reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Logitech Anywhere Mouse MX: i na zrcadle

26.1.2010, Jan Vítek, recenze
Logitech Anywhere Mouse MX: i na zrcadle
Tématem pro dnešní recenzi je malá bezdrátová počítačová myš Logitech Anywhere Mouse MX, jež se chlubí miniaturním konektorem rádiového připojení a také Darkfield Laser Tracking, díky němuž by měla fungovat i na zrcadle či skleněném stole, kde jiné selhávají.
Kapitoly článku:

Zkušenosti z provozu


V prvé řadě je třeba podotknout, že myš včetně obslužného software funguje korektně až na jednu maličkost, která by však mohla někoho dopálit. Jde o to, že software SetPoint 4.80 na 64bitovém systému Windows 7 neustále zapínal animaci oken, ovšem to neznamená, že se tak bude dít i v jiných případech. Jinak si ale není na co stěžovat, protože nainstalovaná myš funguje s dosahem několika metrů, odkud už ani nevidíte, co se na obrazovce děje a po svém zapnutí naskočí takřka okamžitě.

Tělo myši se hodí v podstatě i pro leváky, když ti zapomenou na dvojici postranních tlačítek, protože bez nich je tvar symetrický. Pro někoho nezvyklé budou asi ostré hrany, které jsou v prstech výrazně cítit. Výrobce asi uzpůsobil design tomu, aby uživatelé myš drželi s rovnými prsty, protože pak padne do ruky daleko lépe. Tlačítka fungují velmi dobře, kladou adekvátní odpor, a to včetně naklápění kolečka. To však nefunguje jako třetí tlačítko, ale pouze se jeho stiskem přepíná mezi volným režimem otáčení a krokovým. Ono krokování je zde jemné, ale přesto dostatečně výrazné, aby se s ním pracovalo přesně.

A nyní k senzorovému systému Darkfield Laser Tracking. Logitech se chlubí, že díky němu dokáže Anywhere Mouse MX pracovat na jakémkoliv povrchu, který poskytne dostatek nerovností. To Logitech prezentuje na svých stránkách tak, že stačí 44 mikroskopických nerovností na čtverečný milimetr, které jsou aspoň 5 µm široké a 1,5 µm tlusté. To nám ale asi moc neřekne, takže si raději povězme něco o tom, jak se myš chová v reálném prostředí.

O tom, že není problém pracovat na dřevěném stole, nebo listu papíru, se snad ani není třeba zmiňovat. Senzor si však dobře poradil také se skenováním povrchu přes lesklou a průhlednou fólii, na leštěném hliníku, kde se už normální optická myš ani laserová nechytá vůbec. Bez problémů se s ní dá ale pracovat i na zrcadle a na skle, na nichž už zase selhávají ostatní laserové myši. Dá se tedy říci, že systém snímání je v tomto případě prvotřídní.



Utilita Mouse Rate Checker ukázala standardní frekvenci odezvy 125 Hz, což pro kancelářskou mobilní myš bohatě stačí a je to také v podstatě standard.


Závěrečné hodnocení


Myš Logitech Anywhere Mouse MX se zaměřuje především na kvalitní odvedení své práce, ať ji položíme na (téměř) jakýkoliv povrch. Jak jsme zjistili v našich testech, překážkou pro ni není sklo ani zrcadlo, natož pak leštěný kov či průhledná fólie, takže se dá říci, že výrobce ve svých materiálech vůbec nepřehání.



Dočkáme se také kvalitního zpracování, což lze říci také o tlačítkách a kolečku nabízejícím dva režimy - volnoběžný a krokový. Trošku nepříjemná je hmotnost s oběma bateriemi, ovšem myš pracuje i s jednou, a tak si můžeme o 24 gramů ulehčit. Myš krom dvou hlavních tlačítek nabízí na vrcholu další, které v podstatě supluje stisk kolečka a pak ještě dvě postranní. Nebýt jich, jednalo by se o univerzální myš pro leváky i praváky. Ergonomií jsem osobně příliš nadšený nebyl, protože tvar myši nutí uživatele mít natažené prsty, abyste ji nedrželi přes boční hrany, což po delší práci není příjemné.

Bezdrátové připojení s přijímačem Logitech Unifying podporujícím najednou až 4 další zařízení pracovalo bez problémů na několik metrů. Navíc je také po zapnutí myši opětovné navázání spojení opravdu okamžité. Celkově tedy klady této myši rozhodně převládají nad zápory, avšak zde figuruje jeden podstatný - vysoká cena. V té se pravděpodobně odrazilo kolečko a snímací systém, takže pokud tyto dvě záležitosti oželíte, není důvod platit téměř 2000 Kč s DPH.


Slušné zpracování
Vysoká cena
Výborný senzorový systém
Nezvyklý tvar myši a ergonomie
Kolečko se dvěma režimy
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: cca 1 900 Kč s DPH


Stále aktuální cena v českých obchodech


Graf ceny produktu Logitech Anywhere Mouse MX poskytuje server Heureka.cz
Porovnat ceny >>


Za zapůjčení myši Logitech Anywhere Mouse MX děkujeme firmě Logitech




---------------------------------- English translation of the conclusion ----------------------------------

Logitech Anywhere Mouse MX is aimed especially at exceptional and precise tracking on (nearly) every possible surface. As we found out in our review, the mouse works very well even on glass or mirror, so there is no problem with brushed metal or plastic sheet as well. Therefore we can say that Logitech in this sense does not exxagerate at all.

The mouse also offers firm and well built body, which applies also to its buttons and wheel with two modes - classic with steps and free with fast scrolling mechanism. The overall weight is a bit too much, but the mouse works also with just one AA battery, so you can relieve of 24 grams. Aside from two main buttons there is also third on top that substitutes the wheel and also fourth and fifth button on the left side. If these were not present, the mouse would be suitable also for left-handed users. Ergonomics is in my opinion not a strong point of Anywhere Mouse MX, because it forces us to keep our fingers straight in order not to hold it over its side edges, which is unpleasant.

Logitech Unifying receiver allows us to add four more devices at a time and in our case the mouse communicated very well even from a few meters of distance. Also establishing a lost connection is very fast, almost immediate. Generally, there are certainly much more pros than cons; however, one disadvantage is very important - high price which probably reflects the wheel and tracking system the most. So, if you will be glad to get over not having these, there is no reason paying almost 2000 CZK.



Vývoj ceny testovaného produktu:


reklama