reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Logitech G105: herní základ

3.2.2012, Jan Vítek, recenze
Logitech G105: herní základ
Klávesnice Logitech řady G jsou již od prvního modelu velmi oblíbené, a tak určitě nebude na škodu, když se dnes podíváme na novinku v podobě modelu G105. Jedná se o podsvícenou herní klávesnici, která patří spíše mezi ty chudší, ale také levnější.
Kapitoly článku:
  1. Logitech G105: herní základ
  2. Nastavení a software
  3. Zkušenosti z provozu a závěr

Zkušenosti z provozu


Instalace a zprovoznění klávesnice byla bezproblémová, takže si už budeme všímat pouze toho, jak se klávesnice používá. Pro zopakování, její tělo je pevné a použité materiály vypadají kvalitně, ovšem ocenil bych, kdyby Logitech použil silnější výklopné nožky. Přece jen jde o herní klávesnici, u níž se očekává, že bude více namáhána (třeba rozzuřeným děckem, které do ni bude mlátit).
 
Všechny klávesy mají velmi tichý stisk, takže vůbec necvakají, ale spíše jen šustí, takže pokud vás, nebo někoho jiného ve vašem okolí hluk klávesnice obvykle obtěžuje, s Logitech G105 byste měli být v tomto ohledu spokojení. Rozložení kláves je zde klasické, tudíž si nebudeme muset zvykat a osobně jsem byl už po několika sekundách schopen na ní rychle psát bez sledování kláves. Orientaci po hmatu také jistě napomohou ostré hrany kláves, které je jasně oddělují a jejich prohnuté vršky, jež vás navedou na střed.

Klávesy G jsou zde umístěné jako obvykle u levého okraje, a to v jednom sloupci po třech dvojicích. Když vycházíme ze základního umístění ruky na klávesách WASD, pak z této pozice máme možnost bez přehmatávání malíčkem dobře dosáhnout na klávesy G3 až G6. Nahoře umístěné G1 a G2 už tak dobře nahmatat nejdou, protože pak musíte ruku zkroutit, abyste mohli malíček vytrčit dopředu. Dá se tedy říci, že ze šesti programovatelných kláves jsou dobře přístupné čtyři, které se tak budou hodit i v rychlých akcích, kde se počítá s každým zlomkem sekundy.

A nakonec pár slov o podsvícení. To je až na kontrolky (Num Lock a spol.) a přepínače M1-M3 a MR zelené a přepínat je můžeme cyklicky mezi stavy vypnuto - slabé - silné pomocí tlačítka nad klávesou F11. V tomto případě jsou podsvíceny výhradně popisky kláves a jak jsem již uvedl v prvním případě, to má jako obvykle za následek jednu nevýhodu. Popisky jsou méně kontrastní než čistě bílé u normální klávesnice, takže se ztrácí už v šeru.


- klikněte pro zvětšení -

Nicméně od toho tu také je podsvícení, přičemž to je provedeno obvyklým způsobem. Klávesy mají své plastové nožky průsvitné, takže ty vedou světlo zpod membrány až nahoru, ovšem to je pak vzhledem ke struktuře soustředěno v úzkém prostoru a pokud má nějaká klávesa větší popisky zasahující do jejich okrajů, ty jsou už pohaslé. Přesně to je důvod, proč jsou popisky kláves tak malé a umístěné mírně dolů od středu klávesy. I tak je ale podsvícení dobře použitelné a uživatel se může díky němu ve tmě dobře orientovat.


Závěr


Logitech nám naservíroval v podobě Gaming Keyboard G105 jednoduchou herní klávesnici, která je určena pro uživatele nevyžadující možnost nastavení desítek maker. A už jen díky tomu, že je zasvěcena hernímu titulu Call of Duty: Modern Warfare 3, ji můžeme vyhradit především pro akční 3D hry, což je potvrzeno i zvýrazněním kláves WASD.


- klikněte pro zvětšení -

G105 je vyrobena z plastů, které jsou pevné, díky čemuž celá konstrukce působí odolně a drží svůj tvar. To se ale nedá říci o výklopných nožkách, jež by mohly být masivnější a také bych ocenil více gumových protiskluzových podstavců než pouze dva ve spodních rozích.

Klávesy jsou tiché a mají klasický tvar i rozložení odpovídající letitému modelu desktopových klávesnic, takže se zde nedočkáme ani žádných experimentů v podobě vysoké klávesy Delete, apod. Ze šesti programovatelných kláves G, k nimž Logitech nabízí dobře použitelný software schopný daný profil svázat s libovolnou aplikací, jsou při hraní s prsty na WASD dobře dosažitelné čtyři, které tak mohou posloužit pro další funkce. Jinak zde ale nechybí možnost rychlého přepnutí mezi třemi módy, což rozšiřuje zásobu okamžitě využitelných funkcí v jednom profilu na 18 a také se dočkáme díky tlačítku MR schopnosti memorování maker a jiných funkcí i přímo ve hře.

Co se týče podsvícení, to je dobře použitelné, i když jako obvykle nemá všude stejnou intenzitu. Světlo se totiž soustředí především do středu kláves, čemuž se musely přizpůsobit také popisky - jsou také zhruba uprostřed a jsou malé. Za to vše dáme cca 1200 Kč s daní, což není zrovna málo (srovnatelný MS SideWinder X4 stojí pod 1000 Kč), ale ve srovnání s jinými klávesnicemi Logitech řady G jde o nízkou částku.


Pevné tělo
Slabé vyklápěcí nožky
Podsvícení
Oproti modelům jiných firem vyšší cena
6 programovatelných kláves
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: 1 200 Kč s DPH, záruka 2 roky



Za zapůjčení Logitech Gaming Keyboard G105 děkujeme Logitechu


reklama