reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Logitech Cube: myš, kterou nepoznáte

1.3.2012, Pavel Kovač, recenze
Logitech Cube: myš, kterou nepoznáte
Pokud často cestujete s notebookem, jistě s sebou máte při ruce myš. Ta je však často velká a zabírá drahocenné místo v brašně. Pokud je alespoň jedna odpověď "Ano", tak možná právě pro vás je Logitech Cube. Miniaturní cestovní myš s dotykovou vrstvou.
Kapitoly článku:
  1. Logitech Cube: myš, kterou nepoznáte
  2. Zkušenosti z provozu

Logitech Cube - miniatura nebo šperk?


Začneme pěkně od krabičky. Protože jde o produkt se jménem Logitech Cube (kostka/krychle), tak balení přesně podtrhuje název. Jednoduchá krabička s černým orámováním odpovídá i designu samotného zařízení.



To je však již uzpůsobeno "ergonomii" a jde o kvádr se zakulacenými rohy. Slovo ergonomie jsem dal do uvozovek záměrně, protože od takto malého zařízení se nijak dobrá očekávat už z principu nedá. Logitech však nenechal kvádr zcela bez prvků, které ergonomii pomáhají, ale o tom později. Nyní se podívejme na myš samotnou.



Rozměry myšky jsou 54 x 28 x 16 mm, což je opravdu málo a hned vás napadne, jak se taková krabička drží. Naštěstí je povrch myšky docela příjemný na dotek a co je hlavní, nevyklouzává z ruky. Všechny strany (kromě spodní) jsou lehce prohnuté a zajišťují tak, v rámci možností, dobré držení myši. Samozřejmě lidé s větší rukou mohou mít problém myš držet, ale v mém případě takový problém nenastal.

Myš je extrémně lehká, a tak ji můžete držet pouze ve dvou prstech a třetím mačkat tlačítko/rolovat po stránce. Horní plocha myši sice obsahuje pouze jedno tlačítko, ale využití pravého kliku není nijak omezeno, a to díky dotykové vrstvě, která je prakticky přes celou plochu horní strany. Pokud stisknete tlačítko v horní půlce, vyvoláte levý klik, naopak dolní polovina vyvolá pravý klik. Logitech se nejspíš inspiroval firmou Apple a využil dotykovou vrstvu pro posun stránky místo tradičního kolečka. Dotyková vrstva je ovšem pouze jednoosá. Nelze tedy posouvat stránku horizontálně. To by se jistě u notebooků hodilo, protože obvykle mají nižší rozlišení displeje a webové stránky je zkrátka třeba čas od času posunout do strany.

Na zadní straně je umístěno tlačítko pro zapínání a micro USB konektor pro nabíjení. Myš je totiž natolik malá, že se do ní nevešla ani tužková baterie. Místo klasické baterie je zde akumulátor, který se přes USB konektor nabíjí. Myš se po připojení k počítači nijak nehlásí a pouze se začne nabíjet.



Na spodní straně je umístěn laserový senzor. Ten samozřejmě nesvítí, resp. pro lidské oko vyzařuje neviditelné světlo. Navíc při používání zhasne i zadní dioda kontrolující funkčnost či nabíjení. Od práce vás tedy nic neruší.

Celá bílá plocha myši je pokryta docela silnou vrstvou průhledného plastu (tedy ne laku, jak se v některých rychlorecenzích na internetu dočtete). Ten je velmi kluzký pro většinu materiálů mimo kůže. Na běžném dřevěném stole myš tedy pěkně "lítá". Po cca jednom dni používání jsem nenašel jediný škrábanec. Samozřejmě je to krátká doba, ale je vidět, že i na tento aspekt Logitech myslel. Spodek myšky se jistě časem poškrábe, ale na druhou stranu, která myš je zespodu po roce používání zcela bez škrábanců?



Co by to bylo za přenosnou myš, kdyby nebyla obdařena pouzdrem. To je provedeno velmi elegantně. Nikde není žádná ostrá hrana, žádné zapínání a přesto v něm myš dostatečně dobře drží a nevypadává.



Pouzdro je provedeno v šedivé barvě a je dostatečně polstrováno. Myši tak při běžném provozu nehrozí žádné poškození.



Kablík pro připojení k počítači je extrémně krátký a koresponduje s minimalistickým stylem celého produktu. Myš tak zkrátka zavěsíte na bok notebooku a necháte nabíjet.



Pro připojení myšky slouží tradiční Logitech unifying USB. Díky němu můžete připojit celkem 6 zařízení Logitech. Představovat toto rozhraní nemá moc smysl. Je již delší dobu zavedeno v povědomí a funguje dobře. Jeho rozměry jsou navíc velmi malé a vlastně tak tvoří záslepku jednoho USB portu. Z notebooku nevyčnívá a nemusíte jej po práci vypojovat.


Specifikace Logitech Cube
Vlastnost
Hodnota
Rozměry
54 x 28 x 16 mm
Připojení
Logitech unifying (bezdrátové BT)
Technologie senzoru
Laser
Napájení
Vestavěný akumulátor (nabíjení pomocí USB kabelu)
Barevné varianty
Bílá s černými kraji a inverzní černá
Obsah balení
Myš, unifying přijímač, USB kabel, pouzdro
reklama