reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Logitech K400: řešení pro HTPC

8.2.2012, Jan Vítek, recenze
Logitech K400: řešení pro HTPC
Společnost Logitech ve snaze přinést na trh nové periferie, s jejichž pomocí by se odlišila od hlavního proudu, představila také model Wireless Touch Keyboard K400, jehož specialitou je, že obsahuje také touchpad. My se dnes podíváme právě na ni.
Kapitoly článku:

Zkušenosti z provozu


Především je třeba říci, že klávesnice Wireless Touch Keyboard K400 pracovala bez problémů, a to na vzdálenost až 8-9 metrů. Hodnotit ji můžeme jako celek, nebo odděleně část s klávesami a část s touchpadem, přičemž celku se budeme věnovat v samotném závěru.

Klávesnicová část mě popravdě řečeno moc nenadchla, a to především kvůli rozložení kláves, na něž jsem si nedokázal vůbec zvyknout. Však se stačí podívat na oblast se šipkami a musí být jasné, že umístění klávesy Shift až za šipku nahoru není vůbec šťastným tahem. Vůbec nejlepší by bylo, kdyby se šipky odsunuly pod touchpad (tam by nevadily, protože by při využití touchpadu byly právě pod dlaní) a to by snad nebyl takový problém. Tato klávesnice tak zcela jistě není vhodná pro psaní delších textů, pokud tedy vyloženě nevyhledáváte výzvy, nicméně k tomu ani není určena. Pro zadávání webových adres a občasný chat samozřejmě bude stačit.

Logitech se také chlubí tím, že K400 je při psaní tichá. Osobně bych to viděl tak, že není ani hlučná a ani tichá, přičemž takový mezerník docela silně cvaká a ten se přitom nepoužívá jen zřídka.

Touchpad je sám o sobě provedený dobře. Je citlivý, má plochu, po níž prsty dobře kloužou, podporuje vícedotyková gesta a je jasně ohraničen. U tlačítek bych ale ocenil jasnější hmatovou odezvu pro prsty, neboť takto je stisk neznatelný a tlačítka na jednu stranu kladou citelný odpor a na druhou nemají velkou vůli se vrátit zpět do výchozí polohy. Vzhledem k provedení celé klávesnice K400 však stejně očekávám, že uživatelé budou spíše využívat poklepání prsty na dotykovou plochu, nebo alternativní levé tlačítko umístěné v horním levém rohu.


Závěr


Logitech Wireless Touch Keyboard K400 je produkt, který nemá ambice se stát náhradou za desktopové kombo klávesnice a myši a po zapojení k notebooku bychom také nic nezískali. Před koupí bychom se tedy měli zamyslet nad tím, zda kombinaci klávesnice a touchpadu v jednom těle opravdu dobře využijeme a zda neexistují pro náš případ lepší alternativy. K400 je především o kompromisu mezi ergonomií a možnostmi, které nám skýtá prostředí, v němž není možné dobře využít klasickou klávesnici a především myš.



- klikněte pro zvětšení -

Takovým prostředím může být gauč a konferenční stolek před televizorem napojeným na HTPC nebo prostě PC. V takovém případě jistě velmi oceníte svobodu pohybu danou použitým rádiovým rozhraním, takže se ani nebudete zamotávat do žádných drátů a klávesnici i s touchpadem budete mít navíc v jednom kompaktním celku. Nelze ale očekávat, že se pak gauč stane prostředím pro vážnou práci a psaní dlouhých stránek textů, což je jednak cesta k různým bolestem a pak není psaní na K400 kvůli rozložení kláves nijak snadné, k čemuž nepřidá ani touchpad, jenž se s kvalitní myší na podložce nedá srovnat.

Pokud tedy hodláte využít produkt Wireless Touch Keyboard K400 správným způsobem, jistě vás nezklame, ale vůbec od něj neočekávejte stejný komfort, jaký vám poskytnou kvalitní a ergonomické periferie určené přímo pro desktopové počítače.


Klávesnice a touchpad v jednom
Není to náhrada za klávesnici a myš u desktopu
Bezdrátové rozhraní, výdrž 12 měsíců
Rozložení kláves
Multimediální tlačítka
Tlačítka touchpadu s nízkou hmatovou odezvou
Cena v době testování: 800 Kč s DPH, záruka 3 roky


Za zapůjčení Wireless Touch Keyboard K400 děkujeme Logitechu


reklama