reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Lian Li Tyr PC-X2000: (téměř) bez kompromisů

2.3.2009, Jan Vítek, recenze
Lian Li Tyr PC-X2000: (téměř) bez kompromisů
Do rukou se nám dostala velmi zajímavá skříň od renomovaného výrobce Lian Li, jež vypadá na další z řady povedených kousků pro náročné zákazníky. Lian Li Tyr PC-X2000 je celohliníkový BigTower obdařený 3 komorami pro chlazení komponent a "kupou" místa navrch.
Nejdříve se zaměříme na bočnice, jimž kromě trochu náročnějšího nasazování na skříň kvůli nutnosti slícovat je se záslepkami mechanik opravdu není co vytknout. Vyrobeny jsou z pevného 2mm hliníkového plechu a na vnitřní straně navíc osazeny pěnovým materiálem pro lepší pohlcování hluku.

Bočnice se otevírají pomocí pouze jednoho přítlačného šroubku a ten zajišťuje dlouhého jezdce, jenž je vybaven packami, které se zaklesnou do připravených otvorů. Vše jde tedy jednoduše a rychle. Uvnitř nás opravdu čekají tři oddělené komory (samozřejmě ne hermeticky) připravené pro zdroj a mechaniky, hlavní komponenty (základní deska + ostatní) a nakonec zcela dole pevné disky.



Jak můžete sami vidět, s ohledem na možnosti byl interiér zpracován velmi jednoduše, aby se usnadnilo proudění vzduchu. To především ve střední a spodní komoře, protože horní se zdrojem a mechanikami tolik náročná na chlazení nebude.



Zaměřme se nejdříve na horní část, kde je šachta pro dvě 5,25" a jedno 3,5" externí zařízení. Tato šachta byla připevněna napevno a využívá šroubkového uchycení mechanik, takže budeme muset trochu laborovat se šroubovákem. Zleva to půjde snadno, protože tam máme dobrý prostor, ale zprava bude nutné šroubky prostrčit přes přední panel, takže šroubovák s magnetickou hlavou je téměř nutnost. Přišroubované jsou také záslepky, ale pouze 5,25". Zbylá záslepka drží za své packy. Šachtu pak ještě podporuje kousek plechu, jenž ji pojí se spodní příčkou.



A pak tu je pozice napájecího zdroje vybavená dlouhými pryžovými pásky, aby si dobře sedl a nedrnčel o kov. Díky dostupnému prostoru můžeme do skříně vložit v podstatě libovolně dlouhý model, takže zde limitování nebudeme. Otázkou je však orientace ventilátoru zdroje, pokud ten tedy využívá 120/140mm model. Přikláněl bych se k instalaci ventilátorem vzhůru, k čemuž mě vedou tři věci. Jednak je to velmi hrubě zpracovaná mřížka v přepážce, poté je to kvůli samotné myšlence skříně, tedy (víceméně) nezávislé chlazení jejích částí a nakonec fakt, že tři 140mm ventilátory a množství průduchů musí na hlavní část stačit. Zdroj tedy dle mého názoru bude lepší nechat se starat hlavně o své chlazení.



Nakonec se v horní části setkáme s malým plošným spojem, jenž slouží pro napájení a třístupňovou regulaci až čtyřech ventilátorů. Zde návrháři skříně poněkud zaškobrtli. Pro změnu otáček je totiž nutné nejen sejmout přední panel skříně, ale také vytáhnout prachový filtr. Regulátor by mohl být alespoň posunutý výše a pak by bylo vše v pořádku, ale toto se pochválit nedá. Ještě se sluší zmínit, že regulátor ovládá otáčky všech připojených ventilátorů najednou pomocí třípolohového přepínače.



Posuneme se dolů do hlavní komory, kde nás čeká odstranitelný tray pro základní desku obklopený třemi 140mm ventilátory a také kovový držák dlouhých a těžkých karet, jenž také dodatečně zpevňuje celou konstrukci. Ventilátory mají, jak je u Lian Li zvykem, na své vnitřní straně kovové mřížky a komu se ty nebudou líbit, není žádný problém je odstranit. Napájení je realizováno primárně pomocí třípinových konektorů do základní desky a pak má každý rovněž redukci na konektor Peripheral Power. Tak to má být.



Tray byl vyroben z "pouze" 1mm tlustého plechu, což bych u jiné skříně bez problémů akceptoval, ale zde na nás mohl výrobce vytáhnout o něco silnější materiál. Přesto je ale jeho pevnost dobrá. Na místě tray drží pomocí dvou přítlačných šroubků v zadní části skříně a pak to jsou tři šroubky v horní části, ale ty není nutné demontovat úplně. Pouze je můžeme povolit a tray vysunout směrem dopředu a pak vyklopit. Tuto možnost jsem však nevyužil, protože i distanční sloupky se dovnitř montují celkem pohodlně (pokud máte ty pravé nástroje) a ostatní je již prkotina.



Držák dlouhých karet může především v případě těžkých grafik přijít vhod, ale samozřejmě jej můžeme i odstranit natrvalo. Přidržují ho dvě dvojice přítlačných šroubků nahoře a dole. Stejné šroubky pak mají k dispozici proděravěné záslepky PC karet.


- klikněte pro zvětšení -

A poslední částí je jedna velká šachta pro až šest pevných disků s rozhraním SATA. Lian Li už tak nějak předpokládá, že staré PATA verze se zde používat nebudou a rovnou obě části šachty osadil plošnými spoji podporujícími HotSwap. Disky tedy mají připravené konektory, na něž se pouze nasunou a je hotovo. Není ale problém jeden z plošných spojů odmontovat a použít staré disky s rozhraním Paralel ATA.

Pro instalaci disků se využijí kovové rámečky a šroubky se speciálními hlavičkami. Ty zapadnou do připravených plastových drážek a zajistí se rovněž plastovými jezdci, kteří drážky zablokují. Pro chlazení tu máme připraveny dva zadní 80mm ventilátory na fixních otáčkách 1500 RPM, na nichž by mohly být rozumně tiché. Ze přední strany bude ještě do spodní komory fučet 140mm ventilátor, jenž však bude nějaký vzduch posílat i nahoru. Tak jako tak, o chlazení pevných disku je, zdá se, postaráno.


Příslušenství


Lian Li nám připravilo bílou papírovou krabičku nadupanou dodatečným příslušenstvím. Jednak je to příslušenství pro instalaci pevných disků - zmíněné rámečky a šroubky doplněné o osm datových SATA kabelů o různých délkách se zahnutými konektory.



Sáček s drobnějším příslušenstvím čítá speciální šroubovák pro montáž distančních sloupků, PC speaker, pásky a poutka pro svázání kabelů, plastové držáky pro zajištění karet a sadu šroubků. Nakonec je to hliníkový plát určený pro základní desky formátu CEB/EEB definovaného SSI fórem.
reklama