reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Logitech Anywhere Mouse MX: i na zrcadle

26.1.2010, Jan Vítek, recenze
Logitech Anywhere Mouse MX: i na zrcadle
Tématem pro dnešní recenzi je malá bezdrátová počítačová myš Logitech Anywhere Mouse MX, jež se chlubí miniaturním konektorem rádiového připojení a také Darkfield Laser Tracking, díky němuž by měla fungovat i na zrcadle či skleněném stole, kde jiné selhávají.
Zprovoznit myš Logitech Anywhere Mouse MX je velice snadné. Stačí do ní zasunout dvě nebo jednu AA baterii, přepnout spodní jezdec/chránič senzoru do polohy "on" a zapojit přijímač Unifying do volného portu USB. Moderní operační systém (využity byly pro test Windows 7 v 64bitové verzi) sám myš najde a za pár sekund zprovozní. A pokud ji někdy již nainstalovanou v budoucnu zapneme, zprovozněna je dříve, než ji vůbec stačíme použít.

Ovšem pro plné zprovoznění všech jejích funkcí se musí nainstalovat software SetPoint, jenž je k dispozici i pro stažení v 64bitové verzi 4.80 (stejný je i na dodávaném CD). Rozhodně si ale nechte při instalaci zjistit, zda nejsou ke stažení nějaké aktualizace. Pojďme se tedy na SetPoint nyní podívat. Dokáže obsloužit řadu periferií Logitech, takže není třeba mít nainstalováno více obslužných aplikací, když využíváme více produktů této firmy. Instalace je trošku zdlouhavá a nenabídne českou verzi aplikace, ovšem to není dnes ještě nic výjimečného.


Konfigurace pomocí SetPoint 4.80


Systém nám po úspěšné instalaci oznámí, že našel přijímač Unifying a poté se v trayi objeví ikonka, jejíž tooltip označi připojené zařízení a také slovně oznámí úroveň nabití baterie. Pak už můžeme začít s konfigurací samotné myši.



Software SetPoint je zpracován velice přehledně a účelně, což se cení více než divoké tvary, animovaná tlačítka a barvy, což máme možnost u ovladačů některých periferií vidět. První záložka si všímá tlačítek myši a nabízí ke každému z nich přiřazení některé z přednastavených funkcí.

Vrchní tlačítko určené pro prostředníček přitom má jako hlavní funkci přepínání mezi spuštěnými aplikacemi a pak je možné jemu a ostatním přídavným (mimo třech základních) přiřadit funkce podle aktuálně používané aplikace. Ty si lze přednastavit, přičemž funkce jsou bohužel pevně dané, ale lze si zvolit také libovolné tlačítko z klávesnice včetně kombinace nebo speciální funkce (copy, paste, autoscroll, zoom, atp.). Přepínání oken si lze také upravit tak, že se nezobrazí všechny spuštěné aplikace, ale pouze okna jedné, právě aktivní aplikace.



Další záložka v podstatě odpovídá nastavení myši v operačním systému; nahrazuje jej. Nastavíme si rychlost ukazatele a jeho akceleraci, potom stopu za ukazetelem a nakonec Smart Move, což není nic jiného než jeho automatické přesunutí na aktivní dialogové tlačítko.



Třetí záložka dovoluje zvolit speciální herní režim, pokud software detekuje, že nějaká byla spuštěna. Poté se může upravit rychlost a akcelerace ukazatele a další nastavení.



Čtvrtá záložka se týká samotného kolečka, ke kterému si také můžeme přiřadit libovolné aplikace, pro něž se použije odlišené nastavení rychlosti a akcelerace ve vertikálním i horizontálním směru.



Předposlední záložka ukáže úroveň baterií a také počet dní, po které zařízení vydrží pracovat. Tento údaj pochopitelně nelze brát doslova, pouze orientačně. Nám software ukazoval, že 85procentní nabití (použity byly starší baterie, které přišly s již použitou myší) vydrží myš pracovat stejně tak 85 dní. Po vyjmutí jedné baterie se však ukázalo, že nabití je 90procentní pro 90 dní výdrže, takže je zřejmé, že tato funkce v našem případě příliš užitečná nebyla. Ovšem jako orientační ukazatel nabití byla užitečná.



Poslední záložka se stará o připojení dalších zařízení pomocí přijímače Logitech Unifying. Připojit můžeme až pět dalších periferií, které je nutné předtím spárovat. To je však extrémně jednoduché - stačí vypnout a zapnout jejich hlavní vypínač a software by si je měl najít a zařadit do nabídky, aby je příště už našel bez problémů. To jsme však s pouze jedním testovaným produktem nemohli vyzkoušet, ale není důvod, proč by to takto nemělo fungovat.



Nastavení myši máme za sebou, tak si zbývá před závěrečným hodnocením říci něco o jejích kvalitách.





reklama