reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Linksys EA3500: vzduchem až 450 Mbps!

12.7.2012, Jakub Doležal, recenze
Linksys EA3500: vzduchem až 450 Mbps!
Bezdrátový přenos vždy pokulhával za svým metalickým sourozencem, avšak s modelem Linksys EA3500 může „bezdrát“ alespoň částečně srovnat krok. Pojďme se společně podívat na schopnosti nové generace a nahlédněme i pod pokličku plánovaného Cisco Connect Cloud.

 

Model EA3500 sice přichází s jistou předzvěstí moderních technologií, avšak v oblasti nastavování parametrů se prozatím vesměs shoduje s předchozí generací routerů, což jsou například testované modely E1200 a E1500. Každopádně integrovaný USB port a další bezdrátové rádio (5 GHz) přeci jen nakonec nějaké ty změny přichystají.


Webový management


Upozornění: S novým firmwarem (viz kapitola Cisco Connect Cloud) je toto webové rozhraní nahrazeno zcela novým. V diskuzním fóru výrobce se strhla lavina nazlobených uživatelů, kapitolu tedy necháváme, neboť je možné, že výrobce tuto možnost kvůli stížnostem uživatelů vrátí.

Chcete-li nastavit router EA3500, můžete využít dvou cest. První variantou je specializovaný software, o kterém si povíme v následující kapitole, druhou možností je pak nastavení routeru skrze webové rozhraní. Stejně jako u minule testovaných modelů E1500 a E1200 je však přístup blokován opakovanými výzvami k použití software od Cisco.




Varování a doporučení k návratu do Cisco Connect je opravdu až příliš mnoho


Znovu se tedy musím pozastavit nad snahou výrobce donutit uživatele instalovat jeho software, který navíc, jak si povíme za chvíli, nedisponuje takovou nabídkou parametrů, jako webové rozhraní. Stejně tak mi přijde zbytečné si kvůli jednomu nastavení instalovat do počítače program.




Webové menu vychází ještě z dob WRT54GL, zatím však stále není v češtině.


Nechme však podivné snahy výrobce stranou a podívejme se na samotnou nabídku parametrů a funkcí. Základní obrazovka „Setup“ obsahuje zásadní nastavení, tedy IP adresu WAN portu a případný DHCP server v rámci domácí sítě. V podzáložce je možné ještě nastavit moderní IPv6, avšak prozatím to vypadá, že pouze pro spojení s okolním světem. Drobnou vadou na kráse může být absence tuzemské lokalizace, nicméně základní pojmy (IP, DHCP, DNS) jsou univerzální pro všechny jazyky.




Wi-Fi sítě je lepší nastavit ručně, neboť oběma frekvencím nastaví router stejný SSID


Následující záložka „Wireless“ slouží pro nastavení Wi-Fi rozhraní a znovu si zde výrobce připravil menší překážku v podobě přednastaveného Wi-Fi Protected Setup. Teprve přepnutím na „Manual“ si můžete nastavit vše po svém. K dispozici je změna SSID, šířka kanálu a způsob šifrování včetně zadání hesla. U modelu EA3500 navíc přibyla ještě 5GHz část, avšak v továrním nastavení router trochu nečekaně pojmenuje obě rádia stejným SSID.





Podobnou pozornost věnujte i následující záložce „Security“, kde je připraven Firewall pro IPv4 i pro IPv6. Dále si můžete nastavit všemožné filtry a povolit či zakázat průchod VPN skrze router. Pokud tuto funkci ani neznáte, můžete ji vypnout. Opět zamrzí možná až příliš jednoduchý Firewall, očekával bych nějaké bohatší možnosti nastavení.




Novinkou je správce USB portu, zapojený flash disk fungoval ihned


Naopak novinkou je záložka „Storage“, která je zde přítomna díky USB portu. V první části spravujete samotný disk, tedy spíše kontrolujete, jestli jej systém rozpoznal a připojil správně. V dalším kroku je možné spustit FTP server, ale pohodlnější bude spíše sdílený disk skrze Samba protokol. Nezapomnělo se ani na správu uživatelů a tyto parametry upravíte v poslední sekci záložky Storage.




V základu funguje Samba, ale nastavit lze i FTP




Poslední záložka nabízí správu složek a uživatelů


Jako rodič, případně správce menší sítě, byste mohli ocenit záložku „Access Restrictions“, kde lze zadáním jednotlivých webových adres blokovat různé závadné webové stránky. Bohužel to zde výrobce opět trochu nedomyslel, neboť takových stránek jsou stovky až tisíce, takže s osmi řádky si jaksi nevystačíte. Lepší by bylo okno pro vložení celkového seznamu. Notorické „surfaře“ můžete časově omezit v podnabídce „Internet Access Policy“.




Zakázat můžete jen osm adres, což je na dnešní poměry velmi málo




Tato hláška se zobrazí uživateli, pokud chce otevřít blokovanou adresu


Pokud v rámci sítě provozujete počítač, na který se občas připojujete zvenku, je nutné navštívit „Applications&Gaming“, kde se nastavují přemostění jednotlivých portů. V tomto směru nabízí Linksys standard podobný ostatním výrobcům. V závěru této nabídky je připraven také QoS, avšak s velmi omezenou nabídkou.





Záložka „Administration“ samozřejmě slouží k administraci přístroje, a to zejména k zadání uživatelského hesla. Dále si můžete povolit možnost úprav nastavení z internetu, spustit zaznamenávání (logování) jednotlivých změn v konfiguraci, obnovit tovární nastavení a případně nahrát novější firmware.





Oproti starším modelům však není potřeba firmware stahovat „ručně“ ze stránek výrobce, ale router si jej sám obstará, a to včetně automatické aktualizace budoucích verzí. Tento přístup rozhodně není špatnou volbou pro uživatele, kteří na podobnou „údržbu“ zapomínají.





Poslední stránkou tohoto menu je záložka „Status“. Kromě aktuální verze firmware či použitých IP adres si můžete zkontrolovat ethernetovou a bezdrátovou síť. Výpis jednotlivých informací není nijak obsáhlý, ale postačí. Zajímavou funkcí je možnost vypnout veškeré indikační diody, což oceníte zejména, pokud s routerem sdílíte v noci stejný pokoj, velké plus pro Linksys.
 



reklama