reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Logitech G15 Keyboard - klasika v novém kabátku

30.11.2007, Michal Učeň, recenze
Logitech G15 Keyboard - klasika v novém kabátku
Herní klávesnice G15 byla před pár lety mezi prvními vlaštovkami - specializovanými periferiemi pro hráče. Je to už celkem dávno, kdy s ní Logitech slavil úspěchy, ovšem obliba u uživatelů je stále velká, zejména pak díky nastavitelnému LCD displeji. Výrobce se tedy rozhodl pokračovat v tradici a přináší novou verzi, která se může pyšnit aktuálnějším designem.
reklama
Výhodou klávesnice je velmi dobré podsvícení, které je na rozdíl od předchozí verze rovnoměrné. Tentokrát je tónováno do oranžové barvy, což je výrazně příjemnější pro oči při úplné tmě. U minulé verze bylo podsvětlení modré, což sice na první pohled působí trochu lépe, co se týká vzhledu, ale při delším hraní nebo práci je to spíše na obtíž. Díky možnosti změnit intenzitu si přijdete na své i za denního světla, což je ostatně dobré i u displeje, který je dostatečně čitelný.




- Podsvícení pouze popisku klávesy je pro oči příjemnější, než celá podsvícená klávesa -


Praxe


Během přibližně týdenního testování jsem byl s klávesnicí spokojen. Opět se osvědčila kvalita a zkušenost Logitechu v ohledu pohodlí při psaní a delším používání, klávesy mají příjemný stisk, který je na hranici měkkého stisku a dostatečného potvrzení spínače. Ideální je také odstup kláves od sebe, nedochází tak příliš často k překlepům. Rozložení kláves je až na dvakrát použitou stejnou znakovou klávesu velmi dobré, využitelná jsou i přídavná tlačítka určená na hry. Zmíněné podsvícení je také jistě přínosem pro uživatele, kteří pracují či hrají až do nočních hodin při omezeném osvětlení. Nastavení profilů je celkem dobré, funkcí je na výběr opravdu dost a spíše záleží na vaší fantazii a šikovnosti, jak zkombinujete možnosti konkrétní hry/programu s klávesovými zkratkami a makry.




Závěr


Závěrem můžeme konstatovat, že klávesnice Logitech G15 Keyboard je spíše než novým produktem pouze designovou revizí, která neumožňuje prakticky skoro žádné nové funkce. Ostatně to byl i pravděpodobný cíl výrobce, protože se nijak nesnažil měnit název produktu. Co se týká této parkety, pak zpracování je velmi dobré a díky střídmému designu je možné klávesnici doporučit jak hráčům, tak i ostatním uživatelům, kteří ji využijí i na běžnou práci. Otázkou však je, zda-li pak není lepší pořídit si levnější klávesnici bez displeje, který příliš funkcí pro tyto uživatele nenabízí. Na klávesnici se mi líbilo zejména podsvícení, které dostalo lepší barvu, také lépe zakomponovaný displej sedí klávesnici více, než ten výklopný u staré verze. Dobrý nápad je organizace kabelů, ovšem chtělo by to domyslet ji do konce, zejména co se týče upevnění kabelů. Hráčům klávesnice nabízí nepřeberné množství nastavení, ovšem je nutné si s ním trošku pohrát, protože předvolených funkcí v nastavení moc nenajdete. Podstatnou nevýhodou klávesnice je omezená podpora her a programů LCD displejem. Na výběr je sice celkem velké množství těch oficiálních a nabídka se stále rozšiřuje, ovšem oblíbenou hru v seznamu nalézt zrovna nemusíte. Pak vám nezbývá, než sledovat některý z Logitechem doporučených webů, kde najdete další plug-iny od uživatelů.



Cenově patří klávesnice spíše do té dražší kategorie, ovšem vzhledem k použití LCD displeje a kvalitního zpracování od Logitechu je cena 2167 Kč s DPH (Czech Computer) odpovídající. V současné době je na trhu k dispozici ještě stále starší verze, která je jen mírně levnější. Dražší jsou už jen klávesnice od společnosti Razer. Pokud toužíte po podobné klávesnici ve stejné kvalitě zpracování, ale nepotřebujete zrovna LCD displej, pak doporučuji zvolit například Logitech G11 Gaming Keyboard, která nabízí podobné funkce a je cca o 500 Kč levnější.




Nový design
Slabší oficiální podpora LCD
Zpracování
Zpracování drážek pro kabely
Podsvětlení
Podpora českých znaků na displeji
Možnosti nastavení funkcí
Ikona Odkaz na databázi
USB porty
Ikona Odkaz na databázi
Orientační prodejní cena: 2 167,- Kč s DPH

Za zapůjčení herní klávesnice Logitech G15 Keyboard
děkujeme českému zastoupení firmy Logitech.



---------------------------------------- English translation of the conclusion ----------------------------------------

In the conclusion I can say that keyboard Logitech G15 Keyboard is more focused on new design than new functions (in comparison with previous G15 Gaming Keyboard). On the other hand, it was probably the producer's goal, because the name of this product is the same as it was before. The design is very nice and you can use the keyboard for gaming as well as for working. The question is if it is not better to buy a cheaper keyboard without display which does not include so many functions for 'serious' software. The keyboard has its keys illuminated very well, so it is possible to use it in dark. Logitech changed the color from blue to orange and in my point of view it was a good choice. Cable management would be useful if there were some locks for cables, because now they easily fall out. There is a lot of settings for gamers but you have to find the best solution for you and your favourite game. The reason is that there are not so many presets, so you have to use macros and scripts. The big disadvantage of G15 Keyboard is that Logitech supports only limited number of games and software. Fortunately, you may find plug-ins for your favourite games on fan websites which you can reach from Logitech's official website. The price is quite high, but if we consider useful display, good design and quality, it is adequate. If you like this keyboard, but you have no need for its LCD, there is another option - the G11 Gaming Keyboard from Logitech.
reklama