reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Logitech Alto Connect: pod lepším úhlem

1.2.2008, Michal Učeň, recenze
Logitech Alto Connect: pod lepším úhlem
Mezi doplňky k notebookům patří i různé stojánky upravující sklon klávesnice a zlepšují úhel pohledu na displej. Jedním z povedených produktů by mohl být dnes testovaný podstavec s rozšířením počtu USB portů a organizací kabeláže Logitech Alto Connect.
Praktický test mě jenom přesvědčil o kvalitě, která se dala podle prvních poznatků a parametrů očekávat. Sice si můžete říci, že stojan pod notebook musí vždy být funkční, ale řada výrobců využívá horší materiály a také koncept nebývá úplně dořešený, což znatelně omezuje použitelnost v praxi. Například minule testovaný Alto Express také od Logitechu vynikal hlavně nižší cenou a pěkným designem, ale zároveň také měl své mouchy, které mohou odradit velkou část zákazníků.





Sklon klávesnice notebooku je dost výrazný. Osobně mi náklon vyhovoval, ale velká část uživatelů potřebuje ruce opřít na plochu kolem touchpadu. Řešením je již zmíněná přídavná klávesnice. Na fotografii můžete vlevo vidět uchycení kabelu od napájení, pro lepší organizaci kabeláže je ale lepší vyvést takto všechny kabely vyjma periferií.





Hlavní výhoda křížové konstrukce podstavce je, že uchycení přední hrany mají dvě zarážky, které zabírají pouze malou část z čelní hrany notebooku. Tím nejsou znepřístupněny zdířky například audio vstupu mikrofonu a výstupu na sluchátka, které se na přední hraně objevují docela často. Níže můžete vidět také zapojení USB disku v předním portu, který je dobře přístupný a bude vyhovovat i horším tvarům flash disků.





Přední zarážky jsou také dosti vysoké na to, aby pevně držely i notebooky se zaoblenými vysokými hranami. U některých podstavců tak sice může být upevnění stojanu na stole bezpečné, ovšem neplatí to pro samotný notebook.





Podstavec jsem testoval s notebookem s úhlopříčkou 14,1", který, co se týká délky, měl ještě rezervu. Boční hrany ale už přesahovaly rozměry stojanu, což ale vzhledem ke stabilitě dané gumovým povrchem vůbec nevadilo a troufám si tvrdit, že by problém nebyl ani u podstatně větších notebooků.






Závěr


Na závěr tedy mohu označit dnes testovaný stojan jako výborný produkt, na kterém jsem osobně nenašel prakticky žádnou větší chybku. Výjimku tvoří snad jen kratší kabel napájení ze sítě, ale to už záleží na individuálních požadavcích a i tak to lze vždy vyřešit pomocí prodlužky. Kladných bodíků si u mě ale podstavec získal mnohem více. Jednak je to unikátní design, pevná konstrukce a výborná funkčnost. Stabilní držení notebooku a samotné upevnění na stole jsou u podstavců prioritní vlastnosti, které Logitech Alto Connect splňuje na výbornou.

Zlepšení komfortu při používání notebooku je také znatelné, přeci jen displej v úrovni očí udělá s bolestmi zad zázraky. Také rozšíření o další porty je velice užitečné, a můžete tak získat alternativu k základním od výrobců notebooků, které bývají dražší. Zapojení notebooku k připravenému stojanu s již zapojenou myší, klávesnicí, tiskárnou nebo externím diskem je pak velmi rychlé a nemusíte se pokaždé trápit se zapojováním jednotlivých periferií. Stojan Logitech Alto Connect pořídíte za 1309,- Kč s DPH (Czech Computer), což sice není zrovna málo, ale také můžete uvažovat mnohem vyšší náklady na pořízení LCD, USB rozbočovače atd. Za výbornou kombinaci designu a funkčnosti uděluji podstavci pod notebooky Logitech Alto Connect ocenění TREFA.




Ocenění TREFA získává Logitech Alto Connect za kombinaci designu a funkčnosti.



Design a zpracování
Krátký kabel napájení
Pro různé velikosti notebooků
Ikona Odkaz na databázi
Stabilita na stole
Ikona Odkaz na databázi
Pevné uložení notebooku
Ikona Odkaz na databázi
Orientační prodejní cena: 1300 Kč s DPH (CZC)

Za zapůjčení podstavce pod notebooky Logitech Alto Connect
děkujeme českému zastoupení firmy Logitech.



---------------------------------------- English translation of the conclusion ----------------------------------------

Logitech Alto Connect is a very nice product which combines unique design and functionality. I have had just one small problem with the length of the power cable but it depends on individual conditions. But this product gained much more positive points. The most important are interesting design, stable construction and excellent usability. Stability is one of the key attributes of notebook stands and Alto Connect fulfills this requirement.

Working with notebook is more comfortable with this stand and it helps to reduce back pain. Additionally, you could think about the stand instead of notebook docks and port replicators because it is possible to connect your mouse, keyboard, printer or external hard drive to USB ports. Then you just use the USB cable to connect your laptop to the stand and you can work as you are used to on the desktop PC. The stand received our award TREFA because of its nice concept which combines brilliant design and high usability.
reklama