zadním i předním ventilátorem. Mimochodem, zadní ventilátor měl výchozí otáčky 1300 RPM a přední 120mm model 1400 RPM. Poté jsem zkusil do zadní pozice přidat ještě zmíněný 80mm Papst a nakonec jsem naopak oba zadní ventilátory vypnul a nechal pouze přední 120mm kus, aby ze skříně odvětrával vzduch.

Zadní 80mm + přední 120mm
CPU
36,5 °C
69 °C
Chipset
41 °C
64 °C
GPU
64 °C
84 °C

Jak je vidět z výsledků, skříň si o efektivním odvětrávání může nechat leda tak zdát. Téměř 70 °C na procesoru ukazuje, že spodní částí skříně vzduch efektivně zrovna neproudí a také grafická karta má zde vyšší teploty, než by měla mít a pokud by to nezachránila zvýšením otáček svého ventilátoru, byla by na tom ještě hůře.

2x zadní 80mm + přední 120mm
CPU
37 °C
71 °C
Chipset
40 °C
63 °C
GPU
64 °C
84 °C

Přidaný ventilátor v zadní pozici situaci příliš nevylepšil a u procesoru jsem zaznamenal dokonce zvýšení teploty o jeden stupeň. Stalo se tak nejspíše proto, že vzduch byl dovnitř tahán dalším ventilátorem, ale ten jej neposílal na chladič procesoru. A dva 80mm ventilátory již nejspíš vyrovnaly výkon předního 120mm ventilátoru, takže vzduch přestal dovnitř samovolně proudit zadními otvory k ventilátoru CPU chladiče.

Přední 120mm
CPU
38 °C
74 °C
Chipset
42 °C
67 °C
GPU
65 °C
86 °C

Podle očekávání se teploty po vypnutí zadních ventilátorů ještě více zvýšily, u procesoru až na 74 °C, což je při okolní teplotě 20 °C již opravdu neúnosné. Někde jednoduše muselo být místo, které průtok vzduchu omezovalo a vše ukázalo na přední panel. Proto jsem jej zkusil oddělit a uložit stranou. Poté, co mohl přední ventilátor nerušeně odvětrávat vzduch (zadní byly stále vypnuté), teploty měřených komponent nebyly ani zdaleka tak hrozivé - CPU 60 °C, čipová sada 55 °C a grafická karta 81 °C. Zde je tedy jasné, že Lian Li upřednostnilo podsvícený přední panel před efektivním větrání skříně, a to vidím jako velmi špatný přístup.

Nepříjemné byla také teplota pevného disku, která byla vždy vyšší než 40 °C, pokud byl tedy přední panel nasazen. Poté, co ventilátor začal efektivněji obměňovat vzduch ve skříni, se pevný disk tolik nezahříval a jeho teplota klesla o 6 °C.


Testy průtoku vzduchu 120mm ventilátoru


Podíváme se také na to, jak si oproti výkonným ventilátorům Noctua NF-P12 a Papst 4412 F/2GL vedl model Lian Li LI121225SL-4, jenž má základní otáčky 1400 RPM. Při nich je ve svém uložení překvapivě tichý a jeho hluk také tlumí přední panel, i když také podstatně tlumí průtok vzduchu.





Jak je vidět z testů pomocí anemometru, ventilátor Lian Li za zbylými dvěma zaostává, ale nijak hrozivě. Použité ventilátory Papst a Noctua patří mezi to nejlepší z hlediska vysokého průtoku vzduchu, což si také musíme uvědomit.


reklama