reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Linksys WRT160NL: prémiová značka v testu

27.4.2010, Martin Kuchař, recenze
Linksys WRT160NL: prémiová značka v testu
Na test se nám dostal další zajímavý router, tentokrát pochází z dílny společnosti Linksys. Router, jak již určitě tušíte, nabízí kromě základních funkcí i nějaké specialitky, avšak samozřejmě také vyšší cenu, která k této značce patří.
Podívejme se na detailní výsledky testování tohoto routeru, který obecně obsadil svrchní příčky celé tabulky. Konkurenci v podobě Netgearu sice neporazil, ale vzhledem k tomu, že se jedná o standardní zařízení, které nepracuje ve speciálních dual-band režimech, jsou výsledky více než příjemné.



Prakticky průměrný výsledek, který nezklame a ani neohromí. Tak jako tak je hodnota 29,6 Mbps na úrovni, která zaostává oproti první příčce jen o 2,1 Mbps, což je zanedbatelný rozdíl. Z tohoto pohledu tedy nemáme moc co řešit.



U velkého souboru jsou již rozdíly poněkud větší – rychlost obecně dosahuje vyšších hodnot a rozdíly se tak projeví daleko více. Tak jako tak je třetí příčka pozitivním výsledkem a hodnota 54,3 Mbps není nic, za co by se musel Linksys stydět. Když výsledek porovnáte s propadlíky na konci grafu, pak si všimnete, že rozdíl v rychlosti je skoro až dvojnásobný.



Velmi obdobný výsledek je i u Windows sdílení. Rychlost stačila na bronzovou pozici, kdy na druhé místo ztrácí 4,9 Mbps. Rozdíl je to sice patrný, ale v běžném provozu si jej pravděpodobně nevšimnete.



Ryze syntetický test, který přenáší náhodně generovaná data a nezávisí na okolnostech, jako je rychlost pevného disku apod. Na mohutný náskok routeru Netgear WNDR3700 sice Linksys nestačí, ale dosažená hodnota v podobě 79,4 Mbps je zcela uspokojující.



Opět obdobná situace, jako u testu výše – Linksys sice neobsadil druhé místo, ale zaostává za ním pouze o 3,5 Mbps.



Při přenosech ve starším standardu v podobě 802.11 G Linksys zaujímá bohužel až příčku ve spodní polovině startovního pole. Vzhledem k tomu, že valná většina současných notebooků již 802.11N bezdrátovou kartu má a že i v případě nákupu se nejedná o předražený kus hardware, není potřeba věnovat tomuto testu až tak vysokou prioritu.
reklama