reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Logitech EasyCall Desktop - usnadněte si volání

13.2.2007, Michal Učeň, recenze
Logitech EasyCall Desktop - usnadněte si volání
Více než se samostatnými produkty se teď rozběhl kolotoč prodeje hotových setů všech potřebných periferií k počítači. Takový set je nejen levnější, ale zároveň přináší komplexní řešení a často také integraci bezdrátových zařízení. Logitech EasyCall Desktop se snaží odlišit zejména zaměřením na volání a komunikaci přes Internet a naším úkolem je podívat se, zda se mu daří.
Výrobci se snaží zlákat zákazníky především certifikací Windows Vista, případně spoluprací s některým programem. Logitech EasyCall Desktop je set, který se pyšní certifikací Skype, a tak se můžete těšit na plnou podporu tohoto programu. Set byl zabalen v papírové krabici, která uvnitř skrývala ještě plastovou výztuž, v níž byly všechny části poctivě zasazeny do vlastních přihrádek a například u myši, která je mimochodem společně s reproduktorem viditelná i bez rozbalení, šlo vyloupnutí z průhledného plastu velmi těžko. Ochrana produktu při přepravě by měla být relativně dostačující, na rozích u reproduktoru však už obal jevil známky poškození, a tak je možné, že může při nešetrném zacházení k nějakému poškrábání dojít.



Balení obsahuje mimo samotného setu jen čtyři baterie typu AA, ovládací software na CD a jednoduchý návod k zapojení. Co se setu týče, skládá se z celkem čtyř samostatných produktů, které však nelze u Logitechu sehnat odděleně. Základním kamenem je reproduktor EasyCall Speakerphone s integrovanou zvukovou kartou a mikrofonem, dále tu máme klávesnici EasyCall Cordless Keyboard, myš MX 600 Laser Cordless Mouse a sluchátka Internet Chat Headset.

¨


Instalace a nastavení


Instalace je velmi jednoduchá. Začneme s vložením baterií do myši, kde stačí vysunout kryt ze spodní části a vložit dvě přiložené baterie typu AA. Bohužel nejsou nabíjecí, ale v setu ostatně není ani žádná možnost je nabít, takže to až tak nepřekvapí. Co víc, výdrž je vynikající.



Do klávesnice vložíme stejný typ baterií také ze spodní strany.



Pak už stačí celý set zapojit dohromady. Vzhledem k tomu, že myš a klávesnice jsou bezdrátové, do reproduktoru z boční strany zapojíme jen headset (konektory a zdířky jsou náležitě barevně označeny) a vlastní reproduktor propojíme s PC pomocí portu USB. Myš a klávesnice nemusí hned spolupracovat, a tak je potřeba restartovat spojení tlačítky Connect ze spodní strany obou produktů. Operační systém by měl zařízení částečně rozpoznat a vy už si můžete užívat zatím omezených funkcí myšky a klávesnice.



K plné aktivaci funkcí musíte nainstalovat ovládací program SetPoint, který najdete na přiloženém CD nebo na webové stránce Logitechu v aktuálnější verzi. Po restartování počítače budete mít k dispozici program s velkou škálou nastavení, které si teď postupně projdeme. V první záložce Tools je důležité pouze zvukové nastavení. Je tu také možnost automatického snížení hlasitosti hudby při probíhajícím hovoru.



K nastavení zvuku slouží jednoduchý průvodce. Ve třech krocích nastavíte zařízení, které chcete pro komunikaci používat - pravděpodobně to bude zvuková karta v reproduktoru. Zařízení nabízí i funkci redukce ozvěny, kterou můžete zapnout právě tady.



V rozbalovacím menu ještě v záložce Tools si musíte vybrat aplikaci, již používáte pro komunikaci přes Internet. Samozřejmě je doporučovaný Skype, svoji podporu však mají i komunikátory jako Yahoo! Messenger with Voice, AIM a Windows Live Messenger. Využití funkcí je omezené, ale v blízkých aktualizacích SetPointu by se některé problémy měly vyřešit. Výpis funkcí a jejich podpory v jednotlivých programech je v tabulce níže. Tato tabulka je přímo z oficiálních stránek Logitechu, zarážející je zmíněná podpora právě programu Skype. Většina funkcí je podle tabulky nepodporovaná, v praxi naopak vše funguje, a tak jde nejspíš o nějakou administrativní chybu.



Záložka My Keyboard slouží především k přiřazení funkcí k jednotlivým funkčním klávesám. Ty jsou rozděleny do dvou složek. V první je možné nastavit tlačítka umístěná na hranách a ve středu horního panelu. Klávesa se značkou noty ve výchozím nastavení umožňuje spuštění hudebního přehrávače. Na výběr jsou prakticky všechny, které máte nainstalovány, případně není problém program najít ručně. Dále jsou k dispozici tlačítka s funkcemi na náhodné přehrávání, vyhledávání, e-mail, domácí stránka, úsporný režim a změna statusu v komunikačním programu. Funkce lze samozřejmě změnit k obrazu svému na ty běžně známé, lepší je však vzhledem k počtu tlačítek zůstat u funkcí předvolených a vyvarovat se tak špatnému orientování se v klávesách.



Funkce změny statusu je celkem zajímavá. Už jsem čekal, že se bude možné přepínat mezi všemi druhy a ne pouze mezi On-line a některým z ostatních již předvolených. Navíc je standardně nastavený jako sekundární status Offline, a tak jsem chvilku dumal, proč tlačítko funguje tak, jak funguje.



V druhé záložce nás čeká spousta kláves, které díky zvoleným ikonkám mají své funkce téměř jisté. Jedná se o funkce spuštění programů Microsoft Word, Microsoft Excel, kalendář v Microsoft Outlook, kalkulačka, Dokumenty, vytvoření nové složky, tisk a zápis (Save). Samozřejmě jde opět o předvolené funkce a můžete zvolit některou z alternativ, což určitě využijete v případě, že preferujete některý jiný balík kancelářských programů. Ještě nám zbývá čtveřice tlačítek F9 až F12, která mají jednoduché značení v podobě očíslování 1 až 4. Ta slouží k přiřazení kontaktů pro rychlé vytáčení, podobně jako u mobilního telefonu. Přidělení čísla ke klávese pak provedete tak, že spustíte Skype a označíte daný kontakt. Dále stačí stisknout kombinaci klávesy FN a klávesy s číslem na dvě sekundy a je hotovo (viz. screen níže).



U klávesnice je i speciální funkce, kterou využijete především v místnosti s více uživateli s bezdrátovými produkty. Jedná se o zakódování klávesnice, takže vaše spojení nebude nikdo rušit, ať už záměrně, nebo omylem. Vyplníte pouze kód podle předlohy v průvodci zabezpečením a nad nechtěnými problémy máte vyhráno. Alespoň podle výrobce.



Nastavení myši probíhá podobně. Tlačítek k nastavení je na ní celkem osm plus nastavení horizontálního scrollování kolečka. Od výroby jsou nastavené funkce zoomování pro tlačítka v přední části a funkce zpět (Back) a vpřed (Forward) pro tlačítka ovládané palcem. Možnosti jsou opět téměř neomezené a záleží na vás. Funkce maker totiž umožňuje uložení celkem složitých posloupností kláves.



Jako správná myš hodná značky Logitech nabízí i MX 600 Laser Cordless Mouse nastavení pro hry. Svou konstrukcí ani zaměřením se na ně sice nehodí, ale pro občasné hraní je toto nastavení vhodné. Myš si můžete uzpůsobit hrám alespoň ve smyslu zachování vybraných parametrů, nebo použití nastavení přímo ze hry.



V Setpointu je také možné snadno zjistit aktuální stav baterie, který tedy signalizují i samotná zařízení. Ta ale ukazují až případné vybití, a tak si lze zkontrolovat aktuální kapacitu.
reklama