reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Logitech Cooling Pad N200: notebook v pohodlí

8.9.2011, Jan Vítek, recenze
Logitech Cooling Pad N200: notebook v pohodlí
Nedávno jsme představili podložku pro notebooky s označením Touch Lapdesk, jejíž předností byl vysunovací tác s touchpadem a tlačítky. Dnes testovaná Cooling Pad N200 je podobný produkt, jenž se ale zaměřuje na pohodlí uživatele a chlazení pro notebooky.
Kapitoly článku:
  1. Logitech Cooling Pad N200: notebook v pohodlí
  2. Zkušenosti z provozu, testy a závěr

Zkušenosti z provozu


Zprovoznění tohoto zařízení zvládne snad i ten nejméně zkušený uživatel, který se již naučil pracovat s notebookem. Stačí uvolnit USB kabel z drážek a zapojit jej do volného portu v umístěném notebooku. Na fotografii vidíte 14" model Asus B80A, takže 16" notebooky budou už asi opravdu ty největší, jaké ještě tato podložka zvládne a náš testovací model na ní seděl jako přibitý. Vyplatí se také ověřit si, zda nebude lepší přesunout gumové podložky, neboť ty by eventuelně mohly ucpat vstupy pro vzduch a chlazení by se mohlo spíše ještě zhoršit.





Když už jsme u chlazení, tak si také něco povíme o ventilátoru. Ten má dvě nastavení otáček, jež výrobce neupřesňuje a asi ví, proč tak dělá, neboť by pak jeho tvrzení o opravdu tichém chodu muselo vzít zasvé. Osobně jsem očekával, že aspoň na nízké otáčky bude ventilátor klidný, ovšem ten je slyšet i na tři metry. To by ostatně tak nevadilo, však notebook také nebude zcela neslyšný, ovšem je tu ještě jeden problém. Pokud podložku naklopíme, což vzhledem k jejímu určení nebude výjimečná situace, pak se ložiska ventilátoru ozvou silným šustěním. To může za chvíli zmizet, nebo také ne. Logitech tedy evidentně nepoužil nejkvalitnější ventilátor a u podložky za 800 Kč by to mohlo být lepší.

Hluk ventilátoru při vyšších otáčkách vzroste na tu míru, že připomíná rozparáděný herní notebook. Přispívá k tomu především hluk vzduchu rozbíjejícího se o mřížky a je bezesporu, že dlouhodobý provoz na takové nastavení bude velmi nepříjemný. Pokud máte notebook, který by se i při takovéto hlučnosti nedokázal sám uchladit, pak vás velmi lituji, ale dle mého názoru není odpovídajícím řešením nákup chladicí podložky jako zdroje dalšího hluku. Pak už je spíše na řadě vyčištění chladicího systému notebooku nebo rovnou jeho reklamace.

Pro teplotní testy jsme využili notebook Asus B80A vybavený procesorem Core 2 Duo na frekvenci 2,13 GHz a integrovaným grafickým jádrem, u nějž jsme se na nízké otáčky nedočkali v podstatě žádného měřitelného zlepšení. Pouze u procesoru se ukázalo cca 1°C zlepšení přičemž pevný disk zůstával na stejné úrovni. Na vysoké otáčky to bylo již lepší a pokles teploty u procesoru činil 2 až 3 °C a pevný disk si polepšil o celý stupeň, což je aspoň zjistitelný rozdíl, i když v žádném případě ne takový, aby opodstatnil takové zvýšení hlučnosti. Ale jako obvykle upozorňuji, že u každého typu notebooku můžeme dostat odlišné výsledky.


Závěr


Podložka Logitech Cooling Pad N200 má poskytnout uživateli pohodlí a jeho notebooku naopak bezpečné útočiště a lepší chlazení. Její tělo je pěkně zpracované, dostatečně pevné a přitom i lehké, aby nepředstavovalo nadměrnou zátěž, pokud se s ní budeme někam tahat. Zdůraznit u něj můžeme nastavitelné gumové podložky, polyuretanové polstrování a také drážky pro vedení USB kabelu, aby nepřekážel. Díky tomu se ostatně model N200 velmi podobá podložce Cooler Master NotePal LapAir.



- klikněte pro zvětšení -


Díky slušnému zpracování notebook na této podložce seděl velmi stabilně a pro dobré pohodlí uživatele je tak N200 skutečným přínosem. Obával bych se ale toho, zda se větší notebooky svými nožkami skutečně dokáží opřít o přední zarážku, což je nutné pro jejich pevné usazení, protože už náš 14" B80A od Asusu měl nožky opřené až na jejích koncích.

Co se týče chlazení, pak notebook na tom pravděpodobně bude výrazně lépe, než kdybychom jej položili jen na svůj klín, a to jednoduše díky lepšímu odstupu. Pak už ale nebyl výrazný rozdíl mezi tím, zda jsme nechali ventilátor vypnutý, nebo zapnutý i na vyšší otáčky. Na ty ostatně nebyl ani vzdáleně tichý a na nízké otáčky zase nebyl účinný a jeho ložiska se po naklonění projevovala výrazným šustěním.

Pokud si tedy Logitech N200 kupujete kvůli vlastnímu pohodlí, dá se doporučit. Pokud ale očekáváte, že vám pomůže s přehřívajícím se notebookem, raději hledejte východisko někde jinde.


Slušný design
Aktivní chlazení není příliš účinné
Pohodlná pro uživatele
Šustění ložisek při náklonu
Ikona Odkaz na databázi
Vyšší cena
Cena v době testování: 800 Kč s DPH, záruka 2 roky



Stále aktuální cena v českých obchodech


Graf ceny produktu Logitech Cooling Pad N200 poskytuje server Heureka.cz
Porovnat ceny >>



Za zapůjčení Logitech Cooling Pad N200 děkujeme Logitechu





Vývoj ceny testovaného produktu:


reklama